[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 1 - 2017]

Det er et par år siden det ble lansert, men AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR er like aktuelt i dag, for det er også ganske unikt. Hele 7,5 cm kortere enn den forrige Nikon 300 mm f/4, og med sine 755 gram omtrent halve vekten. I tillegg har den nyeste fått bildestabilisator, eller vibrasjonsreduksjon (VR), som Nikon kaller det. 

Så – hvilke triks benytter Nikon for å redusere vekt og størrelse så kraftig, og går det ut over den optiske kvaliteten?  

Trikset er ganske velkjent, og Nikon er ikke alene om å bruke det. I tillegg til generelt mer avansert optisk konstruksjon og lettere materialer, benytter Nikon en fresnel-linse med brytningskarakteristikker som tillater å bruke færre linseelementer og gjøre lysbanen kortere. Fresnel-linsen har en rekke små, konsentriske spor slipt inn i glasset, som konsentrerer lysbrytingen. 

En annen faktor som reduserer vekt, er at 300mm f/4E PF ED VR leveres uten stativfeste, som også veier en del. Stativfestet RT-1 kan fås kjøpt, og det er det samme som benyttes til Nikon 70–200 mm f/4 VR.

Som følge av dette, er Nikon 300mm f/4E PF ED VR ett av de letteste 300 mm-objektivene noensinne, som går fint å håndholde. 

Konstruksjon: Objektivet har solid metallfatning, mens kroppen i vanlig moderne Nikon-stil er laget av solid kunststoff (polykarbonat). En enkel værbeskyttelse finnes i form av gummipakning ved objektivfatningen, mens den brede fokusringen har god friksjon med sin rillete gummiring, og med ca. 1/3 rotasjon fokuserer fra nærgrensen på 1,4 m til uendelig. En bryter kan begrense autofokusen til området 3m–∞, en annen bryter skifter mellom fokusmodus AF med manuell overstyring eller manuell, og en tredje bryter kontrollerer bildestabilisatoren, med tre posisjoner: av, normal og sport. Objektivet er av E-typen med elektronisk styrt blender (i praksis bør du ha et kamera fra Nikon D3 eller nyere), og har 9 avrundede blenderlameller. Objektivet støtter telekonverter.

Nikon_300mm__DSC5110_ISO_200_1-500_sec_at_f_-_4,0.jpg

Prisen er rundt 17.000, som forventet for et objektiv i denne klassen. Objektivet leveres med solblender og myk pose.

Skarpheten er jevn og meget bra fra største blender. Med DX-format er ytelsen høyest ved f/4, på fullformat (FX) får du en aning mer skarphet i hjørnene ved f/5.6. Fra f/16 slår diffraksjon inn og begrenser skarpheten tydelig. 

Fortegning ser du ikke med DX-format. Med FX-format aner vi litt putefortegning ytterst, men det er helt ubetydelig.

Lystapet viser at det kompakte formatet gir bare små kompromisser. På FX-format ser vi godt mørkere hjørner ved f/4, ubetydelig når vi blender ned. På DX-format er det knapt synlig på f/4.

Fargebrytningsfeil er imponerende bra, noe som mye tilskrives fresnel-linsen. Reflekser undertrykkes også perfekt. Helt i toppklasse.

Fokuseringen er svært presis og oppleves som rask for et teleobjektiv. Manuell fokus er jevn og med en del motstand, som vi fant behagelig. Nærgrensen er svært bra for en supertele. 

Bildestabilisering. Nikon hevder en effekt på 4,5 trinn. Objektivets vekt innbyr til håndholdt fotografering og bildestabiliseringen gjør det til en lek. 

Oppsummert. AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR er et unikt objektiv for deg som vil ha et lett og kraftig teleobjektiv som også duger uten stativ. Skarpheten er svært bra, og objektivet har få om noen minuspunkter. Til DX-format er det spesielt kraftig.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 1 - 2017

Fotomag-forside-2017_01_600x.jpg