[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

Dette er nyeste utgave av budsjettmodellen i PEN-serien, og etterfølger PEN E-PL7. Avstanden i både pris og egenskaper til PEN-F er stor, og de henvender seg til svært forskjellig publikum. Der PEN-F er et avansert kamera for entusiaster og endog proffer som vil ha et lite kamera med søker, er PEN E-PL8 Olympus’ allround-alternativ for amatør- og fritidsfotografen som vil ha noe mer enn mobilen.

Olympus legger ikke skjul på i sin markedsføring at det er kvinner de først og fremst tror vil velge E-PL8. Alle reklamebilder vi har sett viser unge voksne kvinner med E-PL8 i en av fargene hvit, brun og sort, med en stil som er lett gjenkjennelig fra mote- og livsstilsblader for kvinner. 

La det med en gang være sagt at det er et seriøst kamera Olympus markedsfører med E-PL8. Det er skikkelig bra skrudd sammen, med Olympus sedvanlige presisjon i detaljene. Bildebrikken er en 16 Mp CMOS i 4/3-format, med 3-veis bildestabilisator innebygget. Her er altså ingen søker, men blant alt tilgjengelig tilbehør er det mulig å kjøpe en elektronisk søker. E-PL8 kan bruke alle objektiver laget for Micro Four Thirds, men normalt selges det sammen med det svært kompakte zoomobjektivet M.Zuiko Digital ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ for vel 6.000 kroner, mens kamerahuset alene koster i underkant av 5.000 kroner.

Kameraet har en klar og fin 3” berøringsskjerm som kan vippes opp og ned, helt i «selfie-modus». Mye av betjeningen kan skje via skjermen, men på toppen og ved siden av skjermen har du alle vanlige kamerafunksjoner tilgjengelig. E-PL8 har ikke innebygd blitz, men det følger mer en liten ekstern blitz. 

P5280003-ISO_200-1-100_sec_at_f_-_4,0.jpg

Kameraet har innebygd Wi-Fi og kan lett styres fra mobilen, samtidig som bilder og filmer kan overføres til mobil umiddelbart.

I bruk

Olympus PEN E-PL8 føles mest som et kompaktkamera, men også et solid og kvalitetspreget kamera. Betjeningen er preget av størrelsen, små knapper og trnagt om plassen.

Programvelger-rattet og kommandohjulet, som sitter på toppen, virker faste og gjør bruken lett.

Kameraet er kjapt, og autofokusen meget rask. Det finnes en enorm mengde funksjoner, effekter og muligheter gjemt i menyene, men kameraet er også enkelt å bruke når det settes i «Auto». Spesielt finnes gode funksjoner for portretter, og mange av effektene kan brukes også til video.

P5280016-ISO_200-1-80_sec_at_f_-_4,0.jpg

Bildekvalitet

Olympus er kjent for god bildekvalitet, og er du vant til bildene fra mobilen, er kvalitetsforskjellen stor. Det henger også godt med under dårlige lysforhold. ISO 1600-6400 gir helt fine bilder og videoer. Bildestabilisatoren sikrer skarpe bilder uten stativ i vanlig rombelysning.

Konklusjon

Olympus PEN E-PL8 er ikke revolusjonerende, men et veldesignet lite systemkamera som vil gi mange gode bilder i dagliglivet og festlig lag. Det har tilgang til et stort utvalg objektiver, og en god skjerm som gjør savnet av en søker lettere å bære. Olympus er kjent for gode objektiver og høy bildekvalitet, og mengden av effekter og muligheter gjør bokstavelig talt fotografering og videoopptak til en lek.

P6150005-ISO_1600-1-8_sec_at_f_-_3,5.jpg

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg