Azden har 60 års erfaring med produksjon av lydprodukter, og deres mikrofoner er håndlaget i Japan. De tre kameramikrofonene som introduseres nå konkurrerer direkte med Sennheiser og Røde, som allerede er etablert i det norske markedet.

Toppmodellen er Azden SMX-30, en kombinert stereo- og monomikrofon for kvalitetsopptak av både tale, omgivelseslyd og musikk. Den har to separate mikrofoner, en stereomikrofon med 120 grader dekningsvinkel, og en super-retningsfølsom monomikrofon, spesielt egnet til å isolere lydkilder direkte foran kameraet. Det er mulig å veksle mellom stereo og mono under opptak med en toveisbryter. Mikrofonen har en medfølgende avtagbar vindhette og er beskyttet med vibrasjonsdempende oppheng. En nivåbryter demper -10dB for å unngå overstyring i støyrike miljøer, eller forsterker +20dB for å minimalisere støy i kameraenes ofte enkle mikrofoninngang. Et lavfrekvensfilter kan kobles inn for å dempe støy fra kilder som klimaanlegg, vind og trafikk ved 120 Hz, -3dB per oktav. Azden SMX-30 drives av to AA-batterier og har valgfri automatisk strømbryter.

Azden SMX-15 er i praksis en monoutgave av SMX-30, med de samme lydegenskapene og funksjonene utenom stereo. Frekvensfølsomheten er som SMX-30 fra 40–20.000 Hz, signal/støyforholdet oppgis til 82dB, og mikrofonen skal tåle inntil 128 dB lydtrykk. SMX-15 er kraftig retningsstyrt, og tilsvarer monodelen av SMX-30. Fysisk leveres også denne med vindhette og vibrasjonsdemping.

En rimeligere og enklere mikrofon er SMX-10, en retningsfølsom stereomikrofon til å sette på kameraet. den er svært lett og leveres med et enkelt vibrasjonsdempende oppheng ogavtagbar vindhette. Denne mikrofonen kan også brukes uten dette opphenget. Frekvensområdet er 100–20.000 Hz, maks. lydtrykk er 100 dB, og signal/støyforholdet oppgis til 60 dB. Mikrofonen skal klare 1000 timer på ett AAA-batteri, og har som de andre to et lavfrekvensfilter som demper -66 dB pr. oktov fra 200 Hz.

Det er Focus Nordic Norge som importerer Azden til Norge. Fotomag kommer tilbake med tester av disse produktene.

Veiledende priser:

Azden SMX-30: 3200,-
Azden SMX-15: 2450,-
Azden SMX-10: 990,-