Ennå er det først og fremst yrkesfotografene som har fått sitt kamera levert, og de fleste NIkon D5 går selvsagt til yrkesbruk. Det er ikke spart på mye. Prisen er også rå, oppunder 70.000 kroner for kamerahuset. Akkurat nå leveres Nikon D5 med et 32 GB XQD minnekort og ditto kortleser.

For den prisen får du et stort og bunnsolid hus med knapper og ratt der fingrene venter å kjenne dem, både når du fotograferer i bredde- og høydeformat. I hvert fall om du har brukt Nikon før.

Kameraet har en 21 Mp CMOS-brikke som sparker unna med 12 bilder i sekundet kontinuerlig fotografering, eller 14 bilder/sekund med speilet oppe. Denne datastrømmen lagres til to XQD-kortplasser, en ny, rask minnekortstandard introdusert med Nikon D4 og D4s, men som nå finnes også på en del Sony videokameraer, samt på Nikon D500. Nikon hevder at D5 kan ta unna opp til 200 bilder sekvenser i råformat med D5 og XQD-kort.

Nikon D4 lagrer også 4K video til minnekort, men her er det begrensninger som gjør lange sekvenser upraktiske. Mer praktisk er det enorme omfanget av opptaksfølsomhet. Nikons kalibrerte følsomhet går helt til ISO 102.400, men i nøden kan dette utvides til ISO 3.280.000.

En ny og enda bedre autofokus er på plass, med 153 AF-punkter, hvor hele 99 er kryssfølsomme. hensikten med slike egenskaper, er å kunne sikre automatisk fokus også på motiver som beveger seg uforutsigbart, og når lyset ikke er det beste. Senterpunktet skal klare fokus ved -4EV, de øvrige punktene -3EV.

Nikons velkjente RGB-lysmåling er også forbedret; hele 180.000 målepunkter der Nikon D4s hadde 91.000. Og den store søkeren har bred dekning av både fokuspunkter og lysmålerområde, mens LCD-skjermen på 3,2" har hele 2,4 millioner punkter.

Mer informasjon hos Nikon: http://www.nikon.no/…/p…/digital-cameras/slr/professional/d5