Importør:

Da Fotomag presenterte våre utvalgte blant fjorårets nye produkter, var det Canon EOS R, Nikon Z6 og Sony A7 III som toppet listen blant fullformatkameraer. Tre ulike systemer, tre ulike filosofier, men i stor grad med samme publikum: de dedikerte fotoentusiastene som prioriterer å bruke litt penger på nytt verktøy.

Vi testet dem alle i året som gikk, og lar deg som leser selv konkludere med hvilket av kameraene som er best for akkurat dine behov. Det avhenger nok i første rekke om du er i støtet for å satse på et kamerasystem fra bunnen av, eller bygge videre på systemet du allerede har. Har du ikke et kamerasystem, står du jo fritt til å velge det som passer deg best. Men eier du allerede enten Canon, Nikon eller Sony – speilløst eller speilrefleks, er det etter vår mening vanskelig å finne objektive argumenter for å bytte system.

Systemene er i stadig utvikling, og vi kan vente tett med lanseringer av både objektiver og kameraer i tiden som kommer. Dessuten – om ikke lenge får de tre konkurrentene selskap av Panasonic med speilløse fullformatkameraer. Det er heller ikke sikkert et fullformatkamera er best for dine behov – utvalget av mindre formater er stort. Men i denne omgangen ser vi altså på disse tre, og lar deg lese våre tester for å gjøre deg opp din egen mening:

EOSR-test.png

Klikk på bildet og les testen av Canon EOS R og mer om EOS R-systemet i Fotomag 5-2018.

Canon EOS R

Foreløpig eneste fullformat speilløse kamera fra Canon, som har lengst historikk i levering av speilrefleks fullformatkameraer. Canon har også et enormt utvalg av objektiver, og alle EF- og EF-S-objektiver kan benyttes på EOS R med en av tre adaptere som Canon leverer. Skal du ha et «speilløst objektiv», et objektiv som er konstruert spesielt for Canon EOS R, er valget mer begrenset – foreløpig. Da må du velge mellom to zoomer (28-70mm F2 og 24–105mm F4 IS) og to faste brennvidder (50 mm F1.2 og 35 mm F1.8 IS Macro). Men følg med, det kommer snart mer, både fra Canon og andre produsenter.

Nikon Z6-test.png

Klikk på bildet og les testen av Nikon Z6 og mer om Z-systemet i Fotomag 6-2018.

Nikon Z6

Nikon lanserte to speilløse kameraer samtidig med sitt nye Nikon Z-system i august i fjor. Av disse er det Z6 som henvender seg til de fleste, i og med at Z7 med sine 46 megapiksler, høyere pris og litt lavere ytelse, konkurrerer i et annet segment. Også Nikon har satset på kompatibilitet med eksisterende speilrefleksoptikk med adapter. Nikon har lovet en rekke nye objektiver i månedene og årene som kommer, men foreløpig er det xx objektiver som er direkte tilpasset Nikon Z-systemet – to zoomer (14–30mm F4 og 24–70mm F4) og to faste brennvidder (35mm F1.8 og 50mm F1.8). Siden Nikon Z6 og Z7 har innebygd bildestabilisator i kamerahuset, vil både nye og gamle objektiver nyte godt av dette.

A7 III-test.png

Klikk på bildet og les testen av Sony A7 III og mer om Sonys speilløse system i Fotomag 2-2018.

Sony A7 III

Sony har et godt forsprang i å bygge ut sitt speilløse system, det er mer enn fem år siden det første speilløse fullformatkameraet kom. Dermed har de også mange flere objektiver laget spesielt for disse kameraene, i tillegg til at en rekke uavhengige produsenter, som Samyang, Sigma, Tamron og Zeiss m.fl. tilbyr enda flere. Til gjengjeld er i praksis utvalget av speilrefleksobjektiver begrenset, selv om også Sonys speilrefleksobjektiver (og andre) kan benyttes med adapter – det er rett og slett mange færre som har et speilrefleksobjektiv for Sony, særlig her hjemme. Sony har lansert både fullformat og APS-C-formatkameraer på løpende bånd, og lovet en rekke nye objektiver i tiden som kommer, i tillegg til de flere enn 40 Sony allerede har lansert.