Importør:

DxOMark tester mobilkameraer for foto- og videoegenskaper, og legger ikke vekt på telefonegenskapene. Den nye testprotokollen ble lansert 11. september, og er oppdatert for å følge opp den nyeste utviklingen i mobilkamerateknologi. De viktigste nye testene som inngår i DxOMark Mobile er:

  • Zoom-karakter, basert på omfattende tester ved flere brennvidder.
  • En ny bokeh-karakter for test av dybdeskarphetssimulering, basert på lab- og utendørstester.
  • Test av fotografering i svakt lys ned til 1 lux.
  • Bevegelsesbaserte testsituasjoner for mer nøyaktig bedømmelse av kameraytelse på de nyeste modellene.

Nyere mobilkameraer har fått egenskaper som faseregistrerende autofokus på bildebrikken for raskere autofokus og bedre presisjon, spesielt under dårlige lysforhold. Kraftigere prosessorer som benytter sanntids databehandling av flerbildeopptak gir bl.a. bedre resultater i lite lys. Det kommer dessuten stadig flere mobiler med doble kameraer, optisk zoom, simulering av dybdeskarphetseffekt som på speilreflekskameraer, bedre dynamikk og finesser som å kombinere RGB-brikker med monokrome CMOS-brikker for bedre detaljer og sorthvittbilder.

DxOMark Mobile karakterer.jpg

DxOMark tester og karaktersetter foto- og videoegenskaper for mobilkameraer.

Nye tester gir ny rangering

Den gamle testprotokollen fanget ikke opp disse nye egenskapene, og derfor ble ikke disse tellende i DxOMark-rangeringen. Med den gamle protokollen toppet HTCU11 rangeringen av foto- og videoegenskaper foran GooglePixel, mens den nye protokollen rangere dem i omvendt rekkefølge.

Her kan du se en graf som viser noen utvalgte mobiler med gammel og ny rangering.

Begge må imidlertid nå se seg slått av nyere modeller fra Apple. Både iPhone 8 Plus og iPhone 8 topper listen med Plus-modellen et hestehode foran med sine to kameraer. iPhone X, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy Note8, Sony XPeria XZ1, LG G6, Huawei P10 eller Asus Zenfone 4 er ikke testet av DxOMark ennå.

NB! DxOMarks tester omfatter ikke ergonomi, batteritid, programvare, skjermkvalitet og praktiske egenskaper. Testene er en rent teknisk analyse av bilde- og videoegenskaper, og bare dette. Deres rangering er basert på vekting av testresultatene og samsvarer ikke nødvendigvis med brukernes egne prioriteringer.