Med EOS RP leder Canon på pris, samtidig som de klemmer sitt speilløse fullformatkamera ned til ‘APS-C-størrelse’. Dette er en utilslørt invitt til de mange Canon-brukere som tidligere har pleid å kjøpe små speilreflekskameraer.

Canon EOS RP henvender seg til amatører og entusiaster som vil ha et kompakt, speilløst fullformatkamera. Det har få helt nye løsninger, men er første gang Canon bygger inn en 26,2 Mp fullformat CMOS-brikke med Dual Pixel AF i et speilløst kamerahus, med hele 4779 AF-piksler. Og det er et fullverdig medlem av EOS-systemet med full kompatibilitet med både EF-, EF-S og de nye ‘speilløse’ RF-objektivene.

Samtidig med EOS RP kunngjør Canon utviklingen av ytterligere seks RF-objektiver, i tillegg til de fire som allerede foreligger. Dermed vil Canon i løpet av året tilby ti ‘ekte’ RF-objektiver i tillegg til tre ulike adaptere som sikrer sømløs bruk av de flere enn 200 ‘speilrefleksobjektivene’ bare fra Canon selv. 

70-200_Front_Slant_for_Dev_Announcement.jpgBlant de seks nye RF-objektivene som kommer i 2019, er RF70–200mm F2.8L IS USM.

Det kan se ut som om Canons nye EOS R-kameraer er laget for å friste amatører og entusiaster som allerede har de objektivene de vil ha, til å bytte tidligere EOS-kameraer med speilløse, og fortsatt bruke EF-objektivene. Samtidig ser det ut som om rekken av RF-objektiver skal signalisere at også de mer kravstore kundene får sitt. En dag. For ellers gir det ikke mening å utvikle ni nye L-objektiver i RF-serien, hvorav flere er svært påkostede.

Som vi skrev da Canon lanserte EOS R i september, var det objektivene mer enn kameraet som skulle vise potensialet til det nye systemet. Den tendensen står fortsatt, og EOS RP er ikke det kameraet som kommer til å utnytte EOS R/RF-seriens potensial. De seks objektivene som kommer i løpet av 2019, er de tre lyssterke zoomene RF 15–35mm F2.8L IS USM, RF 24–70mm F2.8L IS USM og RF 70-200mm F2.8L IS USM, den kraftige telezoomen RF 24-240mm F4-6.3 IS USM og to ellers identiske utgaver av RF 85mm F1.2 L USM – den ene med ‘Defocus Smoothing’ (bildet) – konstruert for ekstra myke uskarpe områder (bokeh).

26_EOSRP_Top_RF35mm_RF35mm F1.8 MACRO IS STM.jpg

Canon EOS RP er et enklere speilløst fullformatkamera, med egenskaper vi kjenner fra Canons amatørkameraer.

Egenskaper

Canon EOS RF er nok slett ikke noe dårlig kamera. Canon lager ikke dårlige systemkameraer. Bildebrikken kjenner vi fra EOS 6D Mk II, men den er selvsagt modifisert for å gi plass til et mr avansert AF-system som lener seg utelukkende på Dual Pixel-sensorene på bildebrikken. Det antyder utmerket bildekvalitet nær EOS R. Kameraet har også en grunnleggende beskyttelse mot støv og fuktighet, men ikke på nivå med EOS 5D Mk IV eller EOS-1 D X Mk II, og heller ikke som Nikon Z-serien. Huset er bygget i magnesiumlegering med detaljer i aluminium og glassfiberarmert plast.

Søkeren er en mindre OLED-søker med færre piksler enn EOS R, skjermen er litt mindre og med halvparten så mange piksler, men den kan fortsatt vris langs tre akser og er en berøringsskjerm. EOS RP mangler toppdisplayet fra EOS R, og har heller ikke den spesielle navigasjons-slideren. Dessverre har Canon heller ikke spandert en joystick. Med kun den klassiske 4-veisbryteren signaliserer Canon at dette er et kamera primært for amatørene. 

