Ved første blikk skiller ikke X100F seg nevneverdig fra sine forgjengere, men knappene har blitt stokket om på, og en joystick av typen vi kjenner fra XT-2 har dukket opp ved siden av skjermen. Alle knappene er flyttet til høyre side av skjermen, og etter en ukes tid med X100F kan vi trygt si dette var et smart valg av Fuji. Kameraet er kjappere og enklere å navigere enn noensinne, og vi har også fått et kontrollhjul på forsiden av kameraet, under utløserknappen. Den brukes primært til å velge mellom de forskjellige auto-ISO-programmene, og til hurtignavigering i menyene. Berøringsskjerm glimrer dog fortsatt med sitt fravær, og det hadde ikke akkurat gjort noe om Fuji hadde spandert en vippbar skjerm på oss heller. Samtidig er dette noe som garantert hadde gjort kameraet dyrere, og helt klart egenskaper som havner i «kjekt-å-ha»-kategorien. Ikke noe must, og savnet er ikke enormt.

Veldig velkomment er også fysisk kontroll på ISO. Denne er integrert i lukkertidshjulet, og justeres ved å løfte lukkertidshjulet opp mens man vrir på det. Her kan man velge kalibrert ISO fra 200-128.000, “High” og “Low”, i tillegg til Auto. Man kan lagre tre forskjellige presets for Auto ISO med valg for base, high og minimum lukkertid. Dette er uten tvil det beste kameraet i X100-serien når det kommer til bruksegenskaper og håndtering. Det aller meste kan tilpasses og skreddersys den enkeltes preferanser, men vi skulle ønske vi hadde flere konfigurasjonsmuligheter på de ekstra kontrollhjulene foran og bak. Dette håper vi kan løses i en firmwareoppdatering - noe Fujifilm helt siden første generasjon har vist de er gode på. WiFi har vi ikke fått testet enda, men det kommer vi tilbake til i den fulle testen i Fotomag nr. 2 2017.   

X100F_Silver_Back.jpgFujifilm X100F har fått en joystick og knappene er flyttet til høyre side av skjermen.

Bildekvalitet

Det er for tidlig å konkludere om bildekvalitet før vi har tid til å teste kameraet skikkelig.  Men vi har brukt både en betaversjon av Fujifilm X100F og en ferdig versjon, og kunnet sjekke også råfiler ved hjelp av Adobe Lightroom/Photoshop. Derfor trenger vi ikke ta de vanlige forbeholdene, bortsett fra å påpeke at våre betraktninger her ikke er utfyllende.

Fuji har som vanlig et hav av muligheter på jpeg-fronten. Filmsimuleringene vi kjenner fra tidligere X100-kameraer har fått selskap av svarthvitt-filmen Acros, som i ny digital drakt dukket opp sammen med X-Pro 2. Acros er en velkommen nyhet, og med litt justeringer etter smak og behag får du fantastiske svarthvitt-bilder med høy kontrast og fin simulering av filmkorn.

Fujifilm X100F har altså en bildebrikke som ikke skiller seg fra Fujifilm X-Pro2 og X-T2 i gjengivelse. Med 24 megapiksler og siste generasjon X-Trans CMOS III overraskes vi derfor ikke over at X100F holder samme høye filkvalitet som Fujifilms mest avanserte systemkameraer. Oppløsningen ligger ikke noe tilbake for andre 24 Mp-kameraer, uansett format. Fujifilms avanserte X-Trans pikselmønster oppnår høyere opplevd oppløsning enn tradisjonelle CMOS-brikker i APS-C-format, samtidig som Fujifilm oppnår bedre fargegjengivelse og mindre risiko for moire, selv uten optisk lavpassfilter.

X100F_Silver_Top.jpgKontrollene på toppen av kameraet er velkjente, men lukkertidsrattet har fått nedfelt ISO-innstilling.

Følsomheten og dynamikken er også imponerende. Riktig eksponerte biler gir stor toleranse for eksponering av kontrastrike motiver, der det er enkelt å lokke frem detaljer i både skygge- og høylysområder.

Objektivet er etter alt å dømme det samme 23 mm F2.0-objektivet fra tidligere kameraer i X100-serien, men her skal det håndtere 50 % flere piksler enn forgjengeren X100T. Det skaper etter hva vi kan se ingen problemer i det hele tatt. Det er ikke objektivet som utgjør begrensningen i oppløsning. Til sitt bruk er objektivet godt tilpasset, selv om det ikke er noe teknisk perfekt objektiv. Hjørnene er fremdeles litt myke, særlig på korte avstander, og på store blendere ses skygger i hjørnene. Men måten objektivet tegner motivene på, gir en nesten analog naturlighet som Fujifilm-brukere elsker. Og de blir ikke skuffet med X100F, heller.

Førsteinntrykk

Fujifilm X100F ser ut til å være det beste i X100-serien, med et solid steg videre både med kontrolloppsett og bildekvalitet. Vi kommer tilbake med en fullstendig test i neste nummer av Fotomag, der vi vil gå mer i dybden for å undersøke hva X100F virkelig kan by på.