(Artikkelen oppdateres)

Nikon Z 9 er kameraet som skal toppe listen over Nikons systemkameraer, og plasserer igjen Nikon i fremste rekke blant profesjonelle systemkameraer, etter at Canon og Sony har knivet om de gjeveste plassene en stund. Men Nikon konkurrerer ikke bare på ytelse og egenskaper, de er aggresive på pris.

Z9_24_70_2.8_front34l.jpg

Nikon Z9 er billigere enn Canon EOS R3, betydelig billigere enn Sony A1, og ikke mye dyrere enn Canon EOS R5. Det er også klart billigere enn Canon EOS 1D X Mark III og Nikon D6. Og kanskje hvassere enn dem alle?

Med 45 Mp fullformat stablet CMOS-brikke (betyr mye raskere datautlesning), 30/20 bilder per sekund serieopptak (JPEG/RAW), hele 120 bilder per sekund med 11 megapiksler, meget lyssterk søker uten blackout, og full AF-sporing både for stillbilder og video.Z9_front_sield_closed.jpg

Bare elektronisk lukker

Dette er så nær en global lukker noe systemkamera er kommet, sier Nikon, derfor er den mekaniske lukkeren overflødig. Altså: NIkon Z 9 har bare elektronisk lukker, blitzsynk er likevel inntil til 1/250s, men også høyhastighets fp-synk til 1/8000 sek. Lukkeren klarer 1/32.000 sekund, eller hele 900 sekunder (15 minutter). Men selv uten mekanisk lukker er ikke CMOS-brikken alltid blottlagt. Når du tar av objektivet vil du derfor se en enkel «lukkergardin» som beskytter bildebrikken.

Videoegenskapene er kanskje de råeste i klassen: 8K video med 30/25/24 fps, som kan ta opp kontinuerlig i ca. 2 timer (krever i praksis ekstern lagring). Apple ProRes 422 HQ 10 bits opptaksformat, og hele 120 fps i 4K-oppløsning. Nikon lover også en oppdatering neste år som vil gi 8K/60p. 

Z9_back.jpgBetjeningen og knapper er stort sett som Nikon-brukere er vant til, men Z 9 er mer kompakt enn D6 og mangler den ekstra lille LCD-skjermen under hovedskjermen. 

Hva med autofokusen?

Når vi har lest spesifikasjonene, er det nesten ikke mulig å vente på å kunne teste ut hva Nikon Z 9s AF-system leverer i praksis. Det kan se ut som Nikon har gjort en genistrek. De leverer selvsagt både ansikt- og øye-AF, og en autofokus som sporer dyr, fugler, biler og motorsykler m.m. Men i motsetning til konkurrentene trenger du ikke gå inn i menyene og velge mellom ulike motivtyper for AF-sporing, kameraet kan settes på Auto, så finner det ut av det selv. Sier Nikon. Nikon har over lange perioder utvilsomt hatt bransjens beste autofokus, og er nå hissige på å gjenerobe den posisjonen.

Z9-Twintiltled.jpgSkjermen til Nikon Z9 kan vippes både horisontalt og vertikalt, alltid rundt den optiske aksen. Smart.

Søker og skjerm

Skjermen er en 3,15 " LCD-skjerm med ca. 2100k-punkter. For første gang på et Nikon proff-kamera er skjermen ikke fast, men kan vippes både horisontalt og vertikalt. En sinnrik mekanisme sørger for at skjermen alltid vippes rundt den optiske aksen, og du kan se ned på skjermen fra alle vinkler.

Oppløsningen til søkeren er ikke like høy som hos de mest ekstreme konkurrentene til Sony og Canon, men den er omtrent dobbelt så lyssterk som andre OLED-søkere, sier Nikon. Med 3,7 millioner punkter er likevel oppløsningen på nivå med de nestbeste kameraene, og Nikon sier søkeren er blackoutfri uten å interpolere søkerbildet. Forstørrelsen i søkeren er 0,8x.

Z9_24-70_2.8_top.jpg

Fysisk

Nikon Z 9 er ca. 20 % mindre og lettere enn D6, veier ca. 1340 g med batteri og minnekort, og ca. 1160 g uten. Kameraet bruker samme EN-EL18-serie batterier som Nikon D6. Nikon oppgir batterikapasiteten til ca. 740 bilder på full ladning (CIPA), men vanligvis klarer kameraet betydelig mer enn CIPA-tallene. Kameraet kan lades via den innebygde USB-C-inngangen (v. 3.2 gen 1), men kommer også med ekstern lader. Her er både trådløs Wi-Fi (802.11b/g/n/a/ac) og 1000/100/10 Mbps fysisk Ethernet med standard RJ-45-kontakt, samt lavenergi Bluetooth 5.0-støtte.

Nikon Z 9 har også HDMI-kontakt (standard A-str.), og 3,5mm stereokontakter for lyd ut og ekstern mikrofon. Selvsagt er kamerahuset meget solid bygget med magnesium-skrog og kraftig værtetting. Nikon garanterer bruk i -10 °C til 40 °C uten kondens. Kameraet har bildestabilisator på bildebrikken som kompenserer inntil 6 trinn, og kan synkronisere med enkelte objektivers optiske bildestabilisator. Elektronisk bildestabilisator for video er også med.

To minnekortplasser er under det værtette dekselet, og tar valgfritt CFexpress type B eller XQD-kort.

Levering og pris

Anbefalt pris for Nikon Z 9 er ca. 65.000 kroner. Det er generelt store problemer med levering av produkter, og alt Nikon vil si om levering, er «vinteren 2021». Altså før nyttår. Det håper vi de klarer. Mer informasjon finner du hos Nikon.

Fotomag kommer tilbake med oppfølgende saker fra dagens Nikon-lansering.