DJI Osmo Mobile

Pris: 3.300

Importør: Elefun

5

Karakter

5 av 5

Pluss:

  • Profesjonell effekt av stabilisering
  • Passer de fleste mobilkameraer (iOS/Android)
  • God app-støtte (bl.a. DJI G og Filmic Pro)
  • Tilbehør som bom/selfiestang, feste for stativ, lys og mikrofon

Minus:

  • Ekstern lader må kjøpes ekstra
  • Batterikapasiteten kunne vært bedre

Fotomag mener:

DJI Osmo Mobile gjør DJIs gimbal rimelig tilgjengelig for mobilkameraer. Bilde- og videoresultatet avhenger av mobilen, men Osmo Mobile forsterker det profesjonelle inntrykket med stabilisering og smarte finesser.

DJI Osmo Plus er som en håndholdt utgave av DJIs enkleste droneserie. Kameraet leverer fine video­filmer og gimbalen sørger for jevn og fin flyt når fotografen beveger seg. Smarte finesser og mye tilbehør er en bonus.

[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 2 - 2017]

(Tom R. Mehlum har bidratt med test av DJI Osmo Plus til denne artikkelen)

Innebygd kamera eller egen mobil? DJI har en serie med stabiliserte gimbal-løsninger for håndholdt fotografering. Vi har testet de to rimeligste, DJI Osmo Mobile og DJI Osmo Plus. 

Mens DJI Osmo Mobile krever at du bruker din egen mobil som kamera, har DJI Osmo Plus et innebygd kamera skreddersydd til oppgaven. Vi snakker primært om videofilm her, selv om de begge kan brukes til stillbilder, panoramaopptak o.l.

DJI Osmo Mobile test fra FotomagVimeo.

De er begge en del av et større system der du kan bygge ut med tilbehør etter behov. I grunnpakken leveres et håndgrep som inneholder oppladbart batteri, samt en 3-akser gimbal som holder kameraet stabilt nærmest uansett hvordan du beveger håndtaket.

Selve gimbalen, eller slingrebøylen, er litt ulikt konstruert, selv om grunnkonstruksjonen er ganske lik. På Osmo Mobile stabiliserer den selve mobilen, som må balanseres i holderen før gimbalen virker etter hensikten. Det kan gjøre de største mobilene litt store og tunge (vi har testet med iPhone 7 Plus, som går akkurat).

På Osmo Plus sitter det et lite kamera med en bildebrikke i kompaktkamerastørrelse på 12 Mp. Det følger også med en holder for mobil (du trenger mobilen som skjerm og delvis styring), samt en liten ekstern mikrofon. Her leveres også en ekstern lader, mens på Osmo Mobile lades batteriet normalt i holderen. Ekstern batterilader kan kjøpes ekstra.

Designforskjeller

Det følger av produktene at de ikke er direkte sammenlignbare, og vår test vil leses forskjellig av den som vil stabilisere mobilen og den som vil ha en komplett løsning med kamera, mikrofon og stabilisering. Når vi vurderer DJI Osmo Plus, hører det med å bedømme bilde- og videokvalitet. Når vi vurderer DJI Osmo Mobile, er bilde-/videokvaliteten irrelevant, siden den bestemmes av hvilken mobil du bruker. For begge produktene er det praktiske forhold å ta hensyn til, som hvor lett de er å bruke, hvilke muligheter og begrensninger de har.

I bruk

DJI Osmo Plus kommer med håndgrep, gimbal og et lite, kuleformet kamera. I tillegg får du en holder for mobil som du fester til håndgrepet og en liten ekstern mikrofon. Mobilen er nødvendig for å se bildene, for kameraet har ingen bildeskjerm. Den brukes også til å sette opp kameraet og en del innstillinger, men selve kameraet har en innebygd micro SD kortplass. 
Mobilen kommuniserer via Wi-Fi, og vi fant at dette kan være ustabilt i områder med mye trådløs trafikk, f.eks. da vi filmet inne på Oslo S. Før bruk må kameraet og gimbalen kalibreres, og dette styres fra mobilen. Vi fant bilde- og videokvaliteten på nivå med de beste mobilkameraene og avanserte actionkameraer. Dynamikken er ganske god, og autofokusen reagerer kjapt. Lysmåleren sliter i blant litt med å tilpasse seg lysforholdene. 

DJI Osmo Plus test fra FotomagVimeo.

DJI Osmo Mobile bruker altså mobilens kamera. Også her får du levert et håndgrep med en gimbal, som inneholder feste for en mobil som må måle mellom 58,6 og 84,8 mm i bredden, og være maks. 8,4 mm tykk. Både iPhone og Android kan brukes. 

Mobilen må balanseres i holderen før den kobles til Osmo Mobile. DJI leverer en app du gratis kan laste ned, men flere uavhengige produsenter, som Filmic, støtter også DJI Osmo Mobile. Kommunikasjonen mellom gimbalen og mobilen skjer via Blåtann.

For begge produktene gjelder at du kan kjøpe en hel del tilbehør, som bom/selfiestang, borholder/stativfeste, og braketter til å feste f.eks. videolys og ekstra mikrofon.

Vi fant stabiliseringen meget effektiv, men finjustering av kameraposisjon på nært hold er ikke DJI Osmos favoritt. Både vanlig gange, trapper og terreng stabiliseres svært bra, i tillegg til at kameraet/mobilen holder vaterposisjon nesten uansett hvilken vinkel du holder håndgrepet i. Begge gir, brukt riktig, videofilmer med jevne bevegelser av profesjonelt snitt som lar publikum oppleve innholdet i filmen uten forstyrrende rystelser, selv når kameraet beveger seg hurtig.

På håndgrepet kan myke bevegelser styres i alle retninger, og du har utløserknapper for både video- og stillbildeopptak. Osmo Mobile kan også programmeres til å følge deg via ansiktgjenkjennelse når du bruker stativ, slik at du kan bevege deg ganske fritt foran mobilkameraet og hele tiden være i fokus. 

Du er mer fleksibel med Osmo Mobile, siden du kan velge mobil etter behov. Men Osmo Plus har zoomobjektiv og et lettere kamera, men til en høyere pris.

DJI-testfakta.jpg

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 2 - 2017

FotoMag1-2017-cover-600px.jpg