[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5- 2018, som du kan lese her.]

Det er krevende å lage kameraer i mindre formater, som APS-C, hvis ambisjonene er å tilfredsstille de mest kravstore. Mer lys på bildebrikken, slik som på fullformat, gjør det lettere å danne bilder med god dynamikk og lite støy. Høy oppløsning kan oppnås uten at pikseltettheten blir for høy.

Men samtidig kan det være en fordel med mindre formater, og begrensningene kan reduseres. Optikken kan gjøres mer kompromissløs uten at objektivene blir for store eller for kostbare. Mindre glass kan åpne for å bruke dyrere glasstyper. 

Lavere materialkostnader kan gjøre produktene billigere og/eller bidra til å øke presisjon og kvalitet i produksjonen med bedre materialkvaliteter.

Både Fujifilm og ‘Micro Four Thirds-kameratene’ Olympus og Panasonic har utnyttet disse fordelene til å kompensere for formatets begrensninger. Det samme har Sony og andre gjort med sine APS-C-kameraer og kompaktkameraer i RX10- og RX100-seriene. 

Med X-T3 ser det ut som om Fujifilm tar det hele et hakk videre. I rå ytelse er det bare Sony A9 som går det i næringen. Og A9 er et fullformatkamera til 2,5x prisen. Hva er det Fujifilm X-T3 er i stand til som er så oppsiktsvekkende?

Det handler som sagt først og fremst om ytelse, men samtidig beholder X-T3 de gode bildekvalitetene fra tidligere modeller.

X-T3_Black_Back.jpg
Egenskaper

Med X-T3 kan du fotografere med 30 bilder i sekundet med 1,25x beskjæring (‘Sport-modus’ – 16 Mp), elektronisk lukker og inntil 60/35 bilder i serie (JPEG/RAW). Uten blackout i søkeren og med full autofokus og lysmåling! Det samme kan du gjøre med hele formatet på 26 Mp med 20 bilder i sekundet, da får du inntil 79/36 bilder JPEG/RAW. Med mekanisk  lukker klarer kameraet 11 bps. X-T3 har også ‘Pre-shot’-funksjon som tar bilder 2/3 sekund før du trykker på utløseren, med opp til 30 bilder/sek, nok til å fange insektet akkurat i det det tar av fra blomsten.

X-T3_Black_Front+XF18-55mm+VPB-XT3.jpg
Videoentusiastene kan glede seg over Cinema 4K (17:9-format) inntil 30 bps med 400 Mbps datastrøm og ‘All-intra’ lagring (hver filmrute er et komplett bilde). 4K video kan lagres på SD-minnekort internt med 10 bits fargedybde og 4:2:0 fargekompresjon, eller eksternt via HDMI med 4:2:2 fargekompresjon. Dette gir dynamiske muligheter for videoopptak på et nytt nivå i denne klassen, tilsvarende ca. 12 EV-trinn.

Utlesning fra bildebrikken er 1,5x raskere enn tidligere, 17 msek. i 4K/60p, og ‘rolling shutter’ er ytterligere redusert.

Da må vel dette være det perfekte kameraet i APS-C-format?

Nesten, men ikke helt, vi savner én viktig egenskap: Fujifilm X-T3 har ikke bildestabilisator på bildebrikken, slik produsenten skjemte oss bort med på X-H1. Det er ingen alvorlig feil, men det ville gjort X-T3 ganske komplett, og ganske suverent i sin klasse.

I bruk

X-T3 er en direkte etterfølger etter X-T2, som kom sommeren 2016 og introduserte 4K video fra Fujifilm. X-T3 har mange likheter, men er aningen større i dybden og veier noen gram mer. Det er likevel en lettvekter med 539 gram, og mange vil verdsette et ekstra batterigrep som også vil gi vesentlig bedre batteritid.

Den store søkeren (0,75x) viser 3,9 Mp med en forsinkelse på bare 0,005 sekunder, og oppleves som svært bra. Den 3″ store berøringsskjermen kan vippes langs to akser og er dermed også svært nyttig når du tar vertikale bilder. 

Kameraet har på venstre side både inngang for ekstern mikrofon og utgang for hodetelefoner. Her er også en USB C (3.1)-kontakt og HDMI-utgang. Kontaktene er som resten av kameraet godt værsikret. 

X-T3_Silver_Top.jpg
På høyre side finner vi to SD-kortplasser som begge støtter UHS-II og V90-standardene, dvs. du kan utnytte de aller raskeste SD-kortene som lages i dag. Her er også en inngang for fjernstyring via kabel. Kameraet tillater også trådløs fjernstyring og kommunikasjon via Wi-Fi og lavenergi Bluetooth.

X-T3 har Fujifilms typiske betjening, med tydelige knapper og ratt, og det føles befriende å slippe å gå inn i menyer for å stille inn eller se de viktigste funksjonene.

Autofokus

Med slik ytelse, er selvsagt også autofokusen kraftig forbedret. Og den var ikke treg på hverken X-T2 eller den videoorienterte X-H1. X-T3 har fått 425 faseregistrerende fokuspunkter som nå dekker 100 % av bildeflaten. 

Både kontinuerlig følgefokus og enkeltbildefokus er lynrask, og nesten på nivå med Nikon D500. Ansiktsfokusen er forbedret og supplert med en effektiv øyefokus som nesten kan sammenlignes med Sonys. Autofokus ved video fungerer upåklagelig. Dessuten kan autofokusen finjusteres og tilpasses bruksmønsteret, det e rhelle rikke særlig vanskelig. 

Bildekvalitet og video

Fujifilm har vært ledende innen bildekvalitet på APS-C-format, og holder nivået med X-T3. Heller enn å trekke enda mer bildekvalitet ut av CMOS-brikken har Fujifilm valgt å optimalisere ytelse. Flere fullformatkameraer vil slite med å sammenlignes. ISO-innstillinger opp til 12.800 er uproblematisk.

Det gjelder også video. Både 4K og Full HD video er best i klassen, og nær opp til spesialkameraer. Men du bør ha stativ eller gimbal. 

Det var den bildestabilisatoren, da....

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2018.]

FM5-2018_3_side1_400px.jpg