[Dette er en kortversjon av artikkelen i Fotomag nr. 3 - 2017]

Tre ting har en tendens til å ødelegge mobilvideoer, foruten dårlige ideer eller uinteressante historier:

  • Dårlig lyd og lyd som lager brudd
  • Vibrasjon fra håndholdt mobil
  • Dårlig eller ujevnt lys.

I nevnte rekkefølge. Det hjelper lite med en god historie og ellers bra utstyr hvis lyden svikter eller bakgrunnsstøy overdøver en som snakker, hvis du mister seernes oppmerksomhet fordi du ikke brukte stativ (eller brukte håndholdt mobil uten stabilisator), eller hvis det er så mørkt at det blir umulig å justere eksponeringen i etterbehandling uten å få mye bildestøy og slappe farger.

Video er et medium som formidler historier. Lyd, bilde og lys er virkemidler som bidrar til å formidle historien, men er best når seeren ikke legger merke til dem. Hvis seeren begynner å merke seg lydproblemer, risting i bildet eller at bildene er så mørke at innholdet ikke kommer fram, har du tapt. 

Da er det fristende å bruke et «ordentlig videokamera» (ingenting galt med det, men det er stort og dyrt). Da får du sikkert bedre resultat, men det er kanskje rett og slett fordi videokameraet i utgangspunktet tar opp lyd mer stabilt, har gode bildestabiliseringsmuligheter og noen til og med kommer med innebygd lys.

Har du en mobil som kanskje koster 5–10.000 kroner, kan det være verd å spandere litt tilbehør så den likevel duger til seriøs filming.

Grep og stabilisering

Skal du koble ekstra utstyr til mobilen, blir det vanskelig å holde mobilen i hånden. Håndholdte opptak med mobilvideo blir også gjerne irriterende ujevne. Du trenger et stativ, et håndholdt grep med feste for mobil, og noe å feste tilbehør i.

I Fotomag nr. 2-2017 testet vi DJI Osmo Mobile, en treveis «intelligent» gimbal som stabiliserer mobilen svært bra når du beveger deg, men som også kan følge deg montert på stativ. Osmo Mobile har som ekstra tilbehør festanordning for lys, ekstern mikrofon osv., og du kan kjøpe en solid «selfie-stang» som kan brukes bl.a. til å ta håndholdte opptak over folkemengder, mens mobilen fremdeles følger motivet. 

SmartMixer-2-resized_1024x1024.jpg

Saramonic SmartMixer kombinerer et håndgrep for mobilen med en mikser, slik at ferdig mikset lyd kan sendes direkte inn i mobilens mikrofoninngang.

En rimeligere løsning er Saramonic Smartmixer – kombinert håndgrep og lydmikser – med to innebygde mikrofoner som kan vris i ulike retninger. Denne er solid bygget i aluminium, og gir i seg selv et grep som stabiliserer en hel del. De to mikrofonene kan f.eks. rettes forover og bakover for et intervju, eller de kan brukes til å fange omgivelseslyd når du bruker en tredje hovedmikrofon.

SMartmix_sko.jpg

Saramonic SmartMixer har en tilbehørssko som kan benyttes til å bruke andre mikrofoner. Det er både inngang for 3,5 mm kontakt og XLR-mikrofon.

Både vanlige kameramikrofoner og profesjonelle XLR-mikrofoner kan monteres og kobles til, de siste med en medfølgende mini-XLR-til-XLR-kabel. Den lille mikseenheten har enkle lydkontroller, og en utgang for medhør til hodetelefoner. Gjennom denne utgangen kan du også veksle mellom mikrofonlyd og mikset lyd, slik at du kan kontrollere opptaket med øret.

Les testen av Zhiyun Crane stabilisator for kompakte systemkameraer i Fotomag nr. 4 - 2017.

Håndtaket har stativfeste og fungerer godt sammen med et stødig bordstativ.

Shoulderpod.jpg

Shoulderpod lager et modulært system for mobilfoto og -video. Flere typer håndtak og holdere kan kombineres til å lage en full rigg for både mobil, lys og ekstra mikrofon. Du kan også feste riggen på stativ, og en liten digital lydopptaker kan kobles til for full lydkontroll.

