CX77500_wSELP1650_front_top_black.jpg

Sony A6000

Denne storselgeren fra Sony er på vei ut, siden den erstattes av A6300 (til den dobbelte prisen), men ennå er det mulig å få tak i den i noen butikker. Den eldste modellen av de fem vi anbefaler her, men kan måle seg med langt dyrere kameraer. Suveren bildekvalitet med 24 megapiksler bildebrikke i APS-C-format – samme format som vanlige speilreflekskameraer. Men Sony A6000 er lett, tar liten plass, og har rask ytelse med hybrid autofokus som både benytter den eksakte kontrastfokuseringen og den hurtige fasefokuseringen. Også meget bra til Full HD video med mulighet til ekstern mikrofon. Her har du søker, vippbar skjerm og tilgang til alle Sony-objektiver med E-fatning. 
- Akkurat nå koster Sony A6000 ned mot 5000 kroner i butikk.

OM-D_E-M10_Mark_II_EZ-M1442_II_R_silver_front_300dpi.jpg

Olympus OM-D E-M10 MK II

Olympus’ enkleste OM-D-kamera er ingen billigmodell. Det er ett av de mest avanserte i sin klasse, med effektiv innebygd bildestabilisator som nesten overflødiggjør stativet. Svært kompakt i speilrefleks-look, og en 16 megapiksler bildebrikke i 4/3-format med svært god bildegjengivelse. Kameraet har en meget god søker, effektiv autofokus, svært god ytelse, er bygget i metall og har lukkertider ned til 1/16000 sekund. Den klare pekeskjermen kan vippes. Den gode bildestabilisatoren gir også rolige Full HD videoopptak uten stativ. Olympus benytter Micro FourThirds-fatningen, som har det beste utvalget tilpassede objektiver blant de speilløse, og de fleste av dem er både svært kompakte og av høy optisk kvalitet.
- Akkurat nå koster Olympus OM-D E-M10 Mk II ca. 5.500 kroner.

X-T10_front-black18-55mm.jpg

Fujifilm X-T10

Her har Fujifilm klart å pakke inn de aller fleste egenskapene til den halvproffe X-T1 i et mindre og mye billigere kamera. Fujifilm X-T10 er mindre enn du tror når du ser bilder av det, har en 16 megapiksler bildebrikke i APS-C-format med Fujifilms prisbelønte X-Trans CMOS-teknologi som gir ekstra høy bildeoppløsning. En hurtig autofokus med kombinert kontrast- og fasefokusering og svært rask utløser sammen med en god søker gjør det lett å finne motivet og ta gode bilder. Benytter Fujifilms X-serie objektiver, med bl.a. god tilgang på gode, lyssterke objektiver med fast brennvidde. Full HD video med mulighet for ekstern mikrofon, men først og fremst er dette et stillbildekamera. 
- Akkurat nå får du Fujifilm X-T10 for ca. 6.500 kroner.

DMC-G7HEB-K-Front_470x312.jpg

Panasonic Lumix G7

Med dette kameraet, som kom for vel ett år siden, satte Panasonic en ny standard for speilløse kameraer i sin klasse. Her er hurtighet, og støtte for gode 4K videoopptak, mulighet for ekstern mikrofon, og den velprøvde 4/3 bildebrikken på 16 Mp henter mye av teknologien fra Panasonics profesjonelle Lumix GH4. Lumix G7 har fleksibel pekeskjerm, stor og klar elektronisk søker, og klarer godt lysforhold som ikke er de beste. Panasonic har lagt inn sin avanserte 4K Photo-teknologi med mulighet til å ta 8 megapiksler bilder der du kan velge fokus etter opptak.
- Panasonic Lumix G7 får du akkurat nå for ca. 7000 kroner.

GX8_k_slant_H_FS1442A-KA.jpg

Panasonic Lumix GX8

Det dyreste av de fem vi anbefaler i denne omgang, men også det mest avanserte. Panasonic Lumix GX8 er et semiprofesjonelt kamera bygget solid i metall med god værtetting. Det har en ny 20 Mp CMOS-brikke i 4/3-format laget både for alle slags stillbildeopptak og 4K-video. Lumix GX8 har dessuten innebygd bildestabilisator, som fungerer sammen med bildestabilisator i objektivene, noe som er spesielt gunstig for telezoomer. En meget stor og klar elektronisk søker kan vippes opp for lettere å se motiver når du fotograferer nær bakken, og pekeskjermen er vridbar. Dette kameraet er litt større enn de andre her, men har desto bedre grep, og tåler godt bruk. Som Lumix G7 benytter det Micro FourThirds-objektiver – både de fra Panasonic selv, fra Olympus og andre produsenter.
- Panasonic Lumix GX8 kan du akkurat nå få for ca. 9.500 kroner.