Sony RX0

Pris: 8 400

Importør: Sony

5

Karakter

5 av 5

Pluss:

 • Kompakt og bygget for påkjenninger
 • Høy bilde- og videokvalitet
 • Nesten ubegrensede flerkameramuligheter
 • Skarp og rettegnende vidvinkel
 • God automatikk, samt manuelle muligheter

Minus:

 • Nesten umulig å betjene med fingrene
 • Ingen bildestabilisator
 • Krever en del tilleggsutstyr

Fotomag mener:

 • Nesten umulig å betjene med fingrene
 • Ingen bildestabilisator
 • Krever en del tilleggsutstyr

[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 1 - 2018, som du kan lese her.]

Fysisk er Sony RX0 minimalistisk kompaktkamera med Sonys veldokumenterte 1" Exmor RS CMOS-brikke med 21 millioner piksler, som i dette kameraet leses ut med effektivt 15,3 megapiksler.  

Det er skrudd ekstremt godt sammen i et hylster for å tåle vann, støt og trykk, er bestykket med et 7,7 mm f/4 Zeiss Tessar T*-objektiv tilsvarende 24 mm i småbildeformat, altså en fast brennvidde og ikke zoom. Kameraet tar stillbilder i RAW- og JPEG-format, og video i Full HD med inntil 1000 fps (gir 40x saktefilm), eller vanlige opptakshastigheter. I kvalitetsmodus får du inntil 500/250 fps (20x og 10x saktefilm).  

Du kan også få 4K HDMI utdata, også ukomprimert, til en ekstern monitor eller lagringsenhet. Den meget raske utlesningshastigheten sikrer opptak av hurtige bevegelser mot bildefor­vrengning pga. rullende lukker, den elektroniske lukkertiden er helt nede i 1/32.000 sekund.  

En knøttliten skjerm på baksiden gjør det mulig å fotografere med kameraet som det er, men helst bør du koble det til en mobil enhet eller en datamaskin for å styre opptak og ramme inn motivet. Hvis du da ikke går hele veien og bruker Sony RX0 til flerkameraproduksjon med Sony CCB-WD1-kamerakontrollboks, som kan styre opp til 100 kameraer samtidig. 

Design og funksjon

Det lille, men ekstremt robuste formatet, inviterer kreative brukere til utallige måter å plassere kameraet: på stativ, på statiske og bevegelige objekter, det er nærmest grenseløst. For de ekstra røffe forholdene leverer Sony en rekke tilbehør, som et aluminiums-bur med enda større tålesyrke (beskytter bl.a. frontglass og skjerm enda bedre), og det finnes selvsagt undervannshus for de ekstreme dykkene inntil 100 m.

RX0_Lifestyle_CLM-FHD5_HVL-LEIR1_cmyk_EU05.jpg

Imidlertid har ikke Sony RX0 noen bildestabilisator, hverken optisk eller elektronisk. Til profesjonelt bruk er det meningen å bruke stabilt stativ, eller en av de mange mulige gimbal- og videostabiliseringsenhetene som tilbys. Det vil gjøre en synlig forskjell. 

En viktig detalj for den som ønsker å benytte kameraet i flerkameraproduksjon, er at objektivet sitter absolutt sentrert i huset, både vannrett og loddrett. Dermed kan du koble flere kameraer umiddelbart inntil hverandre i en perfekt matrise.  

Betjeningen er spartansk og enkel, men også effektiv. På toppen er en av/på-knapp og utløser. På baksiden en fast 1,5" skjerm på 230.400 piksler omgitt av seks knøttsmå navigerings- og betjeningsknapper. Skjermen og knappene duger bare til nødsfall. Du skal ikke ha mye behov for briller før skrift og informasjon på skjermen bli uleselig. Igjen en grunn til å koble kameraet til en ekstern kontroll- og displayenhet.  

