[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5- 2018, som du kan lese her.]

I motsetning til Canon har Nikon lansert et kostbart kamera, men med moderat prisede objektiver. Men også Nikon legger vekt på å fortelle om nye optiske muligheter, og fremhever den optiske kvaliteten.

Den skal vi komme tilbake til når vi får testet objektivene skikkelig i et kommende nummer. Det er jo heller ikke mange nye objektiver å bedømme disse vyene mot. Ved lanseringen kunne Nikon vise tre objektiver, standardzoomen Z 24-70mm F4 S, den moderate vidvinkelen Z 35mm F1.8 S og normalobjektivet Z 50mm F1.8 S. Et fjerde, den meget spesielle Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct, kommer først neste år.

Nikon Z7 er vesentlig mindre enn en speilrefleks, og det er særlig dybden, uten speilhuset, som utgjør forskjellen. Kameraet kjennes likevel ikke som en lettvekter. Nikon Z7 med sine 675 gram er bare litt lettere enn f.eks. D750 (750g) og Df (760g), men betydelig lettere enn D850 (1005g) som det deler en del teknologi med.

Det meste av betjeningen og utformingen av Z7 er tett opp til det Nikon-brukere er vant til, og vi setter spesielt pris på det kraftige grepet, den store søkeren og den gode værtettingen. Kort sagt – Nikon Z7 føles riktig, og er en fryd å jobbe med.

Både prisen og spesifikasjonene gjør det fristende å sammenligne med både Nikon D850 og Sony A7R III. Og ser vi på bildene (og videoopptak) har ikke Z7 noe å skamme seg over. Men på flere punkter avviker de, også.

DSC_0276_NIKKOR Z 24-70mm f-4 S_NIKON Z 7_1-500 sec at f - 4,0.jpg

Er Z7 et alternativ til D850? Det er spørsmålet for mange Nikon-brukere. Hvis du sitter med en del Nikon-glass, og ønsker å jobbe lettere, særlig om du tar video seriøst, har NikonZ7 mange fordeler. Selv om du må ha adapteren, for du blir mindre avhengig av stativ med den effektive bildestabilisatoren. Og i fremtiden kan du nyte godt av enda bedre optikk, skal vi tro Nikon.
Men D850 er blant de aller beste kameraene der ute, og selv om det kanskje ikke er bedre bygget, har også det noen fordeler. Som mye bedre batteritid (selv uten batterigrep), raskere serieopptak, kvikkere fokus i en del situasjoner, større buffer og to minnekortplasser.

Vurderer du Nikon Z7 opp mot Sony A7R III, snakker vi om å bytte system, med de kostnadene det fører med seg. Sony-en har noen fortrinn, også den har to kortplasser, litt bedre ytelse, bedre batteritid og sikrere autofokus. Og selvsagt det gode (men ikke billige) utvalget tilpassede objektiver. 

Men bildene og videoene blir ikke bedre (de blir omtrent like bra), og Sony taper etter vår mening på ergonomi og litt på byggekvalitet.

DSC_0232_NIKKOR Z 24-70mm f-4 S_NIKON Z 7_1-800 sec at f - 4,0.jpg

I bruk

Nikon Z7 har den største søkeren til et fullformat systemkamera, ved siden av Leica SL. Oppløsningen er nesten like høy, og best av alt – søkeren er i stand til å forhåndsvise det eksponerte bildet med imponerende treffsikkerhet.

Her er også en joystick, som tjener flere hensikter, både til å sette fokuspunkt og bla i menyer. Skjermen er en berøringsskjerm på 3,2″ med 2,1 Mp, som kan vippes opp og ned, men ikke vris. En skuffelse for den som fotograferer vertikale motiver, men praktisk for den som filmer. På toppen er en OLED-skjerm som viser de viktigste opptaksdata.

Den 5-aksers bildestabilisatoren er en formidabel fordel, og vår erfaring er at den er ekstremt effektiv, selv med 500mm f/5.6 VR og FTZ adapter. Når du bruker et objektiv med optisk bildestabilisator (VR), jobber objektivet og bildestabilisatoren i kameraet sammen, også med adapter og Nikon F-objektiver.

Kameraet har både Wi-Fi og Bluetooth innebygd, og via SnapBridge 2.5-appen er det lett å overføre bilder fra kameraet, både kontinuerlig og manuelt bilde for bilde.
Nikon Z7 har intervall-funksjon og Time-lapse, som lager Full HD eller 4K video i kameraet. Det er også innebygd mulighet for fokus-skift og fokus-stacking.

DSC_0180_500.0 mm f-5.6_NIKON Z 7_1-500 sec at f - 5,6.jpg

Autofokus og ytelse

Med 493 faseregistrerende AF-punkter er 90 % av bildebrikken dekket, og disse virker sammen med kontrastfokus og kombinerer både hastighet og nøyaktighet. Med de to S-serieobjektivene vi benyttet (24-70mm F4 og 35mm F1.8) fokuserte kameraet svært raskt og nærmest lydløst.

Nikon Z7 har mange fokusvalg, men mangler D850s fantastiske 3D følgefokus. Vi opplevde det klønete å stoppe/starte følgefokus, du må innom OK-knappen. Du har likevel ansiktsfokus, som fungerer bra også når personen beveger seg en smule, men Z7 kan ikke følge den fantastiske øyefokusen til Sony A7R III, som klarer å holde øyne konstant i fokus på en bemerkelsesverdig måte. Følgefokus ter raske motiver er heller ikke i absolutt toppklasse.

Kameraet er bygget for bruk, og gir umiddelbar respons når du slår det på, betjener knapper og ratt og bruker pekeskjermen. Bortsett fra den nevnte fiklingen med AF-bytte, føles det som en gjennomarbeidet bildemaskin som gjør det du ber om uten forsinkelse. 

Bufferen er ikke spesielt stor, du får ikke de lange sekvensene. Men Z7 er heller ikke noe action-kamera. Du får inntil 9 bps, men med låst lysmåling på første bilde. Med kontinuerlig lysmåling må du klare deg med rundt 5 bilder/sekund.

DSC_0328_NIKKOR Z 24-70mm f-4 S_NIKON Z 7_1-30 sec at f - 4,0.jpg

Bildekvalitet og video

Ingen tvil om at CMOS-brikken til Nikon Z7 har mye til felles med den som sitter i D850, og det er bare Sony A7R III som leverer detaljer og dynamikk på samme nivå.
Z7 dekker normalt ISO 64–25.600, men kan overstyres til ISO 32 og ISO 102.400. Over 25.600 ISO ville vi reservert til nødbruk, men ellers gir Nikon Z7 kurante bilder til seriøst bruk. Innenfor ISO 3200 er bildene av høy kvalitet.

Videoegenskapene er de beste fra noe Nikon-kamera vi har testet, med særlig god skarphet og oppløsning fra 4K-opptak. Både de praktiske kvalitetene og gjengivelsen er på høyt nivå, og vi tror mange Nikon Z7-eiere kommer til å jobbe med video. Men kameraet kan ikke lagre 10-bits video direkte på minnekortet, som noen av konkurrentene. Du trenger en ekstern lagringsenhet via HDMI-kontakten. 

Raske horisontale bevegelser gir synlig «rolling shutter»-effekt. Men Nikon Z7 har tatt igjen Canon og Sony med en autofokus som gjør nytte for seg også på video. 

(Henrik S. Tangen har bidratt til denne testen.)

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2018.]

FM5-2018_3_side1_400px.jpg