Leica CL er et speilløst digitalt systemkamera som benytter samme bajonettfatning som T-serien og SL-serien. Det deler en rekke egenskaper og komponenter med disse, men markerer likevel en ny satsning fra Leica i APS-C-formatet. Og bare navnevalget varsler store ambisjoner. Dessuten lanseres det kompakte vidvinkelobjektivet Leica Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH (bildevinkel tilsvarende 27 mm), som passer perfekt til et lite reportasje- og gatefotokamera.

Leica Elmarit-TL 18 mm f2.8 ASPH.Leicas nye 18 mm til Aps-C-format med L-fatning veier bare 80 gram.

Leica CL ligger godt i hånden og betjenes som et konvensjonalt digitalkamera, dog med Leicas egen touch. Kameraet er Søkeren, som sitter øverst til venstre på baksiden som seg hør og bør for en Leica, stikker halvveis opp fra toppen og har en øyesensor i den kraftige gummiringen rundt okularet. Søkeren er en 2,36 Mp elektronisk søker som er stor nok til at jeg som brillebruker får god oversikt. Forstørrelsesgraden er 0,74x. Den 3" store LCD-skjermen er en fast berøringsskjerm, med betjeningsknapper på begge sider. Toppen av kameraet gir rask tilgang til alle grunnleggende opptaksinnstillinger via to innstillingsratt – blender, lukkertid, ISO-følsomhet og eksponeringskompensasjon. Kameraet har dessuten et lite topp-display som viser status for eksponeringer etc.

20170915_Ora_00731_pre.jpg

Kameraet er bevisst konstruert slik at fotografen kan holdet øyet i søkeren og ha full oversikt over motiv og innstillinger. Huset veier bare 403 gram med batteri. Det mangler et skikkelig håndgrep, men slike kan kjøpes til vanslige Leica-priser. Det er solid værtettet, og bygd for å tåle mye, og kvalitetsfølelsen er gedigen. Hvis Leica noen gang har laget et moderne digitalt systemkamera som tilfredsstiller både Leica-menigheten og andre kresne fotografer, må det være dette. Det er bare å begynne å spare, for selv om det er dyrt, koster det mindre enn f.eks. kompaktkameraet Leica Q, selv med et objektiv. Objektivene er heller ikke på langt nær så kostbare som objektivene til Leica M-serien, selv om også TL-objektivene ofte vil havne i det aller øverste prisleiet for sitt format.

20170915_Ora_00206_pre.jpg

Kameraet har samme 24 Mp APS-C-format CMOS som Leica TL2, som Fotomag har testet i nr. 5 - 2017. Men nye Leica CL har en elektronisk søker og er et klassisk kamera i rammesøkerstil der Leica T-serien er designorientert med et grensesnitt for mobilgenerasjonen. Du som måtte være skuffet over det modernistiske grensesnittet til Leica T-serien, burde ta en ekstra nøye kikk på nye Leica CL. For tar vi ikke mye feil, er det akkurat slike som deg Leica har laget nye CL for. Det er et kamera i klassisk design, men med siste teknologi under den litt retropregede overflaten.

Leica CL er et særdeles velbygd og kompakt systemkamera, og spesifikasjonene er slett ikke noe å grine på nesa av. Det er ikke fullformat (men APS-C), men våre tester av Leica T-serien, ikke minst nyeste Leica TL2 i Fotomag nr. 5 - 2017, viser at bildebrikken og Leicas optikk leverer kvalitet av høy klasse. Det kan vi med sikkerhet si at Leica CL «arver», selv om vi ikke har tatt bilder med det ennå.

19301_CL_BACK_RGB.jpg

Allerede fra starten kan Leica CL selvsagt bruke alle objektivene med L-fatning. Det er både de syv objektivene spesielt tilpasset Leica CL/T-serien, fullformatobjektivene til Leica SL, og dessuten med adapter både de aller fleste Leica M-objektiver og objektiver for andre systemer. Gamle Leica CL fra 1973 hadde samme bajonett som Leica M, og kunne bruke de fleste Leica M-objektivene, men der var selvsagt alt analogt og manuelt. Nye Leica CL fra 2017 har en hybrid mekanisk/elektronisk lukker til hhv. 1/8000 sekund / 1/25000 sekund, og filmer dessuten i 4K-format. Med innebygget Wi-Fi og den nedlastbare appen kan Leica CL styres fra en mobil enhet, og overføre bilder trådløst for publisering på sosiale medier eller sending.

20170915_Ora_00827_pre.jpg

Leica satser bevisst på referanser til retrostil i sin markedsføring av Leica CL (Foto: Leica).

Leica CL er i salg i slutten av november i sort versjon og vil koste ca. 26.000 kroner (kun hus). En sølvfarget utgave vil komme senere. Det nye 18mm-objektivet vil koste ca. 12.600 kroner, og kommer også i sort og sølv. Leica CL selges i kit med hhv. 18 mm og 18-56 mm til 37.000 respektive 38.700 kroner. Mer informasjon hos den norske distributøren Bresson.

[Saken oppdateres]