Der en zoom i beste fall har en lysåpning på f/2.8, ofte f/3.5–5.6, har normalobjektivet gjerne en lysåpning på f/1.4 eller f/1.8. Det betyr at du slipper inn typisk fire til seksten ganger så mye lys med et normalobjektiv enn med en zoom.

Normalobjektivet er en enklere konstruksjon enn en zoom. Fordi behovet for korrigering er mindre i et objektiv som skal dekke flere brennvidder, brukes gjerne færre linseelementer. Det gjør objektivet lettere, og relativt billig. Noen produsenter utnytter normalobjektivets potensial mer ekstremt, ved å øke kvaliteten enda mer med dyrere glasstyper, bedre mekanikk og mer solid konstruksjon. Da får vi enda høyere bildekvalitet, men femdeles til en moderat pris.

Alt er likevel relativt – noen normalobjektiver er kompromissløse, det er ikke spart på noe. Men de er likevel mye billigere enn en tilsvarende zoom ville vært. 

Begrepet «normalobjektiv» henger sammen med at normalobjektivet gjengir motivet med et perspektiv som er nær slik vi oppfatter verden med øynene. For kameraer med 36x24 mm bildebrikke («fullformat») er dette brennvidder fra ca. 40 mm til 60 mm. For APS-C-format eller DX-format ca. 27–40 mm. Brennvidden på et normalobjektiv er nær diagonalmålet på bildebrikken eller filmruten, ofte litt lengre.