PanaLX100.jpg

Panasonic Lumix DMC-LX100

Dette er kanskje det aller beste kjøpet akkurat nå dersom du vil ha et virkelig godt kompaktkamera til en rimelig pris. Panasonic Lumix LX100 har en 4/3 type bildebrikke med 13 effektive megapiksler og en fantastisk bra Leica-zoom med lysstyrke f/1.7–2.8. Bildevinkelen tilsvarer 24–75 mm på fullformat, og kameraet er konstruert slik at bildevinkelen er uendret når du skifter mellom formatene 4:3, 3:2, 16:9 og 1:1 med en enkel skyvebryter rundt objektivet.

Panasonic Lumix LX100 har innebygd bildestabilisator, høyoppløst elektronisk søker, støtte for 4K video, og med samme signalprosessor som proffkameraet Lumix GH4 går det unna: LX100 klarer 11 stillbilder pr. sekund med kontinuerlig autofokus.

Kameraet er ikke større enn at det får plass i en vestlomme når objektivet er trukket inn, det tar svært gode bilder og forbausende bra video.

-- Akkurat nå får du Panasonic Lumix LX100 for ca. 6.500 kroner.

RX100M4_Right.jpg

Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Fjerde generasjon av Sonys storsuksess RX100-serien har en 20 Mp 1" bildebrikke og en zoom tilsvarende 24–70 mm f/1.8–2.8. Dette er et virkelig fartsmonster. Stillbilder fyres unna med opp til a6 bilder i sekundet, bildestabilisatoren er imponerende, og kameraet tar 4K video. Likevel gr det i skjortelommen med objektivet felt inn og veier under 300g med batteri.
Kameraet har en god elektronisk søker du kan felle opp om skjermen alene ikke gjør jobben. Bildene er teknisk svært bra, og forbausende støyfrie på høy ISO. Fullt av egenskaper og finesser, og foretrukket av svært mange som et lommekamera som supplement til større og tyngre utstyr.

-- Akkurat nå får du Sony Cyber-shot RX100 IV for ca. 11.000 kroner.

x100t_s_front_3p.jpg

Fujifilm X-100T

Tredje generasjon av Fujifilms klassiske X100-serie har både ytelsen og de siste detaljene forgjengerne ble kritisert for. Her er fremdeles en (forbedret) hybrid søker som lar deg skifte mellom optisk rammesøker og elektronisk søker med en flikk av fingeren, en stor (APS-C) 16 Mp bildebrikke med Fujifilms anerkjente X-Trans CMOS-teknologi og ikke minst et objektiv som har høstet mange lovord: Fujinon 23 mm f/1/2, med bildevinkel tilsvarende 35 mm.

Kombinasjonne av optisk og elektronisk søker har alene fått mange til å foretrekke dette eller andre av Fujifilms kameraer som tilbyr dette. I denne utgaven kan også den elektronisks søkerens splittbilde brukes til å fokusere manuelt med den optiske søkeren. Men like mye er det den oppsiktsvekkende bildekvaliteten, som i mange sammenhenger best sammenlignes med et fullformatkamera. Høy dynamikk, meget lav støy og Fujifilms typiske «analogpregete» bilder gjør X100T ettertraktet blant dem som vil ha et kompakt kamera med Leica-preg.

-- Akkurat nå får du Fujifilm X-100T for ca. 11.000 kroner.

SonyRX1RMk-II.jpg

Sony Cyber-shot DSC-RX1R II

Med dette kameraet begynner vi å sprenge alle granser for hva et kompaktkamera er. Dette er et fullformatkamera, med samme bakbelyste 42 Mp CMOS bildebrikke som Sony bruker i sin toppmodell Alpha A7R II, men her uten innebygd bildestabilisator. Det faste objektivet, et 35 mm f/2 med Zeiss-merkelapp, har fåt vefortjent skryt, og utgjør det meste av kameraets vekt og størrelse. Likevel er dette et virkelig kompakt kamera, ikke større enn mange enklere kompaktkameraer.

Forgjengeren fikk kritikk for å mangle søker. Den er med her, det er en sprettopp-type, men den har fått fremragende optiske kvaliteter og er et kvalitetspunkt for dette gedigne kameraet. Du har ikke 4K video her, men meget godt Full HD video, om ønskelig med ekstern mikrofon. Selv med 42 Mp klarer kameraet 5 bilde pr. sekund, og fotograferer godt i mørke omgivelser med følsomhet inntil 102.400 ISO. 

Ett av de aller beste kameraene du kan kjøpe når det kommer til bildekvalitet. Men det koster.

-- Akkurat nå får du Sony Cyber-shot RX1R II for ca. 35.000 kroner.

Leica-Q_front.jpg

Leica Q (TYP 116)

Enda dyrere, og unikt, med den kvalitets- og stilfølelsen du bare får fra en Leica håndbygd i Tyskland. Huset er, som flere av Leicas nyere kameraer, frest ut av ett stykke aluminium, og nærmest uslitelig.

Også dette er et fullformatkamera, med en svært bra 24 Mp CMOS-brikke, og et 28 mm f/1.7 Leica Summilux-objektiv. Bildekvaliteten er som forventet fra en Leica, av ypperste klasse. Objektiv, eksponering og bildebrikke sørger for det.

Det typiske Leica-designet rommer gode manuelle og automatiske kontroller, hele 10 bilder/sekund serieopptak, en 3" berøringsskjerm med et enkelt grensesnitt og støtte for Full HD video med inntil 60p. Kameraet har en elektronisk søker med markeringer for både 28mm, 35mm og 50 mm (de to siste er utsnitt). Du skal ha store lommer for å kjøpe og bruke dette kameraet, men det er lett å ha med og bære rundt med sine 640g.

-- Akkurat nå får du Leica Q for ca. 42.000 kroner.