[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2016]

Nå er det strengt tatt bare fire speilrefleksprodusenter igjen, og av disse er Pentax den minste. Det er ingen ulempe, for i stedet for å prøve å tilfredsstille alle behov, fokuserer Pentax på det de kan best: å lage robuste, motstandsdyktige kameraer og objektiver for natur- og utendørsfotografer. 

Dette er fotografer som ofte verdsetter praktiske, velprøvde løsninger og gode bilder mer enn siste skrik i gimmicks. Ikke for det, Pentax selv har tradisjoner for å utvikle ny teknologi når det gjør en forskjell for bildene.

Noen finner Pentax litt trauste. Kameraene er ingen stilikoner, men de er praktiske. De er kanskje ikke de raskeste, men de har små hemmeligheter hvis du lærer dem å kjenne. Som at du kan bruke nesten ethvert objektiv som er laget siden K-bajonetten ble introdusert for mer enn 40 år siden, i tillegg til en mengde andre med adapter. Som at nesten alle kameraene og mange av objektivene tåler både et skybrudd, snøfokk og en sandstorm. Som at søkerne er større og bedre enn konkurrenter i samme prisklasse, at kamerahuset har innebygd bildestabilisator, generelt vitner om å være laget for fotografer, ikke teknologer.

Pentax var sene med å levere hurtig og stillegående autofokus, og har fremdeles mye å ta igjen. Men både i K-70 og andre modeller er autofokusen følsom også når det blir ganske mørkt. De var sene med å levere video, og tilbyr fremdeles ikke 4K eller rask og nøyaktig autofokus under videoopptak.

Batterikapasiteten i K-70 er heller ikke blant de mest imponerende, og lysmålersystemet ikke like ‘intelligent’ som hos de fleste konkurrentene. Selv om kameraet har innebygd WiFi, blir vi ikke imponert over hvordan det fungerer, med manuell parring og tasting av lange passord før du får tilgang til en svært enkel og lite brukervennlig app, som dessuten ikke er veldig stabil.

Kanskje er Pentax-brukere litt mer ‘analoge’ enn digitalfotografer flest? Alt tyder i hvert fall på at de er både lojale og kanskje mer tilfredse enn de fleste med sitt valg.

I hånden føles Pentax K-70 ganske stor, med et svært solid grep og godt plasserte knapper og kontroller. Vi fikke prøvd kameraet både med og uten vanter i surt vintervær, og det er stort sett greit å betjene uten å ta av vantene. Med ett unntak: kontrollhjulet foran strømbryteren kan være litt for vanskelig å kjenne og bevege uten bare fingre.

Størrelsen gjør kameraet stabilt, men henger nok også sammen med den kraftige konstruksjonen og særlig motor og oppheng rundt bildebrikken. 

Egenskaper og funksjoner

Pentax-brukere får i hvert fall valuta for pengene når vi kommer til fotografiske egenskaper og fotografiske kvaliteter.

Bildestabilisatoren er nevnt, den betyr mer enn mange tror for å få skarpe bilder under alle forhold, og kompenserer inntil 4,5 lukkertrinn for kamerabevegelser. Også eldre objektiver, og de mange kompakte objektivene med fast brennvidde Pentax er kjent for, men som ikke har innebygd bildestabilisator.

Bildestabilisatoren åpner også for andre funksjoner, som en effektiv mekanisk støvrens. Dessuten, som på flere mer ambisiøse Pentax-modeller, brukes den presise mekanismen som beveger bildebrikken til det Pentax kaller ‘Pixel shift resolution’, der fire raske eksponeringer med en piksel forskyving gir bilder som ikke er fargeinterpolert (og dermed større fargedybde og mer nøyaktige detaljer). Stativ anbefales, men Pentax kompenserer også for små bevegelser, slik at landskapsbilder stort sett fungerer uten problemer.

Selve bildebrikken har ikke lavpassfilter, men K-70 har innebygd Pentax’ antialias-simulator, der ørsmå mikrobevegelser under eksponering diffuserer fine konturer dersom det trengs. Denne funksjonen kan slås av. Skaffer du en ekstra GPS-enhet er K-70 forberedt for å kalkulere stjernebevegelser med sin Astro tracer-funksjon, og flytter bildebrikken for å kompensere for stjernenes bevegelser, slik at du unngår at stjernepunktene blir til striper ved lange lukkertider.

En rekke øvrige bilderelaterte funksjoner er også med, og gjør K-70 til et langt bedre utstyrt kamera enn prisklassen skulle tilsi. Vi nevner diffraksjonskompensasjon, lokalkontrastkontroll, hudtonejustering, HDR-funksjon, elektronisk vater, og inntil 1,5 grader automatisk justering av vater. 

Skjermen er fleksibel og kan vippes ut og vris, men hva mer er, den kan tilpasses nattfotografering utendørs med en dimmefunksjon og rødfarget info-skjerm som skal gi god lesbarhet uten å blende.

Typiske Pentax-funksjoner er med, som egen knapp for RAW (kan programmeres), to ekstra automatikk-moduser (ISO-forvalg samt lukker- og blenderforvalg med automatisk ISO) og den grønne knappen, som tradisjonelt har vært brukt til å nullstille eksponeringen til det lysmåleren viser, også ved manuell eksponering. Også denne kan programmeres til ulike funksjoner.

Bilde- og videokvalitet

CMOS-brikken som benyttes i Pentax K-70 er svært lik, om ikke identisk med Pentax K-3 II og flere Sony og Nikonkameraer med 24 Mp APS-C-bildebrikke. Det er ikke overraskende at Pentax evner å gjøre minst like mye ut av bildebrikken, selv om de ikke helt matcher Nikons signalbehandling av JPEG-filer. Dessverre har Pentax valgt en standardinnstilling for JPEG-filer som ikke utnytter oppløsningen i bildebrikken, men dette kan endres i kameraet. Den innebygde bildestabilisatoren er en merkbar fordel ved håndholdt fotografering.

RAW-filene er derimot imponerende bra, også på høy ISO. Pentax har skrudd opp nominell ISO-følsomhet helt til 102.400, og som så ofte ellers er det i overkant optimistisk. Vi ville ikke brukt K-70 til viktige opptak over ISO 25.600 og selv sa bare når vi virkelig måtte. Bilder på ISO 6400 og 12.800 kan, eventuelt med litt forsiktig støyfjerning for RAW-filenes del, benyttes til de fleste utskrifter og formater. 

Videoegenskapene er der, men er ganske enkle. Vi tror ikke noen kjøper et Pentax K-70 for videoinnspilling, men når du er ute og fotograferer, har du en tilleggsmulighet med levende bilder hvis kravene ikke settes skyhøyt.

Konklusjon

Aller fremst er det de solide utendørsegenskapene som imponerer hos Pentax K-70, ikke minst til denne prisen. Velger du et annet speilrefleksmerke, må du gripe betydelig dypere i lommeboken for å få denne kombinasjonen av bildeegenskaper, bruksegenskaper og smarte finesser som gjør en forskjell for det endelige resultatet. 

 

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2016

FotoMag-2016-03.jpg