Disse bildene er ikke en endelig test, den må vi vente med til vi får låne et ferdig kamera fra Sony. Men seansen ga oss noen svar på hvordan kameraet og et par av Sonys viktigste objektiver til speilløst fullformat duger til rask sportsfotografering. 

Har du forresten lest Fotomags test av Sonys raske speilrefleks, A99? Du kan lese den her i Fotomag magasin nr. 1 - 2017 (nettleser med Flash, evt. nettbrett eller smartmobil).

Sony ønsker å markedsføre A9 som et verdig alternativ til Canon EOS 1D X Mark II og Nikon D5, primært til sport- og actionfotografering. Det vi ønsket å få svar på, i hvert fall foreløpig, var derfor om kamera (og optikk) kunne holde følge med raske og uforutsigbare bevegelser, og hvordan det var å fotografere med inntil 20 bilder i sekundet med elektronisk søker og følgefokus. Det er egenskaper som også kommer godt med for den som skal fotografere ville dyr og fugler ute i naturen.

Voila_Capture 2017-04-28_01-24-10_pm kopi.png

Som det går frem av bildeseriene, benyttet vi først og fremst de to telezoomene FE 70-200mm F2.8 GM OSS og den helt nye FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS, som kommer senere i år. Mens vi må vente med å felle en dom over den nye 100-400-millimeteren, var vi svært begeistret for 70-200 mm da vi testet den tidligere, men vi påpekte også at denne zoomen skriker etter et nytt (og raskere) kamera. Det er hva Sony kommer med nå når de snart leverer A9.

Les vår test av Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS her.

Det er ingen tvil om at Sony A9 rent teknisk matcher Canons og Nikons flaggskip. Ytelsen, bildekvaliteten og autofokusen er åpenbart i samme klasse. Minst. Videoegenskapene også, men vi skal ta forbehold om at vi ikke har fått testet dette skikkelig på et par timer "!med påholden penn". Søkeren er unik - med et større søkerbilde, pålitelig forhåndsvisning og - ved raske serieopptak - helt uten blackout. Men ikke alle er begeistret for elektroniske søkere, selv om den som sitter i Sony A9 er av en helt annen klasse enn de elektroniske søkerne vi er blitt vant til. 

Kamerahuset er vesentlig mindre, men det kommer et batterigrep, som vi ikke har prøvd. Batterikapasiteten er imidlertid ikke på samme nivå, men med grepet dobles den, og forskjellen er neppe utslagsgivende. Byggekvalitet og værsikring virker overbevisende, men vi er usikre på om de små knappene og betjeningsdelene er hensiktsmessige f.eks. i norsk vinter eller under ugjestmilde forhold eller.

De to objektivene vi har brukt her, er de eneste Sony har i denne klassen til sine fullformat speilløse. Nå kan Sony A9 benytte Sonys objektiver med A-fatning med en adapter, men da mister du noen av fordelene. Der kan de by på en 300 mm F2.8 og en 500 mm F4. Vi tror at Sony, dersom de skal nå sport, action- og villmarksfotografene og håpe på at de bytter system, minst må tilby tilsvarende optimalisert for E-fatningen. I tillegg må de selvsagt friste med et like overbevisende support- og serviceapparat som konkurrentene. Og i buskene spøker Fujifilm, Olympus og Panasonic, som alle kan vise til kameraer objektiver for denne typen fotografering, og som også er i startgropen med et støttesystem for profesjonelle brukere.

Fotomag kommer tilbake med full test av Sony A9 når vi får låne et testeksemplar, forhåpentligvis før sommerferien.

Sony A9 boksing testvideo fra FotomagVimeo.

(Fotomags reise til London ble betalt av Sony.)