Pentax K-1 har en hele 36 Mp bildebrikke uten lavpassfilter, som dessuten benytter seg av Pentax’ unike ‘Pixel Shift’-teknologi for å øke definisjon, dynamikk og dessuten tilby flere unike funksjoner, kjent fra bl.a. Pentax K-3 II. Kameraet klarer opptak inntil ISO 204.800.

Ved å flytte bildebrikken hurtig en piksel i alle retninger fanges hele fargespekteret i hver piksel, og sammen med en bevegelsessensor settes fire bilder sammen til ett bilde som er kompensert for kamerabevegelser. Dermed unngås moire fra Bayermønsteret, det dynamiske omfanget blir større og detaljgjengivelsen bedre. Pentax hevder at dette utfordrer mellomformatkameraer i kvalitet.

Pixel Shift-teknologien benyttes også sammen med innebygd GPS og elektronisk kompass til astro-tracerfunksjon for den som fotograferer stjernehimmelen. Skulle den høye oppløsningen likevel være en utfordring med fine mønstre, har kameraet dessuten en anti-alias-simulering (lavpassfilter og antialiasfilter er det samme, begge benyttes til å diffusere bildet for å unngå interferens i fine mønstre og strukturer).

Den bevegelige bildebrikken brukes også til å gi 5-aksers bildestabilisering tilsvarende 5 trinn iflg standard testmetode (CIPA) i følge Pentax. Her er også en intelligent HDR-funksjon som tillater håndholdt fotografering, og innebygd Wi-Fi med fjernstyring fra app på mobil eller nettbrett.

Det kraftige huset er litt mindre enn konkurrenter som Nikon D810 og Canon EOS 5DS, men er likevel litt tyngre enn disse med 1010 g inkl. batteri. Spesiell er den vippbare skjermen, som kan vris praktisk i alle retninger.

Pentax K-1 er først og fremst laget for FA-objektiver, men kan benytte alle K-objektiver, også de som er laget for APS-C-format (DA). Bildesirkelen kan velges automatisk eller manuelt, og med APS-C-format blir bildene ca. 15 Mp store. Men noen DA-objektiver med fast brennvidde kan brukes likevel, noen riktignok nedblendet.

Noe utpreget sportskamera er det ikke. Korteste lukkertid er riktinok 1/8000 sekund, men serieopptak stopper på ca. 4,4 bilder/sekund. Kameraet støtter videoopptak med Full HD ved 24, 25 og 30 progressive bilder i sekundet, og har både mikrofon- og øreplugg-tilkobling.

Pentax K-1 er nettopp kommet ut i butikkene, og er aggressivt prissatt med på ca. 20.000 kroner.

Mer info her: http://www.ricoh-imaging.no/…/overview/digital-slreflex.html