[Dette er en kortversjon av dobbelttesten av Olympus TG-Tracker og Ricoh WG-M2 i Fotomag nr. 2 - 2016]

Ricoh WG-M2

Den innebygde skjermen på WG-M2 har samme størrelse og oppløsning som på TG-Tracker. Den sitter på toppen av kameraet, som gjør montering på f.eks. et sykkelstyre veldig praktisk, men uten muligheter for å vri eller vende på skjermen kan nytten av den bli begrenset. WG-M2 tåler fall fra 2 meter og er vanntett ned til 20 meter - uten noen form for ekstra undervannshus eller beskyttelse. 

Ricoh WG-M2 har derimot ingen GPS eller sensorer, så noen form for aktivitetslogging er ikke mulig. Wifi og fjernstyring er derimot på plass, og Ricoh Image Sync-appen finnes både til iOS og Android. Den lar deg fjernstyre og importere bilder fra kameraet til mobilenheten din, men lider av et krunglete grensesnitt og en del forsinkelse i bildeoverføringen mellom kamera og mobil. Vi opplevde av og til problemer med ustabil og tungvinn tilkobling med appen til Ricoh, mens Olympus løser dette på en mye bedre måte i sin app.

Kamerafunksjoner og bildekvalitet

Ricoh WG-M2 har samme bildebrikke som Olympus TG-Tracker og optikken virker nærmest å være identisk. I tillegg til enkle muligheter for å ta stillbilder har kameraet funksjoner for sakte film, intervallopptak, og video med 4K-oppløsning. Ricoh WG-M2 må nøye seg med 120 bps sakte film, men tar opp lyd samtidig. På WG-M2 kan man også velge ISO manuelt, og den har ulike bilde- og videoeffekter som f.eks. svarthvitt og høykontrast. WG-M2 leverer best stillbildekvalitet i 4:3-format. Elektronisk stabilisering er på plass, med noen begrensninger. WG-M2 kan f.eks. ikke kombinere stabilisering med 4K-video eller sakte film.

Bildevinkelen er på grensen til det ekstreme med hele 204 grader. Dette er mer enn noen av konkurrentene, og i mange tilfeller synes vi det blir for mye. I midten er skarpheten brukbar , men ut i kantene blir det rett og slett bare grøt og store mengder fargebrytningsfeil. I praksis lider nok også bildekvaliteten av at linsebeskyttelsen må byttes ut om kameraene skal brukes til dykking. Da er det lett å få støv, skitt og fingermerker på innsiden av linsebeskyttelsen, som er vanskelig å rengjøre skikkelig.

På papiret skal begge levere videoopptak i 4K, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Bildebrikkene har i realiteten lavere oppløsning – både 4K video og stillbilder blir oppskalert fra 7,2 megapiksler. I praksis ser vi svært lite forskjell mellom 4K og 1080p, og hverken bilde- eller videokvalitet når opp til fjerde generasjon GoPro, som tross alt har vært ute på markedet i et par år, og nylig blitt erstattet av Hero 5-serien..

Konklusjon

Ricoh WG-M2 er lettere, mindre og rimeligere enn TG-Tracker, men bildekvaliteten er dessverre dårligere enn forventet, og blir slått av selv forrige generasjon GoPro. Ricoh WG-M2 er lettere, mindre og rimeligere enn TG-Tracker, men har den samme skuffende bildekvaliteten, og mangler i tillegg de funksjonene som gjør TG-Tracker til et interessant og annerledes actionkamera.

Les flere artikler og tester i Fotomag nr. 2 - 2016

FotoMag2-cover_283x400.jpg