[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

Hvorfor endre en vinner? Panasonic startet trenden med reisekameraer, små kameraer med mye zoom, da de lanserte Lumix TZ1 i 2006. I fjor kom både TZ80 og TZ100 – sistnevnte det første i rekken med stor 1” CMOS-brikke, og likevel hele 10x zoom. TZ80 erstattes nå av TZ90 som har fått en 20 Mp bakbelyst CMOS (TZ80 hadde 18 Mp) og altså en skjerm som kan vippes opp. 

Mye av teknikken er ellers den samme, selv om Panasonic hevder at kombinasjonen av den nye bildebrikken og en ny signalprosessor også skal gi bedre bildekvalitet generelt. 
Årsaken til at Panasonic kan klemme inn hele 30x zoom i et så lite kamera er selvsagt at bildebrikken er enda mindre enn de andre vi tester i dette nummeret. Canon G9 X Mk II, Sony RX100V og Sony RX10 III har alle 1” bildebrikke som er ca. 4x større i flate enn Lumix TZ90. Det betyr også at vi normalt kan vente oss dårligere bildeegenskaper, i hvert fall i svakt lys, fordi bildebrikkens følsomhet er mindre.

I denne klassen skiller TZ90 seg ut med å ha en innebygd søker. Den er riktignok liten og kan vanskelig sammenlignes med søkere i større kameraer. Heller ikke er det mange konkurrenter som støtter RAW-format, som TZ90 byr på. 

Den 3” store skjermen er som vi er vant til fra Panasonic, en berøringsskjerm, og som vanlig er den både responsiv og smart tenkt. Slik bør pekeskjermer på et kompaktkamera være. 
TZ90 har et ISO-område på 80-3200, som kan utvides til 6400. Programvelgeren på toppen har de vanlige manuelle og automatiske funksjonene, motivprogramer, kreative programmer, panoramamodus, manuell videomodus og en brukerdefinert innstilling.

Lumix TZ90 byr også på 4K video, og Panasonics 4K Photo-funksjoner, som tillater å trekke ut 8 Mp bilder fra en videostrøm med 30 bilder i sekundet, velge fokuspunkt etter at bildet er tatt m.m. Her er også støtte for fjernkontroll via WiFi, og ikke minst overføring av bilder og video til smartmobil eller nettbrett.

Bildekvalitet

Panasonic har klart å pakke forbausende gode bildeegenskaper i dette kameraet, og mest av alt er vi imponert over at det går an å få skarpe bilder og videoer selv med full zoom hvis du støtter kameraet med kroppen eller lener deg inntil noe stabilt. Bildene er generelt veleksponerte, og det er mulig å hente litt ekstra ut av råfilene.
Når lyset tvinger deg til å skru opp ISO-tallet, klarer du deg bra til og med ISO 800, men da begynner bildestøyen å bli mer plagsom. ISO 1600 og 3200 lar seg bruke til sosiale medier og små utskrifter, mens ISO 6400 nok bør reserveres til de ytterste nødstilfellene.

Konklusjon

Panasonic har med små grep klart å forbedre en vinner enda en gang. Det er spesielt å ha et kamera i lommen som lar deg zoome inn til «720 mm», og rett etterpå vippe opp skjermen og ta en vidvinkelselfie. Kameraet er litt større enn før, det gjør ergonomien også bedre. Det er et svært anvendelig kamera å ha med overalt, og heller ikke prisen er avskrekkende.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg