Den eneste egentlige forskjellen fra D5500 er SnapBridge, som lar deg overføre bilder til mobilen i bakgrunnen. Man kan selvsagt la seg provosere av at det kommer lite nytt, men når vi skal teste kameraet, bedømmer vi det på egne ben. Og siden D5500 var et riktig så bra kamera, har vi høye forventninger også til etterfølgeren.

[Dette er en forkortet versjon av testen i Fotomag nr. 4 - 2017, som du kan lese i sin helhet her.]

Dette er mellomklassen blant Nikons amatørkameraer, mellom D3000-serien og D7000-serien. Alle de siste kameraene i D3000- og D5000-serien har hatt samme 24 Mp CMOS-brikke, så det er ikke så mye som skiller på bildekvalitet, og den er anerkjent høy. Nikon D5600 er et lite og brukervennlig speilrelfekskamera som er laget for å gi deg tilgang på god bildekvalitet og gode objektiver uten å tømme feriekassen.

Design og funksjon

Nikons konsept av rimelige speilreflekskameraer endrer seg ikke mye, og det er heller ikke nødvendig. D5600 er forbausende kompakt, men lett å betjene, og ligger godt i hendene, selv om de fleste må legge lillefingeren under. 

Opptaksformatet er APS-C, eller DX i Nikon-lingo, dvs. ca. halvparten av et såkalt fullformatkamera. Men det er først under ganske elendige fotoforhold det har en betydning. Derimot gjør det kameraet mindre når det skal designes.

D5600 har en OK, men litt liten søker, og en meget bra skjerm som kan vippes ut og vris. Det er en touchskjerm, og alle som er vant med å bruke mobilen vil lett ta den i bruk. Grepet er bra, stort nok for de fleste hender. Designet er laget for bruk, ikke for at kameraet i seg selv skal ta seg ut.

D5600_AFP_18_55_VR_LCD_2_1024px.jpg

I bruk

Nikon har lang erfaring med å lage gode kameraer for proffene, og det merker du også når de plasserer knapper og ratt. Den lille søkeren gjør det ikke lett å fokusere manuelt, men autofokusen og lysmåleren er svært forutsigbar og gjør jobben. Du kan bruke alle de vanlige manuelle og automatiske innstillingene, men du kommer som regel meget godt ut av det også med «grønn auto».

Om du vil, drar kameraet av gårde og tar 5 bilder i sekundet. Bildene kan du kontinuerlig overføre til mobil eller nettbrett via appen SnapBridge, som kan lastes ned gratis. Via Bluetooth synkroniserer den med kameraet og sender lavoppløste bilder så lenge mobilen er på. Til dette bruket fungerer det greit, så snart du har koblet kamera og mobil sammen.

Videoopptak tar du i Full HD-format, med inntil 60 bilder i sekundet. Videoene blir best om du bruker stativ og setter fokus manuelt, for autofokusen på dette speilreflekskameraet er ikke like rask til å følge skiftende motiver som nyere mobiler eller speilløse kameraer.

Kvaliteten på stillbilder er allerede beskrevet som svært bra. Med et godt objektiv har du et kamera for de store anledninger. Zoomen som følger med i de fleste tilfeller er OK, men Nikon har en mengde bedre og mer spennende objektiver.

D5600_top_1024px.jpg

Konklusjon

Nikon D5600 er av de aller beste kameraene i sin klasse. Har du D5500 fra før og ikke en veldig god grunn til å bruke SnapBridge, vil vi fraråde å oppgradere. Men er du på jakt etter et lite og godt speilreflekskamera til en grei pris, bør du vurdere Nikon D5600.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 4 - 2017 her.]

FM4-17_COVER_400px.jpg