Nikon D850

Pris: 38.000,–

Importør: Nikon

5

Karakter

5 av 5

Pluss:

  • Suveren pikseloppløsning og detaljrikdom
  • Meget god ytelse, nesten på Nikon D5-nivå
  • Meget god batteritid
  • Utmerket søker og vippbar berøringsskjerm
  • Elektronisk lukker for stille fotografering
  • 4K video i full bredde
  • Meget bra autofokus og eksponering

Minus:

  • Kun elektronisk bildestabilisator ved video
  • Utilfredsstillende AF ved liveview og video

Fotomag mener:

Nikon D850 har ingen over og få ved siden, samlet sett. Med Nikons store system i ryggen og en unik kombinasjon av bildekvalitet, ytelse og multimedieegenskaper, er D850 en vinner i dette segmentet. I hvertfall inntil konkurrentene kommer med noe nytt. Sjelden har man fått så mye kamera for pengene i denne klassen.

[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5 - 2017. Les originalen her.]

Det er ingen tvil om at det er Canon EOS 5D-familien som er hovedkonkurrenten til Nikon D850. Men der Canon bruker to kameraer (tre hvis vi regner begge variantene av EOS 5DS) for å dekke både høy oppløsning, høy ytelse og gode videoegenskaper, tar Nikon alt i ett jafs. De har tross alt hatt et år ekstra på seg.

Nikon D850 er etterfølgeren til Nikon D810, men teknisk er D850 nytt tvers igjennom. Navnet signaliserer hvilket markedsegment Nikon sikter mot, designet signaliserer at D810-brukere vil kjenne seg igjen, og prisen legger seg rett på nivået til Canon EOS 5D Mark IV. D850 koster vel 10.000 mer enn hva D810 koster i dag, men også betydelig mindre enn å kjøpe to Canon EOS 5D-kameraer.

D850 er utstyrt med en helt ny bakbelyst CMOS-brikke på 45,4 megapiksler uten diffuserende lavpassfilter. Dette gjør det mulig å øke utlesningshastigheten samtidig som det store oppløsningspotensialet blir ivaretatt. Brikken er selvsagt i fullformat, eller FX-format i Nikon-lingo, men i motsetning til hos Canon kan Nikons fullformatkameraer også fritt bruke objektiver tilpasset DX-format (APS-C). Da må du regne med mørke hjørner, men normalt omstiller kameraet seg til det mindre formatet ved en markering i søkeren. 

Kamerahus og betjening

Siden du i DX-format fotograferer med et utsnitt av hele CMOS-brikken blir oppløsningen «bare» 19,4 megapiksler – ikke stort mindre enn f.eks. Nikon D500. Og siden Nikon D850 deler mye teknologi med både D5 og D500, for eksempel autofokusen, fyller AF-sensorene nesten hele motivet på DX-format, akkurat som på Nikon D500.

Autofokusen har 153 faseregistrerende punkter, av disse er hele 99 kryssfølsomme.  Til liveview og videofilming fokuserer kameraet med kontrastbasert fokus på bildebrikken – det er ikke en fullgod løsning i 2017.

MB_D18_back.JPGMed batterigrep og Nikons store EN-EL18b-batteri klarer D850 hele 9 bilder per sekund.

Selv med den høye oppløsningen klarer kameraet inntil 9 bilder/sekund i serieopptak, med full automatikk, blant annet takket være en dedikert AF-prosessor. Da må du bruke batterigrepet og EN-EL18b-batteriet fra Nikon D4 etc. 

Kameraet alene klarer 7 bilder/sekund. Bufferen er stor nok til å klare ca. 50 tapsfritt komprimerte RAW-filer. Også hovedprosessoren er den samme som i Nikon D5. En slik bildemengde er totalt ca. 2,3 GB data, datamengden per sekund er opp til ca. 414 MB.

Vi har ikke testet D850 med batterigrep, men har tatt en sniktitt med topp ytelse. Selv med «bare» 7 bps oppleves D850 som hurtig og responsivt, også når kameraet følger raske motiver. Kameraet har også en elektronisk og lydløs lukker, men den stopper på 6 bps i fullformat. Velger du å bruke DX-format, kan du derimot klare hele 30 bps, men da er oppløsningen bare ca. 8 megapiksler.

Lukkeren er mer dempet enn på D810, men gir faktisk mer lyd pga. den dempende konstruksjonen. Nikon D850 har to minnekortplasser, en for SD-kort (støtter UHS II) og en for XQD-kort. Du må ha XQD-kort for å få maksimal lagringsytelse.

ISO-omfanget er på 64–25 600, som kan utvides til hhv. ISO 32 og 102 400 med forbehold om suboptimal kvalitet. 

Nikon har bare gjort små endringer i det ytre fra D810. Mest markant er at den innebygde blitzen er borte. Grepet er blitt litt kraftigere, og plasseringen av joystick føles perfekt for høyrehånden. 

