[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 4 - 2017. Les hele testen her.]

For ikke veldig lenge siden var det kun større filmproduksjoner som kunne levere høykvalitets video med skikkelige stabiliseringssystemer. Miniatyrisering har skutt fart både på kamera- og utstyrsfronten, og nå er det mulig å skaffe seg gimbalsystemer som passer til mange systemkameraer til godt under 10 000 kr.

Første gang du skal montere kameraet på en gimbal er det viktig å følge instruksjonene nøye, og du bør nok være forberedt på en halvtimes tid med litt prøving, feiling og hodekløing før alt sitter som det skal. Med Zhiyun Crane foregår monteringen uten bruk av verktøy, og alle justeringsskruer er lette å operere for hånd. Når man først har satt opp og balansert gimbalen for den kamera/objektiv-kombinasjonen man bruker, tar det bare et minutt eller to å rigge opp eller ned.

Instruksjonene som følger med Crane er relativt klare og tydelige, og etter en liten stund satt vi klar med en Panasonic GH-3 med 14-140mm påmontert, som tilsammen veier litt over 800g.  Denne kamera/objektiv-kombinasjonen passer meget bra på Zhiyun Crane, og kan roteres 360 grader i alle akser, så lenge objektivet ikke er så langt zoomet inn. Crane har en lastekapasitet på opptil 1800g, men det er enkelte begrensninger på hvor store kameraene kan være. Vi forsøkte også med en Canon EOS 60D, men den viste seg raskt å være for stor. I praksis er man begrenset til speilløse systemkameraer uten alt for stor optikk.

Man kan også få kjøpt kabler for å koble Panasonic og Sony sine kameraer rett i Crane, som muliggjør enkel fjernstyring av kameraene via kontrollene og/eller appen. På Sony-kameraer med motorzoom kan også zoom fjernstyres på denne måten. Gimbalen kan utvides med et ekstra håndtak for enda stødigere og mindre anstrengende betjening. En ting som mangler her er en hurtigkobling slik at man kan montere kameraet uten å måtte manuelt skru det fast hele tiden, men i praksis går dette ganske raskt for seg uansett.

Zhiyun Crane demo.

I bruk

Når monteringen og finjusteringen er på plass er det på tide å skru på Crane, og med én gang blir vi imponerte over hvor stødig og stabilt den fungerer. Det krever litt øving og lesing i bruksanvisningen før betjeningen begynner å sitte, og vi synes nok kontroller og knapper kunne vært en smule bedre. Det er tre forskjellige modus man bytter mellom ved å trykke på knappen merket «mode», og man trykker én eller to ganger for å bytte frem og tilbake. At én enkelt knapp har ulike funksjoner avhengig av hvor fort og hvor mange ganger man trykker på den synes vi er en uting, og her hadde det vært mye lurere med en ekstra treveis-bryter for å bytte mellom forskjellige modus.

Kontrollene kan heldigvis utvides, både med en fysisk fjernkontroll og en app til iOS og Android, som begge kommuniserer med gimbalen via blåtann. Appen gir deg ytterligere kontroll over Crane, med kalibrering og fjernstyring fra pekefingeren – smart når du har Crane på stativ. Du kan også oppdatere internprogramvaren via appen. En YouTube-video fra «Gimbal Guru» går raskt igjennom funksjonene.

Har du et kamera som passer, vil Zhiyun Crane gjøre underverker med videoene. I vår kjappe video har vi med hensikt utfordret stabiliseringen. Døm selv!

[Les flere tester og artikler fra Fotomag nr. 4 - 2017 her.]

FM4-17_COVER_400px.jpg