[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 2 - 2016]

De er kommet på rad, ‘åtterne’: allerede i fjor sommer kom den avanserte Lumix GX8 med ‘rangefinder’-stil, som introduserte 20 Mp , bare et par måneder etter G7, som var første amatørkamera fra Panasonic med 4K video. Så kom de som perler på en snor: I februar kom Lumix GF8, et enklere kamera uten søker eller 4K video. Før vi fikk GX80 i april som en nedskalert versjon av GX8 – tilbake til 16 Mp, men med en vesentlig forbedret dobbelt bildestabilisator (stabilisator i kamera og objektiv virker sammen). Og nå i høst Lumix G80, som tilsynelatende ser ut som en oppdatert G7. Forvirret? Bare følg med videre.

Det er først og fremst speilrefleksdesignen, med søkeren midtplassert, som minner om Lumix G7. G80 har et solid hus i metall som er værbeskyttet, en enda bedre dobbel bildestabilisator, en forbedret bildebrikke med 16 Mp, men uten det diffuserende lavpassfilteret, søkeren er forbedret, SD-kortet har fått egen luke i stedet for å sitte i batterikammeret.

Ellers handler det meste om 4K, både til video og stillbilder.

Egenskaper og funksjoner

Panasonic har satset mye på å utvikle nye muligheter med sin kombinasjon av 4K video, og sin smarte ‘Depth From Defocus’ (DFD) med sin ekstremt hurtige og trinnløse kontrastfokusering på bildebrikken. Dette gir utmerket autofokus til både stillbilder og videofotografering. Men samtidig gir 30 bilder i sekundet med 8 Mp en rekke muligheter som Panasonic samler under betegnelsen 4K Photo, som Post Focus, Focus Stacking ved siden av altså en stillbildestrøm med 30 bilder/sekund.

Post Focus innebærer at kameraet tar en lang rekke bilder med små fokusintervaller, som lar deg peke ut hvor du vil ha selektiv fokus etterpå. Focus Stacking innebærer at du peker ut de fokuspunktene du ønsker å ha skarpe i etterkant, så setter kameraet sammen et bilde som er skarpt mellom punktene. Til disse funksjonene må du ha et kompatibelt objektiv fra Panasonic. Vi har brukt flere Panasonic-objektiver i vår test, ikke minst det nye kit-objektivet 12–60 mm F3.5–5.6 OIS, også testet i denne utgaven.

Bilde- og videokvalitet

Til tross for bare 16 Mp er bildene til Lumix G80 detaljrike og ikke minst med fin farge- og tonegjengivelse. Den doble bildestabilisatoren gjør det rett og slett svært vanskelig å ta uskarpe bilder i normale situasjoner, samtidig som man får åpnet nye muligheter til å fotografere håndholdt i situasjoner der stativ ellers ville vært helt nødvendig.

Dette gjelder også for video. Panasonics bildebrikke gir meget god video, særlig i 4K. Har du en stor 4K TV hjemme, vil du kunne vise forbløffende detaljrike og klare videofilmer av egen produksjon fra ferie og fritid.

For selv om Panasonic Lumix bildeteknisk absolutt kvalifiserer til profesjonelt bruk, er det ikke et kamera en yrkesfotograf eller avansert amatør ville tiltrodd oppgaven som eneste kamera på et oppdrag. Men også blant disse er G80 en opplagt kandidat til et ekstrakamera, til et “2nd unit”-alternativ eller som feriekameraet til den alltid fotograferende entusiasten.

En medvirkende årsak er den kompakte størrelsen, ved siden av de mange lette og ypperlige objektivene.

Les flere artikler og tester i Fotomag nr. 2 - 2016

FotoMag2-cover_283x400.jpg