[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 1 - 2017]

Man skulle kanskje tro at markedet for enda flere 85-millimeterobjektiver er trangt, men Tamron har en joker i ermet: optisk bildestabilisator. Dermed gir de særlig Canon- og Nikon-brukere et alternativ de tidligere ikke har hatt. Objektivet leveres også med Sony A-fatning, men da uten bildestabilisator – Sony har som kjent bildestabilisator i kameraet.

En egen klasse spesielt lyssterke 85mm-objektiver med f/1.2 og f/1.4 topper både pris- og spesifikasjonslistene. De fleste produsentene har en 85 mm i sitt sortiment, enten det er av de mest lyssterke, eller litt mer folkelige med f/1.8. Canons 85 mm f/1.8 begynner å dra på årene, men er slett ikke dårlig. Nikons 85 mm f/1.8, altså den nyeste i rekken, er også bra, Sony har nettopp lansert en 85 mm f/1.8 for E-fatning (speilløs), og nylig har Sigma fått mye oppmerksomhet for sin 85mm f/1.4 DG HSM Art. I dette kobbelet skal altså Tamron med sin bildestabilisator kjempe om laurbærene. Attpåtil koster det 9000 kroner. 

Objektivet er en del av den nye SP-serien med oppdatert design og den karakteristiske beige ringen rundt objektivfatningen. 

Konstruksjon. Objektivet er solid værbeskyttet med pakninger, og fremstår svært velbygd i overveiende metall. Med 13 linseelementer i 9 grupper er konstruksjonen påkostet. Blant disse er et XLD (ekstra lav dispersjon) og ett LD-element, og frontlinsen er beskyttet av fluorinbelegg som beskytter mot skitt, fuktighet og fett. Fokusringen har passe fin motstand, og to brytere for hhv. AF/MF og VC (vibration Control) er på plass, samt et avstandsskalavindu.

Tamron_85mm_18VC__MG_0198_ISO_100_1-500_sec_at_f_-_1,8.jpg

Skarphet. Ekstremt god skarphet på alle blendere over hele bildeflaten. På fullformat en aning mykere konturer helt ut i hjørnene på største blender. På APS-C er skarpheten ekstremt god over det hele. Diffraksjon er nesten fraværende på fullformat, kan ses en aning fra f/11 på APS-C-format.

Fortegning. Praktisk talt helt rettegnende, med knapt målbar optisk fortegning.

Bokeh. Objektivet tegner vakkert områdene som er ute av fokus. Mange vil velge dette objektivet for sin flotte bokeh.

Lystap. Litt synlig lystap i kantene på f 1.8, på andre blendere ubetydelig. På et APS-C-kamera er lystap lite relevant.

Fargebrytningsfeil. Meget godt korrigert for fargebrytningsfeil. Det lille som kan sees, er lett å fjerne, og mindre enn typisk for slike lyssterke objektiver.

Fokusering. Autofokusen er presis og ganske stillegående, men AF-ytelsen er ikke dette objektivets sterkeste side. Det er langt bedre enn gamle dagers tannhjulsdrevne fokusmotorer. Til sitt bruk (portrett, mote o.l.) er ytelsen helt OK. Nærgrensen er som normalt for en 85 mm, ca. 80 cm. Dette er m.a.o. ikke noe nærfotoobjektiv. 

Prisen er i overkant av de fleste andre 85 mm f/1.8-objektivene, men også en del lavere enn de lyssterke f/1.4 og f/1.2.

Oppsummert. Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD er ett av de aller beste portrettobjektivene vi har testet. Det utmerker seg med en effektiv bildestabilisator og solide konstruksjon. Lysstyrken er ideell for et portrettobjektiv, med større blender enn f/1.8 blir det svært vanskelig å få begge øyne i fokus når personen som avbildes ikke ser rett i kameraet. Dybdeskarpheten kan likevel lett begrenses, og de 9 runde blenderlamellene sikrer en fantastisk vakker bokeh.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 1 - 2017

Fotomag-forside-2017_01_600x.jpg