[Dette er en kortversjon av førsteinntrykket i Fotomag nr. 5 - 2017, som du kan lese her.]

Fujifim Instax Square SQ10 er tilsynelatende en klassisk øyeblikkskamera i lite format. Det er også det første Instax-kameraet med kvadratisk format, og de fysiske bildene minner ganske mye om gamle dagers vanlige Polaroid-bilder, selv om de er mindre. Det lille formatet – selve bildeflaten er ca. 6x6 cm, eller aningen større enn et gammeldags 6x6 kontaktkopibilde, og avslører at dette ikke er et kamera som er laget for å by på den ypperste bildekvalitet. Det er helt andre grunner til å velge et instantkamera. 

Det var de unge som først kastet seg over de nye instantkameraene. De var billige å kjøpe, men uten foreldre som sponset film, ble det nok uforholdsmessig dyrt å bruke. Men argumenter som at poden lettere hadde kontroll over bildene, fordi de fysisk ikke kunne kopieres like enkelt som digitale bilder, var gode. Instant-kameraene er analoge, sosiale kameraer og alternativ til sosiale medier. Men Fujifilm Instax Square SQ10 har minnekort og skjerm og kan lagre bildene. Dermed gir det noen nye muligheter, og kanskje også noen begrensninger hos de typiske instant-brukerne.

I bruk

Den lille skjermen avslører at bildebrikken, en 3,7 Mp CMOS, er bredere enn kvadratet, men beskjæres under opptaket. Kroppen er glatt uten noe godt grep, og det er lett å komme ufrivillig bort i (en av de to) utløserne. 

Du har få innstillinger: Du kan bruke blitzen manuelt eller automatisk, og med en bryter på siden velge mellom Auto og Manuell. Auto betyr at bildet printes ut umiddelbart (samtidig som det lagres på minnekortet eller i internminnet), mens Manuell lagrer bildet uten å skrive det ut. Du kan da velge å justere det med effekter, skrive det ut senere, eller skrive flere kopier. I manuell modus kan du også bruke kameraet som et vanlig digitalkamera når det er slutt på filmen. 

Kameraet tar vanlige microSD-kort, og bruker oppladbart Litium-batteri – for øvrig samme batteri som Fujifilm bruker i flere andre kameraer.

Instax SQ.jpg

Instax SQ-bilder.jpg

Bildekvalitet

Prisen er en god del høyere enn Instax Mini 9, men det som gir deg litt bedre bilder, er optikken. Litt får du også igjen for å kunne slå av og på blitzen manuelt, men primært er dette et kamera med fullautomatikk der du er prisgitt teknologien. 

Siden bildene er litt større enn på Instax Mini 9, er de også bedre å vise frem. Objektivet er mer lyssterkt, og har vidvinkel. Det egner seg derfor bedre som et «partykamera». Her er imidlertid ingen selfiefunksjon som lar deg komponere selfiebilder viduelt. Du må peke og gjette. De digitale bildene blir 1920x1920 piksler i ganske grov kvalitet, men skrevet ut på en vanlig blekkskriver er bildene betydelig bedre enn print fra kameraet.

Konklusjon

Kan du tenke deg å betale vel 3000 kroner for et kombinert digital- og instantkamera, behøver du ikke lete lenger. Som instantkamera er det morsomt og helt OK. Som digitalkamera upraktisk og dårlig. Men kombinasjonen er en vinner – for den som vil. 

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2017.]

Fotomag-2017-5-cover_283x400.jpg