Javisst, det kunne det. For da vi fikk en sniktitt på D850, og en grundig gjennomgang av detaljene, skjønte vi at Nikon D850 er langt mer enn en oppdatering av D810. For Nikon er D850 en helt ny klasse kamera, som henvender seg til et mye større marked enn D810. At det beholder mye av D810s gode ergonomi, er ingen ulempe.

[Dette er et førsteinntrykk fra vår «prøvekjøring» av Nikon D850. Du kan lese Fotomags fulle test av D850 i Fotomag nr. 5 - 2017 her.]

I rå ytelse er fortsatt Nikon D5 kongen på haugen. Men er tiden i ferd med å løpe litt fra de store, ekstremt kostbare sport- og action-kameraene som tygger eksponeringer som mitraljøser?

Det er i hvert fall ingen tvil om at mange ser etter alternativer. Canon har jo vist med sin EOS 5D-serie at det leverer i mange profesjonelle sammenhenger. Og Sony har meldt seg på med svært kompakte speilløse kameraer som til dels kjører over de store flaggskipene i ytelse og bildeoppløsning. Ikke å forglemme, Sony har også sin hybride speilrefleks A99 II som leverer både svært høy bildeoppløsning (42 megapiksler) og meget god ytelse (12 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus). Det kameraet er faktisk både mindre og lettere enn Nikon D850, og kunne vært en farlig konkurrent til både Canon og Nikon. Hvis det ikke var fordi alles øyne rettes mot de speilløse når man kikker på Sony.

Det slo oss da vi fikk NIkon D850 i hendene, at kan Sony, så kan også Nikon. D850 kombinerer ekstrem bildeoppløsning (45,4 megapiksler) med høy ytelse (7 bilder i sekundet, eller 9 med ekstra batterigrep – i opptil 200 bilders sekvenser). Dessuten tar du 4K video uten å beskjære formatet, slik at dine vidvinkelobjektiver har like vid vinkel på video som på stillbilder. Det klarer verken Canon EOS 5D eller EOS 1D X mark II (men flere av Sonys fullformatkameraer gjør det).

Selve bildebrikken er ny (mer om det senere), men ellers er det mye kjent Nikonteknologi i D850. Kjent fra flaggskipene D5 og D500. D850 har Nikons avanserte 153-punkts AF-system som er knyttet sammen med det anerkjente 180.000-piksel lysmålersystemet. Det henger derfor godt med i svingene når du fyrer av 7/9 bilder i sekundet. Mange bruker Canon EOS 5D Mark IV, som også klarer maks. 7 bilder i sekundet, til sport og action der andre egenskaper teller mer enn ekstremt mange bilder pr. sekund.

Det gir store mengder data, og Nikon har spandert to minnekort-plasser – en som tar SD-kort (UHS II-kompatibel) og en som tar det enda raskere XQD-kortet. 

Canon på sin side bruker to ulike modeller for å dekke EOS 5D-eieres behov for både høy bildeoppløsning og og god ytelse. Der EOS 5D Mark IV gir 30 Mp og samme hastighet som Nikon D850, mens EOS 5DS topper med 50 Mp.

Teoretisk er avstanden mellom 45,4 Mp og 50 Mp ubetydelig. Nok også i praksis. I antall piksler betyr forskjellen 5 % mer informasjon langs begge sider av en utskrift. Eller en print på 60x90 cm i stedet for 63x95 cm med høy oppløsning.

Da er nok videoegenskapene mer interessante. Vi vet at Canon EOS 5D Mark IV leverer utmerket video, men altså med begrenset 4K-format. Hvor bra 4K-video fra D850 blir, gjenstår å se. Men det er ikke feil å si at Nikon her sprenger nye grenser.

Kamerahus og betjening

Kamerahuset er altså ganske nær D810, men det har fått litt bedre grep, og enkelte betjeningsdetaljer er justert. Som vanlig er når en ny modell kommer og produsenten har lyttet til brukerne. Mest synlig er den solide, men vippbare skjermen. Det er samme skjerm som D500, også med samme høye oppløsning og touch-funksjon.

Huset er selvsagt bygget hovedsaklig i metall, skroget er faktisk frest ut i ett stykke lettmetall, ikke ulikt en del Leica-kameraer. En høy grad av værtetting er på plass, som ventelig er. Dessuten er knappene belyst om du ønsker det, slik bl.a. Nikon D5 har. D850 har også fått en joystick, og et par av knappene har byttet plass: ISO-knappen er flyttet til rett bak utløseren, mens MODE-knappen er flyttet til kontrollknappene på venstre side av søkeren.

Noen vil savne innebygget blitz, andre vil juble over at den er borte. Ellers er det så vidt vi kan se, ikke flere ting som er borte. Men desto mer som er tilført.

D850 støtter blant annet radiostyrt blitzkommunikasjon med SB-5000. DU får også mer «saft» ut av batteriet. D850 kommer med EN-EL15a batteri, som gir ca. 1840 eksponeringer ifølge CIPA-standarden. Nikon hevder at det er en reell økning fra D810s 1200 eksponeringer, og ikke en følge av at blitzen er borte (CIPA-standarden måler batteritid også med blitz der det er innebygget blitz).

