[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

På swahili betyr safari reise. Vi tenker på savanne, flokker av gnu og antiloper, elefanter, løver og rovfugl. Og game drives ved soloppgang og solnedgang, når dyrene er mest aktive. Men reiser er selvsagt mye mer, og trenger verken eksotiske dyr eller savanne for å bli spennende. For fotografer.

Et godt kamera er derimot helt nødvendig. Og aller helst et kamera som befrir deg fra å bruke reisen til å skifte objektiver og ergre deg over motivene som ble vekk mens du hadde «feil objektiv» på. Eller dra på flere kameraer og store objektiver, med både overvekt og kiropraktorregninger som resultat.

RX10 III etterfølger RX10 II, og deler mange egenskaper med forgjengeren. Den mest åpenbare forskjellen er objektivet. Med en formidabel 25x zoom tilsvarende 24–600 mm f/2.4–4 øker rekkevidden enormt, samtidig som lysstyrken blir bedre på vidvinkel. (RX10 II-obektivet tilsvarer 24–200 mm f/2.8). Men kameraet blir også større og nesten 250 gram tyngre.

Likevel mener vi det er en klar forbedring. Der Sony RX10 II var et bra kamera som ikke helt strakk til der lang tele var påkrevet, er etterfølgeren nær et komplett reise- og allroundkamera –for både stillbilder og video.

DSC00019-ISO_200-1-50_sec_at_f_-_3,2.jpg

Sony RX10 III har en 1” CMOS-brikke med 20 Mp oppløsning, med lagdelt («stacked») oppbygning slik Sony A9 har. Det fører til svært rask utlesning av data, og i følge Sony skal rolling shutter være eliminert. Hastigheten er bra, kameraet sparker fra med 14 bilder i sekundet, ergonomien er som et speilreflekskamera, og her har du både en flott elektronisk søker, vippbar skjerm og tilkobling for både ekstern mikrofon og hodetelefon. Objektivet har også tre ringer, for fokus, blender og zoom.

Nærmeste konkurrent er Panasonic FZ2000, og mens Panasonic har enda litt flere videomuligheter, har Sony lagt mer ned i objektivet. Autofokusen er ganske god, men særlig på lengre brennvidder sliter den litt.

_DSC8862-ISO_1000-1-100_sec_at_f_-_8,0.jpg

Bildekvalitet

Det gir seg resultat i skarpere bilder og bedre oppløsning, både for videoopptak og stillbilder. Vi er rett og slett imponert over bildene og videosnuttene fra Sony RX10 III, som langt på vei kan erstatte både et systemkamera og et videokamera, i hvert fall på reise og som nr. 2-kamera.

Det optiske bildestabilisatoren hindrer effektivt at «600 mm» blir en vits. Med litt anlegg og en stødig hånd får du fint skarpe bilder og filmer selv uten stativ, dersom lysforholdene er brukbare. Med en nærgrense bare få cm fra frontlinsen får du også imponerende nærbilder med dette kameraet. Har du med stativet er det bare ISO-følsomheten som setter grenser, og med etterbehandling får du bra bilder helt opp til ISO 3200-6400.

_DSC8907-ISO_1600-1-80_sec_at_f_-_8,0.jpg

Konklusjon

Superzoomkameraer sliter ofte med å finne sin plass mellom systemkameraer og små, men ofte avanserte kompaktkameraer. Sony RX10 III er stort som en speilrefleks, men «på kjøpet» får du en unik og lyssterk 25x zoom, som gir enormt mange fotomuligheter for den som reiser kompakt, eller den som vil ha et godt kamera både til stillbilder og video.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg