[Dette er en kortversjon av førsteinntrykket i Fotomag nr. 5 - 2017, som du kan lese her.]

Ved første øyekast tenker du at endelig har Sony en skikkelig GoPro-utfordrer. Men Sony rister på hodet. Dette er noe helt annet enn en GoPro-killer. Det er et kamera som roper på kreative brukere, som kan finne nye måter å fotografere på, som bare et slikt kamera klarer.

Mens GoPro er utstyr med et objektiv som  nesten forvrenger som en fisheye, og primært er laget for å ta video, både 4K og Full HD, er Sony RX0 utstyrt med en fast, avansert Carl Zeiss vidvinkel tilsvarende 24 mm bildevinkel på fullformat, og primært laget for å ta stillbilder og Full HD video. Det er dessuten spesielt egnet til flerkameraproduksjoner.

Du kan ta 4K video med Sony RX0, men da må du lagre opptaket på en ekstern enhet via HDMI-utgangen. Alene lagrer det stillbilder og Full HD video på et microSD minnekort. Kameraet har en 3,5 mm minijack mikrofoninngang, men ingen utgang for hodetelefon. 

RX0_Lifestyle_CLM-FHD5_HVL-LEIR1_cmyk_EU05.jpg

Bildebrikken er hentet fra RX100-serien, en lagdelt («stacked») 20 Mp Exmor RS CMOS-brikke som leverer 15,3 Mp ferdige stillbilder. Kameraet lagrer JPEG- og RAW-bilder, full manuell kontroll både for stillbilder og video, samt en nær forvrengningsfri elektronisk lukker inntil 1/32.000 sekund.

Forvrengningsfri betyr både for stillbilder og video at hurtigbevegelige motiver, som en golfkølle som svinges, propellene på et fly eller motiver som passerer kameraet hurtig, ikke forårsaker nevneverdig forvrengning av linjer og proporsjoner. Lukkeren er ikke en ekte «global lukker» (hele bildet fanges uten tidsforsinkelse), men forsinkelsen er så beskjeden at vi merker liten forskjell.

RX0_right-side_EU05.jpg

Konstruksjon

Sony RX0 er ca. 6 x 4 x 3 cm stor, og har ingen utstikkende detaljer. Det er helt rektangulært med runde hjørner, og bygget med runde hjørner i svært solid duraluminium. Det veier 110 gram med batteri og minnekort. Batteriet er det lille NP-BJ1 på 700 mAh, og skal klare ca 240 stillbilder, eller 35-60 minutter videoopptak, i følge Sony (Litt optimistisk etter vår erfaring). Kameraet kan lades via USB-inngangen, og brukes mens det lader. Berøringsskjermen på 1,5” har ca. 230.000 punkter, og både objektiv og skjerm er dekket av svært motstandsdyktig glass. 

RX0 skal tåle fall fra 2 meter, er vanntett ned til 10 m uten ekstra undervannshus (finnes), og tåler trykk på opptil 200 kgf/2000N. Det har vanlig stativfeste i bunnen, og en myk utløser på toppen ved siden av strømbryterknappen.

RX0_rear_EU05.jpg

Objektivet er av Tessar-typen med 6 linseelementer, med 7,7 mm brennvidde som dekker fra tilsvarende 24 mm (3:2-format) til 30,7 mm (1:1-format). Lysåpningen er fast f/4 og nærgrensen er ikke bedre enn 50 cm. Sentrum i den optiske banen er eksakt midtstilt både horisontalt og vertikalt. Flere RX0 kan derfor monteres samme og få eksakt overlapping i motivdekning.

Kameraet har autofokus, fast fokus og manuell fokus med fokushjelp (8,6x forstørrelse) og flere muligheter. Følsomheten kan stilles fra ISO 125 til ISO 12.800, med overstyring hhv. til ISO 80 og 25.600 (stillbilder). Video kan benyttes ned til 6 lux ved 1/30 sekund lukkertid. Den elektroniske lukkeren kan stilles fra 15 sekunder til 1/32.000 sekund. Serieopptak kan tas med inntil 5,3 bps. Med fast fokus ca. 16 bilder/sekund.

Førsteinntrykk

Sony RX0 er kurant å bruke håndholdt til stillbilder, du får et visst grep, og utløserknappen sitter på rett sted. Du har automatikk og manuelle innstillinger, på mange måter som et normalt kompaktkamera.

Men den lille skjermen er en nødløsning, og du kan ikke bruke ekstern søker. Derimot kan du betjene kameraet via WiFi fra smartmobil eller nettbrett, eller fra en datamaskin. Inntil seks RX0 kan styres fra én mobil enhet (flere med egen fjernstyringsenhet). 

Dermed er det åpenbart de mer planlagte opptakene på stativ Sony regner med. Det er ingen bildestabilisator, så du trenger fort en gimbal for håndholdt video. Heldigvis leverer Sony en rekke tilbehør som øker nytten, filterholder, undervannshus (100m), bur med feste for annet tilbehør osv. 

Sony RX0 appellerer til filmmakere, bloggere og fotografer med spesielle behov til å dokumentere visuelt på steder og i situasjoner der andre kameraer ikke holder. Men vi tror også at kameraet vil finne nye nisjer – brukere med nye ideer som ikke en gang Sony har tenkt på. Når vi får tilgang til et endelig testeksemplar vil vi utforske noen av disse mulighetene.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2017.]

Fotomag-2017-5-cover_283x400.jpg