[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2016]

Huawei har i 2016 hatt stor suksess med smartmobilene sine. P9 begeistret oss da vi testet den i Fotomag nr. 1, med en smart kameraløsning og lekre svarthvitt-bilder. I disse dager slipper Huawei flaggskipet Mate 9 Pro på det norske markedet. Med spreke egenskaper og en pris på ca 8000,- sikter Huawei høyt, og ypper med de dyreste råskinnene fra Samsung og Apple.

Design og bruksegenskaper

Det er ikke å komme unna at Huawei Mate 9 Pro ved første øyekast likner svært mye på konkurrenten Samsung Galaxy S7 edge. I likhet med sin koreanske artsfrende har Mate 9 Pro en forside som er dominert av en buet 5,5” AMOLED-skjerm, noe vi ikke ble spesielt begeistret for da vi testet S7 edge i første utgave av Fotomag. Buet skjerm opplevde vi som et praktisk problem, og AMOLED-skjermer har ofte et fargestikk som vi ikke helt liker. Vi var derfor en smule skeptiske da vi pakket Mate 9 Pro ut av esken, men skepsisen forsvant fort. Bøyen i kantene av skjermen er såpass subtil at det overhodet ikke går utover praktisk bruk, og noe fargestikk var heller ikke å se.

Skjermen på Mate 9 Pro er faktisk den beste vi har sett i Android-verdenen. Lysstyrke, kontrast, oppløsning og fargebalanse er helt i toppklasse, og imponerer også utendørs i skarpt sollys. Maskinvaren er splitter ny, og med 6 GB systemminne og en ny åttekjerners Kirin 960-prossessor er det mer enn nok krefter under panseret. Mobilen ligger meget bra i hånden, godt hjulpet av en svak avrunding ut i kantene på både for- og bakside. Fingeravtrykksleseren er flyttet til forsiden av mobilen, der den nå sitter i hjem-knappen, i likhet med løsningene til bl.a. Apple og Samsung. 

Batteriet er på hele 4000 mAh, og operativsystemet jobber hele tiden med å optimalisere strømforbruket og lærer seg bruksmønsteret ditt etter hvert som du bruker telefonen. Kobler du telefonen med 10% gjenværende batteri til laderen, tar det en halvtime å lade til 65%, og full oppladning er ferdig på omtrent en time. Operativsystemet er en modifisert versjon av Android 7.0 Nougat. Det er flust med tilpasningsmuligheter og funksjoner, i tillegg til plass for to SIM-kort, og en IR-sender lar deg unngå fjernkontrollrotet på stuebordet. Men den mangler minnekortplass, og vi skulle ønske Huawei klarte å konstruere mobilene sine slik at de ble støv- og vanntette, slik toppmodellene til Sony, Samsung og Apple. Bortsett fra dette er det svært vanskelig å si noe negativt om hvordan Mate 9 Pro fungerer til daglig. Den er en av de mest komplette smartmobilene på markedet.

Fotografering

Kameraløsningen er en videreutvikling av den vi kjenner fra P9, og består fremdeles av to kameraer: Ett som tar fargebilder, og ett som tar bilder i svarthvitt. Svarthvittkameraet har fått bedre oppløsning siden sist, og er nå på hele 20 megapiksler. Begge kameraene har fått optisk bildestabilisator, og vi opplevde sjelden bevegelsesuskarphet selv ned mot lukkertider på 1/17 sek. Den optiske stabiliseringen er dessverre ikke særlig effektiv om man filmer 4K-video, og man er fortsatt avhengig av drahjelp fra elektronisk stabilisering for å unngå for mye risting om man filmer håndholdt, noe som dessverre ikke kan kombineres med 4K. Har du et stativ er detaljnivået på 4K likevel en solid oppgradering fra 1080p, og eksponeringen sitter som et skudd under videofilming såvel som fotografering.