Egenskaper og funksjoner

De fleste nyhetene er altså «under panseret». Og de er mange. En av dem er den raske batch-konverteringen fra RAW til JPEG i kameraet. Den skal gå 17x raskere enn på en PC, sier Nikon. Derfor klarer D850 også å lage 4K timelapsefilmer i kameraet. Og eksponeringsutjevningen på slike opptak er bedre. Du kan også få 8K timelapse-videoer, men da må du eksportere filene  til en datamaskin og bruke et dedikert program.

Nikon D850 har fått en «Focus Shift»-funksjon, som er det samme som automatisk stacking. Det betyr at en rekke eksponeringer med kontrollert endring av fokus i små intervaller settes sammen og simulerer bedre dybdeskarphet. Imidlertid setter ikke D850 sammen bildene i kameraet, du må lagre filene og overføre dem til et passende PC-program. I LiveView kan D850 også eksponere helt lydløst, velkomment både for bryllupsfotografer og andre som tar bilder der forstyrrelser ikke tåles. Da går hastigheten ned til maks. 6 bilder/sekund, men i DX-format klarer kameraet likevel 8,6 bilder/sekund. Den mekaniske lukkeren høres derimot litt bedre enn på D810, fordi den har et nytt dempet oppheng som gir mindre vibrasjon, men også en tydeligere lyd.

D850 har også innebygd Wi-Fi, men det er varianten med SnapBridge, beregnet på lettere bruk. Snapbridge-funksjonen er blitt bedre, sier Nikon. For tunge behov for trådløs overføring kan Nikon levere en egen WiFI-adapter til profesjonell bruk.

Bildebrikken er en ny bakbelyst CMOS-brikke som Nikon understreker at de har designet selv. Nikon har også før designet egne bildebrikker, og benyttet i noen av sine aller beste kameraer. Som bildebrikken i Nikon D3 m.fl. 

At CMOS-brikken er bakbelyst henger ikke primært sammen med støyforhold, sier Nikon, men med ytelse. Data kan leses raskere ut av en slik CMOS-brikke enn en tradisjonell bildebrikke.

Bilde- og videokvalitet 

Bildeoppløsningen er altså 45,7 megapiksler, men kameraet kan også levere lavere oppløsninger i både RAW og JPEG. Interessant er det at i DX-format blir oppløsningen nesten 20 Mp. Med samme AF-system og samme brede motivdekning som Nikon D500, har du med andre ord effektivt en «stealth D500» innebygd i D850, med nesten samme skuddtakt når du kobler til batteripakken  og bruker Li-Ion-batteriene til D5. Sport- og naturfotografer som trenger kraftige teleobjektiver og topp fokusytelse vil nok teste ut dette.

Siden vi ikke har kunnet teste kameraet med egne bilder ennå, kan vi bare uttale oss om forutsetningene for bilde- og video­kvalitet, ikke resultatet. Men vi legger merke til at D850 har et anbefalt ISO-område fra 64-25.600, som kan utvides både nedover og oppover. Nikon hevder at ISO 64 gir best dynamikk, og at den skal være minst like bra som på D810 (som er formidabel) til tross for flere piksler. Det antyder at kvaliteten ved ISO 32 bør være utmerket, og mange fotografer vil vite å unytte det til bilder med lange lukkertider og/eller i mye lys. Samtidig strekker kameraet seg til ISO 102.400 ved behov. Det er det samme som Canon EOS 5D Mark IV.

De fleste markante nyhetene finner vi på videosiden. Det er disse tre egenskapene som gjør Nikon D850 så sterk i konkurransen:

  • Høy ytelse
  • Høy oppløsning
  • Gode videofunksjoner

I Full HD-format kan kameraet ta opp langsom film (4x eller 5x) og dette kodes i kameraet slik at du ser slowmotion allerede på skjermen. Kameraet har også en digital bildestabilisator som fungerer i FUll HD-format.

På lydsiden støttes AAC-format og mikrofonfølsomhet og frekvensområde kan justeres. En ekstra finesse er at kameraet støtter opp til 30 bilder i sekundet i stillemodus (LiveView) inntil 8 Mp. Når vi får et kamera til test, vil vi se spesielt på videokvaliteten i tillegg til stillbilder.

Oppsummering 

Nikon har laget et kamera som er rettet mot de mange av dagens fotografer som jobber med mange ulike oppgaver, ofte også med video. Det er både hurtig, har høy oppløsning og er det første speilreflekskameraet som gir 4K video i hele bildebrikkens bredde. Sammen med de gode egenskapene for DX-format, kan Nikon D850 vise seg å være et virkelig pose-og-sekk-kamera, som utnytter alle slags objektiver og yter like bra i brudeparets intimsfære som i utforbakken eller når fotografen følger rovfugl.

Nikon D850 kombinerer egenskaper du før måtte ha flere kameraer for å få. Det er et middels stort speilreflekskamera med profesjonelle egenskaper og bygget for bruk. En verdig jubileumsgave til Nikon-fans.

Mer informasjon finner du på Nikons hjemmesider.