[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 1 - 2018, som du kan lese her.]

Blant de tingene Canon alltid har vært bra på, er å kombinere velprøvd teknologi med nye ideer for å skape produkter markedet vil ha. På den måten kan de introdusere noe nytt med teknologi der mye av utviklingskostnadene allerede er tatt.

PowerShot G1 X Mark III er et slikt produkt. Det nye her, er måten Canon har satt sammen kjente teknologier og komponenter. Komponentene er godt kjent fra før. Og bra er det, for vi vet hva de duger til. 

Dette er et kompaktkamera, det er også forbausende kompakt når du vet at bildebrikken er den samme som du finner i Canons APS-C-speilreflekser og speilløse EOS M-systemkameraer, den velprøvde 24 Mp Dual Pixel CMOS-brikken som kombinerer speilrefleksenes bildekvalitet med effektiv autofokus også ved videoopptak og LiveView. 

Kameraet ser nesten ut som en litt krympet utgave av EOS M5, og teknisk er det mye likt. Objektivet er en Canon 15–45 mm f/2.8–5.6 IS 3x zoom, tilsvarende 24–72 mm. Drar du kjensel på objektivspesifikasjonene? Det er ikke så merkelig, det er nesten akkurat som det sammenfoldbare Canon EF-M 15–45mm f/3.5–6.3 IS STM – det kompakte standard-zoomen til EOS-M-systemet. Men kompaktkameraet har altså rundt et halvt trinn større lysåpning. Canon oppgir dessuten at den optiske bildestabilisatoren er ca. et halvt trinn mer effektiv.

Svært mange av spesifikasjonene er som å lese rett ut av brukermanualen til EOS M5, ulikhetene er langt færre enn likhetene. I tillegg til å ha samme bildebrikke, har de også en nær identisk søker, støtter samme blitzsystem og har de samme videospesifikasjonene. Og inntil nå har EOS M5 vært flaggskipet i Canons speilløse system.

Dermed blir det kompliserte valget skrellet ned til noe ganske enkelt: trenger du utskiftbare objektiver? Hvis ikke, byr PowerShot G1 X Mark III på akkurat de samme mulighetene og kvalitetene. Men det er mindre, lettere og billigere – ennå å kjøpe og bruke kamera og objektiv hver for seg. Som kompaktkamera er dette et funn.

Autofokus og ytelse

Autofokusen er altså den samme som i mange øvrige APS-C-kameraer fra Canon med Dual Pixel AF, som gir faseregistrerende fokus på bildebrikken for både stillbilder og video. Kontinuerlig fokusering under videoopptak går mykt og hurtig, og for det meste svært presist, dog ikke uten sporadisk jakt på fokuspunkt. Men la deg ikke lure – du kan forvente samme autofokusfølsomhet og -nøyaktighet fra dette kameraet som fra Canons speilreflekser og speilløse kameraer i amatørklassen. Minst. 

Ytelsen er også av samme kaliber. Kontinuerlig seriopptak på inntil 9 bilder i sekundet (7 med kontinuerlig fokus). Videofilm med myke bevegelser på grunn av bildefrekvens 60 bps. Digic 7-prosessoren som sikrer hurtig respons og autofokus. Kontinuerlig tilkobling til nettbrett eller mobil via Camera Connect-appen og WiFi med Bluetooth, som også lar deg fjernbetjene kameraet. 
ISO-følsomheten går fra 100 til 25.600, men lukkertidene stopper på 1/2000 sekund. Det hjelper litt at du har et 3-trinns innebygd ND-filter for å dempe eksponering av de mest lyssterke motivene.

Med den store bildebrikken har PowerShot G1 X Mark III få konkurrenter blant kompaktkameraene, men både Sony og Panasonic leverer kompaktkameraer med 1” bildebrikke og til dels sterkere spesifikasjoner – som 4K video, høyere lysstyrke og raskere skuddtakt.

En av fordelene med kompaktkameraer, er at de som regel har en slags sentrallukker, eller en kombinasjon av blender og lukker i objektivet. Hos PowerShot G1 X Mark III får det den betydningen at du kan synkronisere blitz på alle lukkertider. Med inntil 1/2000 sekund synk får du også bedre muligheter til å fylle inn med blitz utendørs når lukkertidene ellers er korte.

Kamerahus og betjening

Canon PowerShot G1 X Mark III veier så vidt under 400 gram – med zoom. Det er litt mer enn f.eks. Sonys og Panasonics lommekameraer, men da har du fordelen av større bildebrikke og bedre betjeningskomfort. Du får også et kraftigere bygd hus med værsikring med i pakken.

Søkeren er den kjente 2,36 Mp elektroniske OLED-søkeren som både EOS M5 og flere av konkurrentene byr på. Den dekker 100 % av motivet, har en solid øyemusling av gummi, og kan dioptrijusteres fra -3 til +1. Øyepunktet er 22 mm, og som brillebruker får jeg god oversikt over søkerbildet og informasjonen rundt.. Søkeren er også rask og oppleves som svært behagelig. Når du trykke rutløseren halvveis ned, aktiviseres lysmåleren, og antiflimring trer in og nøytraliserer f.eks. lysrørfrekvensen.

Den store skjermen kan vippes helt inn, funksjonsvelgeren på venstre sie av søkeren låses av en knapp, og er stor og tydelig. Likeså rattet for eksponeringskompensasjon på høyre side, men dette kan ikke låses. Her er likevel motstanden så markant at vi ikke opplevde dte som et problem å komme borti den. Kameraet er kompakt, men utformingen av håndgrepet på forsiden og tommelgrepet bak gir et perfekt grep for et så lite kamera. En fornøyelse å bruke, og med virkelig kvalitetsfølelse.

Bilde- og videokvalitet

Det er ikke så mye mer å si om bildekvaliteten enn at den er fullt ut som forventet, gitt den teknologien Canon har brukt. Det gir bildekvaliteter på akkurat samme novå som f.eks. EOS M5 og EOS 80D, og tett oppunder f.eks. Canon EOS 5D Mk II, knapt til å se med det blotte øye. Eller med andre ord: det er ikke kameraet det er feil på, hvis du ikke får fullgode bilder med Canon PowerShot G1 X Mark III. Men det er selve kameraet.

Objektivet er bra, men ikke optisk perfekt. Det er best på teleposisjon, men zoomer du ut mot vidvinkel mister du gradvis noe skarphet i kantene, bl.a. som følge av for svak korrigering av fargebrytningsfeil. en av begrensningene ved kombineret blender/sentrallukker er også at du ikke får mindre blender enn f/8. Når vi kjenner Canons øverige kameraer med samme bildebrikke, og noen av de objektivene du kan bruke med disse, er det grunn til å minne om at en av de tingene du velger bort, er muligheten til å bruke objektiver med de beste optiske egenskapene.
Videokvaliteten er også bra, og imponerer ikke minst med den effektive bildestabilisatoren, som gir håndholdte opptak stor troverdighet, og filming med gimbal eller ettbenstativ profesjonelt preg. 

Canon PowerShot G1 X Mark III er ikke billig, men et ujålete premiumprodukt.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 1 - 2018.]

Fotomag 2018-01 Forside.png