Fotoappen til Huawei har et enkelt og oversiktlig grensesnitt. Man sveiper til venstre for å få opp innstillinger, og sveiper til høyre for å velge mellom én av de mange modusene. En av de nye heter «hybridzoom», og skal vistnok gi mulighet for 2x zoom uten det kvalitetstapet vi kjenner fra vanlig digital zoom. Resultatet er dog begrenset til 12 megapiksler, og blir akkurat det samme som når man fotograferer i full oppløsning og så beskjærer i etterkant. Dette er like raskt - og mye mer presist - enn å stadig gå inn i menyen for å endre oppløsningen frem og tilbake, og funksjonen oppleves derfor som en unødvendig gimmick. Det gjør derimot ikke den andre funksjonen Huawei skryter av: Simulering av liten dybdeskarphet. 

«Ekte» liten dybdeskarphet er forbeholdt kameraer med stor blenderåpning (eller «lukkeråpning» som Huawei sier) og mye større bildebrikker enn det vi snakker om her. Men med en ny bildeprossessor og informasjon fra to kameraer leverer Mate 9 Pro i mange tilfeller svært overbevisende resultater, og man kan i tillegg justere både fokuspunkt og mengden dybdeskarphet frem og tilbake så mye man orker, også etter bildet er tatt. Man er riktignok avhengig av ganske definerte skiller mellom motiv og bakgrunn for at det skal fungere optimalt, men med litt eksperimentering lærer man fort hvilke motiver som fungerer best. 

Bildekvalitet

Størrelsen på optikk og bildebrikke tatt i betraktning kan 20 mp høres unødvendig mye ut, men når vi sammenlikner direkte med P9 kan vi konstatere at det absolutt har noe for seg, og at Mate 9 Pro definitivt fanger opp flere detaljer. Det er heller ikke bare svarthvitt-entusiastene som drar nytte av den økte oppløsningen. Mobilen kombinerer detaljene og lysinformasjonen fra svarthvittkameraet med fargene fra fargekameraet og setter sammen fargebilder på 20 mp. Fargebildene blir også meget gode, og ISO-ytelsen lider heller ikke av økningen av oppløsningen fra 12 til 20 mp - den ligger på omtrent samme nivå som på P9. 800 ISO er veldig brukbart, 1600 fungerer i mange situasjoner – spesielt hvis det er svarthvitt, men 3200 blir bare grums.

Det er verdt å merke seg at råfilene i DNG-format er på 12 megapiksler, uansett JPEG-innstillinger, og at de ikke kan kombineres med svarthvitt- eller dybdeskarphetsmodus. Under gode lysforhold kan du faktisk fange vesentlig flere detaljer med JPEG-filene, og når kameraet eksponerer såpass godt, ender vi ofte opp med å foretrekke JPEG. 
Likevel vil det være lurt å lagre råfiler når man fotograferer under krevende lysforhold, da det i slike tilfeller er en hel del å hente i både skygger og høylys, som vi har et par eksempler på i bildegalleriet. Råfilene har også mindre støyreduksjon enn JPEG-filene, så ved høyere ISO vil man med forsiktig etterbehandling på en datamaskin potensielt kunne få ut bedre detaljer fra råfilene. For å være på den sikre siden er det enkelt å stille inn kamera-appen til å lagre råfiler samtidig som man fotograferer JPEG i 20 megapiksler. Da får man det beste av to verdener, men råfilene tar selvsagt vesentlig større plass med en gjennomsnittlig størrelse på rundt 25 MB. 

Konklusjon

Huawei har med Mate 9 Pro lansert en skikkelig toppmodell som kan hamle opp med det beste konkurrentene har å by på, og her får man både i pose og sekk. Den har fantastisk batteritid, lekkert design, svært god skjerm, et meget godt operativsystem og kraftoverskudd så det holder. Særlig de som liker svarthvittbilder har mye å glede seg over her, og kameraløsningen er den beste vi har testet. Selv om prisen på 8000,- kan kalles stiv, er det faktisk 2000,- mindre enn iPhone 7 plus med tilsvarende lagringskapasitet. I likhet med Apples toppmodell er det litt skuffende at den ikke har støtte for minnekort, men 128 GB internminne burde holde for de fleste. Vi venter fortsatt på at Huawei skal lage en smartmobil som er støv- og vanntett, noe både Apple, Sony og Samsung får til med sine toppmodeller. Dette hadde vært prikken over i’en på en mobil som ellers er så komplett og gjennomført som Mate 9 Pro.

 

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2016

FotoMag-2016-03.jpg