Søkeren er blitt større. Den oppleves som svært lys, og en forbedring fra den allerede gode D810-søkeren. Forstørrelsesgraden er 0,75x, størst hittil blant Nikons kameraer. Også kontrasten og skarpheten er av høy klasse, og brillebrukere har god oversikt.

D850_back.JPG

Skjermen er en 3,2” LCD-skjerm med omtrent dobbelt så høy oppløsning som på D810, 2,360 Mp. Nytt er at det er en berøringsskjerm, og at skjermen kan vippes. 

Batterikapasiteten er også blitt bedre. Den var allerede svært høy på D810, med 1200 bilder på en ladning (CIPA-tall). D850 klarer under samme forutsetninger 1840 bilder. Men disse tallene bør som alltid tas med en klype salt. De representerer ikke praktisk bruk, men de lar oss sammenligne. I praktisk bruk kunne vi ta flere tusen bilder uten å lade det ene batteriet.

Arikkelen fortsetter under bildet

[Les flere artikler og tester i Fotomag nr. 5 - 2017 her.]

Fotomag-2017-5-cover_283x400.jpg

Video

Kameraet klarer selvsagt 4K video, og er Nikons første med 4K i full 36 mm bredde, der både Nikon D5 og Canons konkurrent bare kan levere beskåret format. Du kan også ta opp 4K video i DX-format. Nytt er også muligheten til å lagre 4K video i 4:2:2 fargekomprimering og 8-bit direkte på minnekortet. Nikon D850 kan lagre ukomprimert 4K video samtidig på minnekort og eksternt medium via HDMI.

4K video leveres i inntil 30 bps, mens Full HD/1080p leveres normalt inntil 60 bps, samt saktefilmmodus med inntil 120 bps, som kan spilles av inntil 5x langsommere. Ved Full HD har kameraet elektronisk bildestabilisering, men da beskjæres formatet ytterligere 1,1x. 

Videokvaliteten er meget bra, særlig på Full HD. Detaljert, og nyter godt av kameraets ISO-egenskaper. Men bildebrikken klarer ikke helt å levere video på samme nivå som spesialister fra Sony og Panasonic, som klarer å bevare detaljene med mindre moire og dessuten har høyere datastrømhastighet. Nikon kan heller ikke måle seg med disse produsentene, eller Canon, når det gjelder autofokus til video. For krevende videoformål er Nikons kameraer avhengige av manuell fokusering, og helst to kameraoperatører.

Vi kunne fint brukt Nikon D850 til enkel reportasje og dokumentarvideo, både i 4K og Full HD, men ville ikke valgt det primært til video. Som et reportasjekamera gjør likevel videoegenskapene D850 svært allsidig, du får mye i ett kamera.

Bildekvalitet

Fotomag har fra denne utgaven innledet et samarbeid med DxOMark om å benytte deres tekniske kameramålinger. De vil supplere våre praktiske tester. Se testresultater og linker i slutten av denne artikkelen.

Når vi bedømmer bildekvalitet bedømmer vi reelle bilder, både råfiler og kameraets egne JPEG-filer. Vi vurderer både potensialet fra råfilene, og kvaliteten på signalbehandlingen fra JPEG-filene. Dette vurderer vi opp mot de kravene vi mener man bør stille, mot konkurrentene og mot hva produsenten markedsfører.

D850_EXPEED_engine_on_board.JPG

Bildeprosessoren i D850.

Nikon D850 er, som forventet, helt i tetsjiktet når det kommer til praktisk bildekvalitet. RAW-filene er ikke mye forbedret siden D810, i DxOs målinger er de nær identiske. Signalbehandlingen gjør derimot JPEG-filene aningen bedre, med marginalt bedre farger, mindre fargestøy og finere detaljer i konturene. Siden oppløsningen er litt høyere , kan det både utnyttes til finere gjengivelse og til å beskjære bildet mer uten å miste kvalitet.

Dynamikken er uovertruffen, men stort sett på samme nivå som andre toppkameraer som D810 og Sony A7R II. Forskjellene er målbare, men knapt synlige. Det samme gjelder bildestøy. Canons EOS 5D-modeller måler litt lavere dynamikk ved lav ISO, men EOS 5D Mk IV  tar igjen Nikon D850 ved ca. ISO 1600. Igjen er forskjellene i praksis små. Det er andre kvaliteter som skiller kameraene i denne klassen.

Kombinasjonen av høy oppløsning, teknisk bildekvalitet, ytelse, bruksegenskaper og sterkt forbedrede videoegenskaper gjør Nikon D850 til et solid valg blant profesjonelle brukere og mange amatører. Kanskje det beste speilreflekskameraet hittil.

Fotomag samarbeider med DxOMark om tester.

DxOMark.jpg

DxO_testproc.jpg