Det understrekes av flere av egenskapene, som maks. 1/4000 sekund lukkertid, 1/180 sekund blitzsynkronisering, batteritid (CIPA) på bare 250 bilder, og maks 5 bilder/sekund serieopptak (4 bps med kontinuerlig autofokus). Bufferen er OK, ubegrenset med JPEG-bilder, maks 50 RAW-bilder. Dette er mer i tråd med EOS-M-serien enn fullformatkameraene, og selv LP-E17-batteriet er hentet fra modeller som EOS M5, EOS 200D og EOS 800D. Som EOS R er det ingen intern bildestabilisator på bildebrikken, men en elektronisk bildestabilisator kompenserer til en viss grad for kamerabevegelser, særlig ved filming. Ellers viser nåværende og kommende RF-objektiver at Canon akter å fortsette å bygge optisk bildestabilisator inn i mange av objektivene.

ISO-følsomheten spenner fra ISO 100–40.000, som kan utvides til hhv. ISO 50 og ISO 102.400 (stillbilder). 

8_EOSRP_Back_Body.jpg‘Skyveknappen’ som dukket opp på EOS R er borte, her er det bare den tradisjonelle fireveis-bryteren og pekeskjermen du navigerer med.

Videoegenskaper

Med vribar skjerm som lar deg se deg selv når du filmer, er EOS RP åpenbart egnet for vlogging, eller videobloggere. Canon er kjent for sin gode Full HD-video, og stiller sterkt der med 60–25 bps og mulighet for HDR-video. Her er også både inngang for ekstern mikrofon og hodetelefonutgang. En ulempe er at EOS RP ikke har støtte for beskåret Full HD, slik at du vil få vignettering om du bruker et EF-S-objektiv. 

Mens de grunnleggende videoegenskapene er godt ivaretatt, har ikke Canon satset på de mer kresne videofotografene. 4K video er mulig, men bare beskåret (ca. 1,6x i bredden), siden bildene leses ut piksel for piksel. Det skal sikre godt kvalitet, men ulempen er at du mister vidvinkelegenskaper med fullformatobjektiver. Her kan du derimot benytte EF-S-objektiver og utnytte hele bildesirkelen. Kameraet kan også ta opp intervallopptak i 4Kmed 30 eller 25 bps, og trekke ut 8,3 Mp JPEG-bilder fra 4K videoopptak. For amatørfilmeren er det også interessant at EOS RP har Canons videoklipp-funksjon.

EOS RP kan fjernstyres fra mobilenhet via W-Lan med Bluetooth, og overføre bilder og filmer fra kamera til mobil. Det er også støtte for E3-type kablet fjernkontroll. Kameraet har også en HDMI C-type utgang. 

EOSRP_1.jpgDen vribare skjermen gjør at kameraet egner seg til vlogging.

Vurdering

Fotomag kommer tilbake med full test når vi får låne et kamera. Men vi tviler ikke på at Canon med dette får mange eksisterende brukere til å tømme lommeboken, for ikke å si sette det på ønskelisten. Det er jo ikke lenge til konfirmantsesongen.
Siden Canon inkluderer en EF-EOS R adapter i den ganske aggressive prisen, er det fritt frem å sette på ett av de utallige speilrefleksobjektivene med EF-fatning man måtte ha for å komme i gang med Canons ambisiøse speilløse system.

Fotomag mener: Typisk for Canon, satser de på et massemarked og relativt stort volum ved å sette et nytt prispunkt for speilløse fullformatkameraer. Samtidig får du med EOS RP sømløs kompatibilitet med eksisterende EF- og EF-S-objektiver. Men det trenger du, for de aller fleste RF-objektivene er både dyre, store og tunge.

Canon EOS RP er ute i butikkene i løpet av februar og vil koste ca. 15.600 kroner med adapter. 

Les mer om Canon EOS R i neste Fotomag magasin, og hos Canon.