Shoulderpod er et annet alternativ. Der følger ikke med mikser, men til gjengjeld er det lett, elegant og kan bygges ut til å omfatte fester for både lyd og lys i tillegg til mobilen, og føres med en eller to hender.

Beastgrip er et enda mer omfattende system. De leverer et bur («cage») til å montere mobilen i, som igjen kan være plattform for å feste tilbehør, ja til og med adapter til speilrefleksobjektiver. Bestgrip er nesten grenseløst i sine utbyggingsmuligheter, men da blir ikke mobilen like mobil.

Lydopptak og -miksing

På de beste mobilene er den innebygde lydutgangen ganske bra, men det finnes også forforsterkere som kan mikse lyden fra mikrofoner bedre, og noen av dem har innebygd minnekort for ekstern lagring. I dag er det ganske enkelt å synkronisere flere lydkilder når man redigerer video, så ekstern lyd behøver ikke være noen omvei.

Hvorfor ekstern lyd? Fordi du kan bruke bedre mikrofoner, og mikrofoner som er laget for ulike formål – intervjumikrofoner, retningsmikrofoner, mikrofoner med vindbeskyttelse, mikrofoner med kulekarakteristikk (tar opp rundt hele mikrofonen), og «mygg» – lavalier- eller knapphullsmikrofon som festes til klær nær hodet, eller med bøyle rundt hodet slik vi ser hos sangere.

Selv de enkleste eksterne mikrofonene, som festes direkte på mobilen, kan øke lydkvaliteten betydelig. Disse finnes både i stereo og mono, men stereolyd er mest hensiktsmessig til å ta opp musikk og lyd fra omgivelsene. Stemmer tar vi gjerne opp enkeltvis i mono, de kan mikses i et stereobilde under etterbehandling.

Les testen av tre kameramikrofoner i Fotomag nr. 4 - 2017.

Skal du ta opp flere lydkilder, er det best å kunne skille dem i separate kanaler, for å kunne justere lydkildene innbyrdes under etterbehandling. Men samtidig bør du kunne lytte under opptaket, og det er en fordel å lagre lyden også på mobilen. Det kan være både en backup og tjene som støtte til synkronisering.

moondog.jpg

Moondog Labs lager anamorfe linseadaptere som komprimerer bildet til bredformat (scope). 

Opptaksapper

Den innebygde appen til å fotografere med, kan som regel også ta opp video. Men den har gjerne begrensninger, og er laget for å gjøre opptak enkle og automatiske. 

Ønsker du mer kontroll, finnes det en rekke apper til både stillbildeopptak og video, og noen spesialiserte bare for videoopptak. Disse lar deg stille inn bildefrekvens, oppløsning (noen også flere oppløsninger enn kameraets egen app klarer), hvitbalanse, lydnivå, blender, lukker og dessuten styre slikt som flimremotstand og sjekke eksponering i forhold til kameraets dynamiske muligheter.

manual_controls_iphone.jpgMavis er en av flere apper som tilbyr automatisk og manuell kontroll av de fleste opptaksinnstillinger for video. Med Mavis kan du forhåndsinnstille oppløsning, hastighet m.m. Et annet alternativ er Filmic Pro, som bl.a. støtter anamorfe linser for bredformatopptak, slik vi ser i spillefilmer.

Mavis og Filmic Pro er to av disse appene somer populære blant både amatører og profesjonelle. De koster litt, men gjør mobilkameraet nesten til et ordentlig videokamera, ikke minst fordi de gir visuell kontroll over kvaliteten under opptaket.

Videoredigering og etterbehandling

Du kan selvsagt etterbehandle, klippe og ferdiggjøre filmen på din PC eller Mac, men er du på farten, finnes det også imponerende gode programmer for mobilen eller kanskje bedre: nettbrettet.

iMovie for iOS er enkel, mens Pinnacle Studio er nesten like enkelt og mye kraftigere. Men de virkelige entusiastene flokker seg nå rundt LumaFusion, som er best på iPad, men også kan brukes på iPhone. Denne har nesten alle de profesjonelle redigeringsfunksjoner du kan tenke deg. Og enda noen til.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg