DI_STYLUS1_black_CLA-13_CUlens__Product_011.jpg

Olympus Stylus 1S

Det ser ut som en liten speilrefleks eller et lite speilløst OM-D-kamera, men Olympus Stylus 1S er et svært kompakt kompaktkamera med en kraftig zoom tilsvarende 28–300 mm og konstant f/2.8 som største blender. Med en relativt stor bildebrikke og 12 megapiksler bildebrikke er kameraet i stand til å ta utmerkede bilder der de fleste kompaktkameraer har for lite lys. Og med stor blender er den kraftige zoomen et seriøst hjelpemidler til å fange motiver langt borte. Her er også en effektiv bildestabilisator, en vippbar LCD pekeskjerm og Wi-Fi, samt en stor og høyoppløst søker.
- Akkurat nå får du Olympus Stylus 1S for under 5000 kroner

FZ1000-Lifestyle-9.jpg

Panasonic Lumix FZ1000

Det er utrolig hva Panasonic har bygd inn i dette smarte kameraet, som er på størrelse med en liten speilrefleks og normalobjektiv, men som tilbyr en integrert 16x zoom tilsvarende 25–400 mm med stor lysåpning (f/2.8–4) og Sonys velprøvde 20 Mp 1" bakbelyste CMOS-brikke. Lumix FZ1000 har det meste du er vant til fra de avanserte Lumix G systemkameraene - hurtighet, 4K video, 4K photo, mikrofoninngang, støtte for Panasonic og Olympus’ blitzsystem, en høyoppløst OLED-søker på 2,4 megapiksler, en vridbar skjerm og tilkobling til smartmobil via Wi-Fi. Et fremragende kamera på reise og som reserve for speilrefleksen.
- Akkurat nå koster Lumix FZ1000 ca. 7000 kroner

Leica-Vlux.jpg

Leica V-LUX (TYP 114)

Leica V-Lux (Typ 114) er teknisk sett nær identisk med Panasonic Lumix FZ-1000, men med Leicas design og logo. Det har den samme bildekvaliteten og den samme ekstremt hurtige autofokusen og det samme objektivet. Noen finner grepet litt bedre, noen setter pris på at full lisens på Adobe Lightroom følger med. Men du betaler mer for en Leica.
- Akkurat nå koster Leica V-Lux ca.10000 kroner

RX10M2_right_bgwh.jpg

Sony Cyber-shot DSC-RX10 II

Denne er fortsatt i salg etter at Cyber-shot RX10 III er kommet (se nedenfor), og er like bra nå som da det ble lansert for snart ett år siden. Det har Sonys avanserte 1" CMOS-brikke med 20 megapiksler, en lyssterk 8,3x zoom tilsvarende 24–200 mm, og er ikke minst preget av avanserte videomuligheter. Du får 4K video, men også mulighet for slow motion, både mikrofon- og hodetelefon-tilkobling og en ekstremt stillegående elektronisk drevet motorzoom som nesten gir profesjonell følelse. Den vippbare skjermen og store søkeren er like bra til video som til stillbilder. Kvalitetsfølelsen er også meget god.
- Akkurat nå koster Sony RX10 II ca.14000 kroner

RX10-III_right_shift.jpg

Sony Cyber-shot DSC-RX10 III

Oppfølger til RX10 II, men ingen erstatter. Mye er likt, men objektivene er så ulike at de henvender seg til litt ulike brukergrupper. En svært skarp ny 25x zoom tilsvarende 24–600 mm med så god lysåpning som f/2.4–4. Objektivet har en bildestabilisator som er forbausende effektivt, og gjør det ikke vanskelig å fotografere håndholdte motiver på full zoom. Her er også videomulighetene i fokus, med bl.a. støtte for profesjonelle profiler som letter etterbehandling. Lyd via ekstern mikrofon kan også tas fra profesjonelle XLR-mikrofoner med adapter. Svært mye kamera og objektiv for pengene, selv om prisen er den høyeste av de fem vi anbefaler her.
- Akkurat nå koster Sony RX10 III ca. 16000 kroner.