Importør:

Den litt vage uttalelsen sier ingenting konkret om kommende produkter – det er det ytterst sjelden at noen produsenter gjør. Men Nikon-fans blir kanskje beroliget av erklæringen, siden den må forstås som at kommende speilløse kameraer blir noe langt mer enn en videreutvikling av Nikon 1-systemet. 

De siste dagene har spekulasjonene gått høyt i nettfora etter at Nikons president Kazuo Ushida i et intervju hintet sterkt om et nytt «Nikonsk» speilløst kamera «for smarttelefon-generasjonen» som skal passere konkurrentene i kvalitet. Han uttrykte også at det måtte være gøy å bruke.

Nikons tilnærming til speilløse kameraer har forundret mange observatører og brukere de siste par årene. De var tidlig ute med sitt speilløse Nikon 1-system, men til tross for ekstreme ytelser og flere oppsiktsvekkende objektiver, hadde kameraene med 1" bildebrikke lite mer å by på enn avanserte kompaktkameraer. I fjor forhåndslanserte Nikon tre kompaktkameraer med 1" brikke, men disse ble en stund senere trukket tilbake før de kom i produksjon. Mens Sony har styrket sin markedsposisjon betydelig, ikke minst med sine fullformat speilløse kameraer, og Fujifilm tiltrekker seg både entusiaster og profesjonelle, har Olympus og Panasonic solid forankring in sine nisjer med kompakte kameraer, stort objektivutvalg og gode videoegenskaper. Canon har med sitt EOS-M-system gjort store innhogg i markedet, mens Nikon er så godt som borte fra det speilløse markedet. Spørsmålet er hva Nikon klarer å komme med, om det er et nytt system, hvordan det vil forholde seg til dagens speilreflekser, og om det speilløse kameraet vil ta opp kampen med Sonys fullformatkameraer.

Det er kjent at Nikon har økonomiske utfordringer, og Mr. Ushida understreket at Nikons mål er å drive med overskudd selv i et trangere marked. Nikons speilreflekskameraer, særlig de mer avanserte, har stått sterkt de siste årene, med Nikon D5 og D500 i fjor som prisvinnende prestisjeprodukter. Det er i toppsjiktet og midtsjiktet Nikon skal konkurrere, ifølge Ushida.

Les mer om Nikons henvendelse til dpreview.com og om spekulasjonene her.