Det nye objektivet er bygd som de øvrige i PRO-serien: hele objektivet er i metall, det er værsikret internt, fatningen er tettet med pakning slik at objektivet sammen med de værsikrede kameraene skal tåle en skikkelig sprut (vi vet noen fotografer skyller kamera og optikk i dusjen). 

I forhold til de kompakte Olympus-kameraet er dette et ganske stort og tungt objektiv, bare litt mindre enn den profesjonelle standard-zoomen 12–40 mm f/2.8. Med en vekt på 410 gram er det likevel svært kompakt og lett i forhold til tilsvarende speilrefleksobjektiver til både APS-C-format og fullformatkameraer.

LENS_ES-M2512_lenscut__Product_001.jpg

En avansert optisk konstruksjon med 19 elementer.

Autofokusen føles meget rask på Olympus OM-D E-M1, og det er ingen selvfølge for de mest lyssterke objektivene. Vi har foreløpig stort sett fotografert på største blender, og testet ut objektivet i suboptimale lysforhold. Nærgrensen er 19,5 cm, ikke akkurat noe makropreg, men kurant for et slikt objektiv. Nær nærgrensen finner objektivet greit fokus selv på motiver med liten kontrast, på vanlige avstander med vanlig innendørsbelysning er fokuseringen tilnærmet momentan. Du bytter mellom autofokus og manuell fokus ved å skyve fokusringen frem og tilbake, og den manuelle fokuseringen gir passe motstand og er meget jevn. Objektivet har skala for dybdeskarphet.

Sukkerbiter.jpg

Svært bra skarphet som forventet, men de myke uskarpe områdene er en stor bonus for brukere av FourThirds-formatet.

Konstruksjonen består av 19 optiske elementer, men bare ett beveger seg under fokusering. Ni avrundede blenderlameller sikrer nydelig defokuserre områder, og Olympus’ «Z Coating Nano»-beskyttelse virker effektivt, vi fant ingen spor av strølys eller internreflekser på våre første bilder. 

Den medfølgende solblenderen sitter godt og løsnes lett med en egen knapp. Hele objektivet føles bunnsolid, og vil, sammen med Olympus suverene bildestabilisator på bildebrikken, åpne for fotomuligheter under lys- og værforhold der mange ellers vil slite. Samtidig er dette et fantastisk portrettobjektiv, og selvsagt – et allroundobjektiv for de naturlige bildene med tilnærmet normalperspektiv.

Foreløpig kjenner vi ikke pris eller leveringstid.