RX0_rear_EU05.jpg

Når det er sagt, så er funksjonene svært rike så snart du kommer deg rundt begrensningene. På undersiden, også helt sentrert, har du et standard stativfeste, og bak, ved siden av skjermen, skjuler et lite deksel plass for microSD minnekort, micro USB 2.0 og HDMI micro tilgang. Dessuten har du en minijack mikrofoninngang. Foran, rett under objektivet, finnes også åpninger for innebygd stereomikrofon. Til slutt, på høyre side av det likke kameraet, har Sony fått plass til et lite deksel som skjuler et lite 1,3W oppladbart batteri som skal holde til 240 stillbilder eller 35-60 minutter videoopptak. 

Sony DSC-RX0 videoeksempel fra Fotomag.

I bruk 

Kameraet gir et nesten industrielt inntrykk. Her er ingenting tilpasset god ergonomi eller brukervennlige innstillinger, men vekten er lagt på teknisk funksjonalitet som ofte krever planlegging for å utnyttes.  

Men - på sett og vis er det også et vanlig kompaktkamera. En liten slisse lar deg feste en håndleddstropp som letter håndholdt fotografering. Autofokusen fungerer rimelig greit, den er bare kontrastbasert, med 25 felter. Nærgrensen er ikke bedre enn 50 cm, og et objektiv med nominelt 7,7 mm brennvidde og fast f/4 blender har god dybdeskarphet. Til hjelp har kameraet også ansiktfokus, og den er effektiv. Lengste lukkertid er 1/4 sekund, korteste er 1/32.000 sekund. Det er ingen støtte for blitz, men kameraet har selvutløserfunksjon. Eksponering og innstillinger kan gjøres med vanlige forvalg, automatisk og manuelt. 

Alle vanlige funksjoner, som hvitbalanse, dynamikkoptimalisering, kreativ stil og bildeprofiler, er på plass. ISO-valg går fra 125-12.800, og kan overstyres.  
Stillbilder lagres som JPEG og/eller RAW, og bildene er altså på 15 Mp. Du kan skyte enkeltbilder eller sekvenser (max. 16 bps), det er få begrensninger. Det lille kameraet veier bare 110 gram med batteri, men er svært likt øvrige kameraer i RX-serien med 1" CMOS-brikke i tekniske muligheter. 

RX0_right-side_EU05.jpg

Bilde- og videokvalitet

Det er ingen tvil om at Sony RX0 har stort potensial for å levere bilder og video av høy kvalitet. Det kjenner vi fra andre kameraer med samme teknikk i bunnen, som RX100-serien, RX10-serien og mange av Sonys videokameraer med 1" Exmor RS CMOS-brikke. Med dette kameraet er den rette bruker i stand til å filme og fotografere motiver som knapt var tenkelige tidligere, og lage bildespill og -fortellinger som et vanlig kamera rett og slett ikke duger til.  

Teknisk er bilder og video av høy kvalitet, det rettegnende vidvinkelobjektivet er skarpt og velkorrigert, og kameraet innbyr til plassering i droner, rigger, kraner og miljøer der vi sjelden ser et "kameraøye" - som ekstremsport og farlige naturekspedisjoner. 

Siden det ikke finnes noen innebygd solblender eller annen beskyttelse av objektivet, er du avhengig av å skjerme frontlinsen, enten ved å rigge en standard motlysblender, eller benytte et av de mange tilbehørene som finnes. Det kan også godt hende du trenger flere kameraer hvis du skal fortelle en historie eller dokumentere en hendelse, men dette er ikke en GoPro - vidvinkelen er moderat, og du vil f.eks. slite om du monterer det inne i en bil og vil ha med mer enn en person i bildet. 

For alle praktiske formål vil du nok også falle ned på å pre-fokusere videoopptak og sjekke hvert opptak før du har det "i boks". 

Bilde- og videokvaliteten handler altså mest om et potensial enn hva du får ut av kameraet "ut av boksen". For å virkeliggjøre potensialet må du ha en ide som utnytter dette kameraets spesielle egenskaper, alene eller flere kameraer sammen. 

Sony RX0 er strengt tatt et profesjonelt produksjonskamera i fyrstikkeskeformat. Som andre produksjonskameraer, trenger det mye mer tilbehør og rigging før det er egentlig funksjonelt. Men så vil du med Sony RX0 kunne skape nye opplevelser.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 1 - 2018.]

Fotomag 2018-01 Forside.png