[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

Med PowerShot G9 X Mk II er vi blant de virkelig små kameraene, men også i en klasse der tilbudene er overkommelige i pris. Det er derfor ikke rart at G9 X Mk II ikke kan måle seg i spesifikasjoner og ytelse med f.eks. Sony RX100 V, men den koster også under halvparten.

PowerShot G9 X Mk II er et enkelt kompaktkamera uten søker eller fleksibel skjerm, men det har en 1” stor bildebrikke, som er ca. 4x større enn tradisjonelle kompaktkameraer. Det gir et potensial for bedre bildekvalitet, og kameraet skuffer ikke. Kameraet har også en utmerket pekeskjerm, og denne er faktisk en nødvendighet for mye av betjeningen. Kameraet er mindre enn mobilen din, og bare litt tykkere. Er du vant til å bruke pekeskjerm på mobilen, lærer du fort å betjene G9 X Mk II.

Kameraet har få knapper, ogvanlig fireveisvelger. På toppen er en programvelger med både automatiske og manuelle funksjoner, video, motivprogrammer og 3 brukerinnstillinger. Dette er bra, og hjelper litt den bevisste bruker som savner flere kontroller. Rundt objektivet er en kontrollring som kan tjene felre funksjoner, ellers er det pekeskjermen som brukes mest.

IMG_0006-ISO_125-1-30_sec_at_f_-_3,5.jpg

Dette er et smart kamera i den betydningen at det støtter permanent tilkobling til smartmobiler og nettbrett med den strømgjerrige blåtann-standarden. Derfra er det enkelt å dele bilder på sosiale medier. 

Objektivet er en 3x zoom med optisk bildestabilisator tilsvarende 28–84 mm f/2.8–4.9. Vi savner litt mer vidvinkel og lysåpningen på full zoom er ikke imponerende, men dette er offer på størrelsens alter. Når kameraet slås av, skyves objektivet automatisk inn, slik at bare den 5 mm brede kontrollringen stikker ut fra kamerahuset.

IMG_0012-ISO_125-1-1250_sec_at_f_-_4,5.jpg

Noe grep finnes ikke, men et lite felt foran på kameraet og bak ved tommelen har fått ru overflate. Det er ingen søker, men den 3” store skjermen har lys og har god oppløsning. Den er imidlertid ikke vippbar, så dette er ikke noe selfie-kamera. Canon har spandert en liten sprettopp-blitz som i høøyden duger til å fylle inn litt i motlysmotiver på kort hold.

Hele 5 bilder i sekundet klarer G9 X Mk II med kontinuerlig fokus, og Full HD video med 60 progressive filmruter i sekundet.

IMG_0026-ISO_125-1-320_sec_at_f_-_3,5.jpg

Bildekvalitet

Objektivet er slett ikke ille, og gir kameraet gode betingelser så lenge det er nok lys. Du må regne med litt mindre skarphet i kantene, og bruker du RAW, bør du korrigere fargebrytningsfeil i RAW-konverteren. Ved lave ISO-verdier er det mye detaljer, men fra ca. 1600 ISO begynner vi tydelig å se at støyreduksjonen gradvis visker ut de fine detaljene.

Videoopptak er forbausende bra, ikke minst pga. den effektive ansiktsfokusen og bildestabiliseringen. Lyden er så som så, og det er ikke inngang for ekstern mikrofon.

IMG_0028-ISO_320-1-50_sec_at_f_-_3,5.jpg

Konklusjon

Med andre generasjon av sitt ultrakompakte G9 X Mk II leverer Canon et fint kamera til en hyggelig pris. Det er ikke så avansert, men avansert teknologi «under panseret» sikrer teknisk gode bilder og veldig bra videoer uten mye strev. Og størrelsen er uslåelig.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg