[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

For ti år siden var mobiltelefoner det samme som små skjermer, knapper og menystyrt betjening. Du fikk kanskje spillet Snake, og du kunne laste ned ringelyder. Da Apple lanserte iPhone som verdens første smartmobil, var det mange som ristet på hodet. I dag finnes det knapt en mobil som ikke er «smart». 

Mobilkameraet foretrekkes av de fleste som primærkamera ved alle anledninger, i følge Elektronikkbransjens Fotoundersøkelse i 2017 (691 KB PDF). Hele 70 % svarte at kvaliteten på mobilkameraet var viktig/svært viktig (de tre høyeste på en skala fra en til seks) for valg av mobil. Ti år etter den første iPhone er mobilen for lengst blitt vårt mest brukte kamera.

Alle produsentene legger derfor stor vekt på kameraet. Men det som gjør mobilen så attraktiv for fotografer, er jo ikke kvaliteten i seg selv, selv om den er blitt dramatisk forbedret på ti år. Det er hele pakken, kamera, videokamera, sosiale medier, apper, mobilens kommunikasjonsegenskaper når vi er koblet til internettet 24/7 osv.

Nytt siden iPhone 6

Apple har to utgaver av iPhone 7, som de hadde med iPhone 6 og 6S. iPhone 7 og 7 Plus er i det ytre nesten like iPhone 6S og 6S Plus. Vår test gjelder iPhone 7Plus, så vi skal heretter holde oss primært til Plus-modellen. Det mest uøynefallende nye på iPhone 7 Plus er de to kameraene (iPhone 7 har bare ett) – et vidvinkelkamera og ett kamera med teleobjektiv, begge på 12 Mp. Det neste vi legger merke til, er at hodetelefonutgangen er borte. I stedet legger Apple ved en adapter som lar deg bruke hodetelefoner med 3,5 mm plugg direkte i mobilens Lightning-kontakt. Mikrofoner vil også kreve eksterne overganger, hvis de virker. 

Kameraet gjør det mulig å zoome inn til 2x, i ett steg, eller trinnløst. Selv om det ikke er en ekte zoom, regner mobilen ut optimal gjengivelse fra de to kameraene samlet. To kameraer gjør det også mulig å levere en meget bra dybdeeffekt, slik at bakgrunnen, f.eks. til portretter, blir uskarp. For at dette skal fungere, må avstanden til hovedmotivet være omtrent normal portrettavstand.

Vidvinkelkameraet er oppgradert med en ny optisk konstruksjon siden 6S Plus, og lysstyrken er endret fra f/2.2 til f/1.8. Fotolyset er blitt smartere, og videoinnspilling har fått optisk bildestabilisator.

Bilde- og videokvalitet

Vi ble imponert av bildene og filmene fra iPhone 7 Plus. Den gode lysstyrken sammen med bildestabilisator brukes til å holde ISO-følsomheten nede og likevel gi skarpe bilder. Håndholdte lukkertider på 1/4 sek er ikke uvanlig, og likevel er skarpheten bra. I lite lys dukker det likevel opp støy, særlig ved videofilming.

4K video blir overbevisende, og bildestabilisatoren bidrar til nesten proffe opptak. Eksponeringen sitter meget godt, og autofokusen er kjapp og stort sett eksakt. 

Kameraet kan fotografere råfiler direkte, og dette støttes av flere apper, som Lightroom og Snapseed.

iPhone 7 Plus er som mobilt fotoverktøy blant det ypperste du får kjøpt i dag.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg