[Dette er en kortversjon av dobbelttesten av Olympus TG-Tracker og Ricoh WG-M2 i Fotomag nr. 2 - 2016]

Olympus TG-Tracker byr på GPS i tillegg til sensorer for temperatur, trykk, kompass og g-krefter. Sensordata kan vises i sanntid på skjermen, og lagres i turloggen. For å spare strøm finnes det en egen log-modus som skrur av kameraet mens GPS-mottakeren forblir aktiv i bakgrunnen. Kameraet har også LED-lys, tåler fall fra 2,1 meter, og kan brukes under vann ned til 30 meters dybde – uten behov for undervannshus. Vippbar skjerm og et ålreit grep som følger med i esken er praktisk, og særlig de som er interessert i dykking vil kunne sette pris på egenskapene til TG-Tracker.

Integrert skjerm gjør det enklere å bruke kameraet uavhengig av mobilen, men oppløsningen er såpass lav at den ikke er spesielt nyttig utover navigering i menyer, komposisjon og sletting av bomskudd. Skjermen kan vippes i én akse, men ikke vris. Selv med enkelte begrensninger er det likevel praktisk med skjerm, noe mange av konkurrentene mangler.

Olympus har to apper til iOS og Android: Olympus Image Share lar deg fjernstyre kameraet og redigere og importere bilder. Olympus Image Track er en aktivitetslogg som henter sensordata, bilder og video fra kameraet, og gir deg oversikt over turene med kart, høydegraf og sensordata. Data fra turene kan også legges til videoene før du eksporterer eller deler dem videre. Vi opplevde tilkoblingen som enkel og stabil.

Kamerafunksjoner og bildekvalitet

Olympus TG-Tracker og har mye til felles med Ricoh WG-M2. Bildebrikkene er like store og optikken virker nærmest å være identisk. I tillegg til enkle muligheter for å ta stillbilder har begge kameraene funksjoner for sakte film, intervallopptak, og video med 4K-oppløsning.

Enkelte forskjeller er det likevel: TG-Tracker kan ta videoopptak med langsom film 240 bps i 720p, men uten lyd. Stillbilder fra TG-Tracker er bare i 16:9-format. Elektronisk stabilisering er på plass, med noen begrensninger. TG-Tracker har stabilisering i alle oppløsninger og bildefrekvenser ved å automatisk begrense bildevinkelen.

Bildevinkelen er på grensen til det ekstreme med hele 204 grader. Dette er mer enn noen av konkurrentene, og i mange tilfeller synes vi det blir for mye. I midten er skarpheten brukbar , men ut i kantene blir det rett og slett bare grøt og store mengder fargebrytningsfeil. I praksis lider nok også bildekvaliteten av at linsebeskyttelsen må byttes ut om kameraene skal brukes til dykking. Da er det lett å få støv, skitt og fingermerker på innsiden av linsebeskyttelsen, som er vanskelig å rengjøre skikkelig.

Olympus TG-Tracker skal levere videoopptak i 4K, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Bildebrikken har i realiteten lavere oppløsning – både 4K video og stillbilder blir oppskalert fra 7,2 megapiksler. I praksis ser vi svært lite forskjell mellom 4K og 1080p, og hverken bilde- eller videokvalitet når opp til forrige generasjon GoPro, som tross alt har vært ute på markedet i et par år, og nylig blitt erstattet av Hero 5-serien.

Konklusjon

TG-Tracker er en god idé – en kombinasjon av et actionkamera og en aktivitetslogger. Formfaktoren, LED-lys og det medfølgende grepet gjør TG-Tracker praktisk og fleksibelt både over og under vann. Den kombinerer sensordata og GPS-sporing som kan lagres i en egen mobil-app, og for deg som vil ha en «alt-i-ett»-pakke med på tur, eller som filmer mye under vann kan det være et godt alternativ. Bildekvaliteten er dessverre dårligere enn forventet, og blir slått av selv forrige generasjon GoPro. Med sine begrensninger er likevel TG-Tracker et interessant og annerledes actionkamera.

Les flere artikler og tester i Fotomag nr. 2 - 2016

FotoMag2-cover_283x400.jpg