[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5 - 2017, som du kan lese her.]

Da Leica T ble lansert for tre år siden, var det design og maskinhåndverk som ble fremhevet. Hele kamera­kroppen er frest ut at ett stykke aluminium, og grensesnittet minnet mer om et mobilkamera enn ett systemkamera. Leica T fikk sine tilhengere, men folk stod ikke akkurat i kø for å kjøpe.

For snart et år siden kom Leica TL, fysisk nær identisk, med 16 Mp APS-C-CMOS, lett forbedret fokus, men fortsatt litt langsomt, og fortsatt uten innebygd søker. Bildekvaliteten var god for et 16 Mp kamera, særlig råfilene i DNG-format hadde potensial. Nye Leica TL2 koster bare litt mer, men der Leica TL hadde uinspirerende spesifikasjoner, er Leica TL2 straks mer oppdatert:

Ny 24 Mp CMOS, vesentlig raskere oppstart og respons, åtte ganger raskere berøringsskjerm, og selv om huset er nær identisk, har Leica slipt kanter og hjørner slik at de ikke lenger føles skarpe. Offisielt er det fremdeles ikke værtettet, men konstrusjonen tillater svært lite støv og fuktighet å komme inn i huset.

TL2 har mistet den innebygde blitzen, og har fremdeles ingen søker. Det betyr at du nå må velge om du vil bruke søker (ekstrautstyr) eller blitz – du kan ikke bruke begge samtidig. Det ikon-baserte brukergrensesnittet er finpusset, og du kan nå skreddersy det i en viss grad. Kameraet har to kontrollhjul bak, som kan programmeres til å gi direkte kontroll over opptaksinnstillinger, men det krever tilvenning å komme inn i bruksmåten. Når du har kommet inn i det, fungerer grensesnittet ganske bra, men vi savner fortsatt bedre direkte kontroller.

Leica TL2 har raskeste lukkertid 1/4000 sekund og klarer serieopptak med 7 bilder i sekundet med den mekaniske lukkeren. Med elektronisk lukker hele 1/40.000 sekund og serieopptak på 20 bilder i sekundet. En ny signalprosessor bidrar også til følsomhet på hele ISO 50.000, både til stillbilder og video. Her er støtte for 4K video, men Leica har fremdeles ikke spandert hverken inngang for ekstern mikrofon eller utgang for hodetelefoner.  

Kameraet har fått en USB 3.0 type C-inngang, som også støtter USB-lading. HTML-kontakt (micro, type D) er på plass. Tilbehørsskoen har kontakter for blitz eller Visoflex EVF-søker. Det eneste grensesnittet ellers er Wi-Fi som tillater fjernstyring fra mobil eller nettbrett (iOS og Android).

Batteriet er det samme som tidligere, men strømforbruket har økt betydelig. Batterikapasiteten ifølge CIPA er nå oppgitt til bare 250 bilder mot tidligere 400. Vår erfaring er at Leica TL2 er blant de dårligste vi har testet når det kommer til batteribruk under praktisk fotografering. Et ekstra batteri kan være nødvendig.

Brukserfaringer

Vi likte de litt rundere kantene. Kameraet har fremdeles det gedigne kvalitetsinntrykket, men så fort du begynne rå bruke det, er det ytelsen som overrasker og imponerer. Alt har bedre respons, kameraet føles som en annen verden enn tidligere. Det er rett og slett et moderne 24 Mp-kamera med normalt god ytelse.

Unntaket er autofokusen med bevegelige motiver når lyset er middels til svakt. Da er de fleste konkurrentene mer pålitelige og raskere. Så er da også Leica TL2 ett av de få speilløse kameraer i dag med utelukkende kontrastbasert autofokus.

Vi savner virkelig en søker. Uten søker er nok Leica TL2 fremdeles et marginalt kamera, tross sine kvaliteter. Med en innebygd elektronisk søker av god kvalitet tror vi Leica kunne hatt en suksess. Ingen masseselger, til det er det for dyrt, men et kvalitetskamera mange ville strukket seg etter.

Bildekvaliteten er imponerende god. RAW-filene har meget bra potensial, og JPEG-filene er optimalisert for å gi umiddelbart «pene» bilder. Det innebærer at de har litt kraftig kontrast og metning med standard profil og innstillinger, men disse kan justeres.

Ved følsomhet til og med ISO 6400 er bildestøyen svært lav, ved ISO 12500 helt akseptabelt (og uproblematisk ved lett støyfjerning). Selv ved ISO 25000 er bildene anvendbare i små formater, mens ISO 50000 bare kan brukes i nødsfall. På ISO 12500-50000 er JPEG-bildene så bra at vi foretrekker disse, men med lavere kontrast enn standard.

Konklusjon

Leica TL2 tar i tillegg til de seks T-type-objektivene også alle Leica SL-objektiver. Med adapter kan du bruke både Leica M- og R-optikk, samt mange tredjeparts objektiver manuelt. Kameraet er laget i Tyskland, mens objektivene er laget i Japan og Tyskland.

Mange er villige til å betale for Leica-logoen og Leica-kvalitet. Leica TL2 er et topp moderne kamera for den som har råd, og prioriterer kvalitet før praktiske egenskaper som søker og betjeningsdetaljer. Det har unik design og moteriktig pekeskjerm-grensesnitt, men under overflaten byr det også på virkelig gode bildeegenskaper. 

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2017.]

Fotomag-2017-5-cover_283x400.jpg