[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

Da Canon lanserte EOS M5 på fjorårets Photokina-messe, var det mange som jublet for at Canon endelig kom med et speilløst kamera med innebygd søker. Canons EOS M-serie fikk en vanskelig start. Teknisk har kameraene hatt samme bildepotensial som Canons speilreflekser i amatør- og entusiastklassen, men ulemper som elendig autofokus, betjening tilpasset dem som ikke er interessert i fotografering, og ikke minst mangel på innebygd søker, sørget for en trang begynnelse.

Canon EOS M5 endret på mye av dette. Kameraet er som en speilløs utgave av den fine EOS 80D, med samme bildebrikke, samme hybride autofokus med Dual Pixel AF, og ellers flere likhetstrekk. EOS M5 er ikke billig, men selger likevel bra, og i flere markeder er Canon på topp i salg av speilløse kameraer.

EOS M-systemet er nå i sitt femte år, og med EOS M6 gjør Canon noe de er gode til; de relanserer et produkt som allerede har en suksesshistorie for enda et marked. Det vil si – det er flere forskjeller mellom EOS M6 og EOS M5 enn søkeren, men når så mye er likt, er EOS M6 en studie i hvordan de tilsynelatende små forskjeller plutselig åpner for nye typer kunder.

EOS M6 skiller seg foruten søkeren fra EOS M5 ved at skjermen er litt mindre og vippes oppover i stedet for nedover ved selfie-opptak, betjeningsdetaljene på oversiden er flyttet på for å få plass til sprettopp-blitzen, EOS M6 er også lettere og tynnere, mest fordi søkeren er borte, og leveres i både sort og sølv, mens EOS M5 bare leveres i sort. Og så er EOS M6 vel to tusen kroner billigere – omtrent samme prisdifferanse som en ekstern søker.

IMG_0011.jpg

I bruk

Størrelsen, ikke minst tykkelsen, gjør EOS M6 nesten lommevennlig, mens det beholder alle bildeegenskapene fra den gode EOS M5. For den som ikke trenger en søker, gjør størrelsen kameraet mer portabelt og ikke minst reisevennlig. EOS M-systemet har en del meget bra og kompakte objektiver, og med en rimelig adapter kan EOS M6 benytte alle Canon-objektiver for speilrefleks. Det gjør det også til et smart reservekamera.

EOS M6 har et godt grep, responderer raskt, og gir et godt kvalitetsinntrykk. Batteritiden er imidlertid dårlig, og den mekaniske lukkeren bråker en del.

IMG_0035.jpg

Bildekvalitet

Generelt gir både lysmåling, bildebrikke og en effektiv autofokus de beste betingelser for teknisk gode bilder. At det er lett å ta gode bilder, er ett av Canons adelsmerker, og med EOS M6 gjelder det også video. Her kan du faktisk bruke autofokus under videoopptak, og kameraet treffer nesten alltid og refokuserer raskt og lydløst. Du får ikke 4K video, men Full HD-video med myke bevegelser og skikkelig bra kvalitet.

IMG_0064.jpg

Konklusjon

Alt som kan sies om Canon EOS M5, kan vi også si om EOS M6, minus de åpenbare forskjellene beskrevet ovenfor. Trenger du søker en gang i blant, sparer du ingenting ved å kjøpe EOS M6 med løs søker, men dropper du søkere, har du i EOS M6 et utmerket reisekamera som gir bilder og videofilm av topp kvalitet slik du forventer fra Canon. Til neste versjon ønsker vi oss elektronisk lukker og værbeskyttelse, ellers er dette et søkerløst kamera av høy klasse.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg