World Press Photo of the Year skal hedre den fotografen som med visuell kreativitet og dyktighet har tatt et bilde som fanger eller representerer en hendelse eller en sak av vesentlig journalistisk viktighet i året som gikk, heter det i statuttene. For 2016 ble det den tyrkiske Associated Press-fotografen Burhan Ozbilici, basert i Istanbul.

Hans vinnerbilde viser den 22 år gamle Mevlüt Mert Altıntaş, en politimann utenfor tjeneste, etter å ha drept den russiske ambassadøren Andrey Karlov under åpningen av en kunstutstilling i Ankara 19. desember i fjor. Altıntaş såret deretter ytterligere tre personer før han selv ble skutt i en skuddveksling med ordensmakten. 

Juryen kommenterte vinnerbildet blant annet slik:

– Det er et svært eksplosivt bilde, og juryen følte virkelig at det sammenfatter definisjonen av hva World Press Photo of the Year er og betyr. (...) Dette er hatets ansikt.

I tillegg til å vinne hovedpremien, vant også Burhan Ozbilici førstepremie i klassen Spot News for sin bildeserie fra samme hendelse.

086_Magnus Wennman_Aftonbladet.jpg

45 fotografer fra 25 land ble pekt ut som premievinnere, men ingen norske denne gang. Den svenske fotografen Magnus Wennman i Aftonbladet vant førsteprisen i klassen People - enkeltbilder, for bildet What ISIS Left Behind, av fem år gamle som flyktet med familien fra landsbyen Hawija utenfor Mosul, og ble fotografert i flyktningeleiren i Debaga.

Mer om World Press Photo 2017 kan du lese her.