Den store, eller lille overraskelsen i forbindelse med Canon EOS R5 var at Canon hadde enda et kamera i ermet: EOS R6, nærmest en 20 Mp/4K-utgave av superkameraet EOS R5. I april kunngjorde Canon at de jobber med å utvikle en fremtidig modell, EOS R3. Nå har Canon sluppet flere detaljer om kameraet, og her er både det vi vet, og det vi tror:

Gjør de det igjen?

Har de en joker i ermet også denne gangen? Får vi se enda et EOS R-kamera – kanskje selve den prematur beryktede EOS R1, som så mange tror på og venter på?

Før vi spekulerer i om Canon har lignende planer for lanseringen av EOS R3, minner vi om at Canon har vært tydelige på at EOS R3 ikke er det kommende EOS R-flaggskipet. Hva det likevel er, kan vi foreløpig oppsummere: EOS R3 er en ny klasse profesjonelt kamera fra Canon, bygget for ekstrem ytelse og lange økter. Men vi tror ikke det er et svar på Sonys hybride superkamera A1. Der Sony byr på både ekstrem ytelse, høy oppløsning og 8K video i én pakke, sikter Canon mer inn på presse- og sportsfotografer som skal levere varene der og da – og krever sikkerhet for resultatet mer enn ekstrem oppløsning og 8K video. Vi vet ikke, men vi tror ikke EOS R3 får 8K video. 

eos-r3-frontslant-rf-600mm-f4-l-is-usm_gallery_.jpg

Fokus

Tidligere har Canon avslørt at EOS R3 får øyestyrt autofokus, altså styrt av øyet til fotografen. I sin nyeste oppdatering sier Canon at EOS R3 dessuten at «EOS R3 tar motivsporing til et nytt nivå med AF-sporing for motorsport, inkludert racerbiler og motorsykler.» Dette i tillegg til å spore motiver ved øyne, hode og kropp, både mennesker, dyr og fugler, slik vi allerede kjenner fra EOS R5 og R6. Denne motivsporingen er tilgjengelig både for stillbilder og for videoopptak.

Ikke bare det, EOS R3 skal også klare å fyre av RAW-bilder med 30 bilder i sekundet med samme AF-sporing. Det skal også kunne fokusere med ekstremt lite lys, helt ned til minus 7 EV «eller lavere». Minus 7 EV er halvparten så mye lys som i kvart måneskinn. Da er det temmelig mørkt! EOS R3 skal også ha en kraftig bildestabilisator som kompenserer kamerabevegelser for inntil 8 lukkertidstrinn, som EOS R5 og R6.

eos-r3-rear_gallery_.jpg

Ytelse

30 bilder per sekund er en ny milepæl for Canon – vel å merke med full AF-sporing og automatisk eksponering. Den nyutviklede bakbelyste stablede CMOS-brikken (BSI-CMOS), skal ifølge Canon «redefinere hva som kan gjøres med en elektronisk lukker». Blant annet kan kameraet synkoronisere ekstern blitz med elektronisk lukker. Det kan riktignok også Sony A1, men med noen begrensninger. Canon sier også at de har redusert rullende lukker, den «gummi-effekten» som kan oppstå ved opptak av motiver som beveger seg raskt.

Tilkobling

Det at EOS R3 har innebygd LAN-kabel med støtte for kablet Ethernet, og dessuten trådløs støtte for 5 GHz Wi-Fi gir en pekepin om at Canon henvender seg til proffene som jobber utenfor kontoret, og trenger å sende hjem bilder i all slags vær, fra alle lokasjoner. Det blir også kompatibelt med Canons Mobile File Transfer-app, og vil ha en ny tilbehørssko med datakommunikasjon og strøm med nye tilkoblingsmuligheter.

eos-r3-frontslant-rf-24-70mm-f2_gallery_.jpg

Video

EOS R3 kommer til å ta opp «oversamplet 4K», samt lagre RAW-opptak internt. Det støtter dessuten Canon Log 3. Dette minner mye om EOS-1D X Mk III, som kan ta opp 5,7K video. Objektgjenkjenningen som er tilgjengelig ved stillsfotografering, følger også med til video. Mye tyder derfor på at EOS R3 kan få en bildebrikke med ganske lavt megapiksel-antall. EOS-1D Mk III (og EOS R6) har ca. 20 Mp, ideelt for nyhets- og sportsfotografer, som raskt må sende av gårde bilder og filmopptak.

Proffkamera

At dette blir et kamera for proffene, vet vi allerede. Den store kamerakroppen med innebygde batterier og batterigrep viser det. Selvsagt vil kameraet ha kraftig værbeskyttelse, og dessuten samme batteri som EOS-1D X Mk III , LP-E19. Nå vet vi dessuten at EOS R3 blir utstyrt med en vribar skjerm, og to kortlesere der brukeren kan velge mellom og bytte mellom SD- og CFexpress-kort.

Pris og tilgjengelighet

Ånei, det vet vi ikke ennå. Men spekulasjonene går. Tør vi tippe et sted rundt Sony A1 og EOS-1D Mk III, dvs. ca. 80.000 kroner? Men vi vedder ikke. Selv om vi tror vi får se kameraet før vinteren. Kanskje allerede til sommer-OL i Tokyo? Hvis det ikke blir avlyst, da. 

Tilbake til spekulasjonene vi startet med. Kan det hende at Canon sitter og ruger på en versting, EOS R1, i tillegg til EOS R3? Kanskje med omtrent samme hus, men med ytelse og høy bildeoppløsning som Sony A1? Canon har hatt avledningsmanøvrer før.