Importør:

I dag lanserer Panasonic sitt nye video- og stillbildekamera Lumix GH5S. Det henvender seg i første rekke video- og kinofilmskapere, natur- og dokumentarfotografer, og det store markedet for eventfotografering, bryllup og YouTube-filmere. Bygget på Lumix GH5, og ganske likt i det ytre, skiller Lumix GH5S seg på flere punkter fra GH5 og er noe helt annet enn en oppgradering. For hør bare:

Lumix GH5S har en ny 10,2 MP CMOS-brikke tilpasset flere opptaksformater («Multi Aspect»). Du leste ikke feil – 10,2 megapiksler. Multi Aspect betyr at du får samme bildevinkel på video og stillbilder enten du velger formatene 4:3, 3:2, 16:9 eller 17:9. 4K video bruker hele bildebrikkens bredde, og Lumix GH5S støtter anamorfe opptak for 4K CinemaScope-bilder i format opp til 2,39:1 og rettformet søkerbilde både ved opptak og avspilling.

Mørketall

GH5S_H_ES12060_front_K-crop.jpg

Panasonic Lumix GH5S er det første kameraet med FourThirds bildebrikke som tillater opptak ved ISO 51.200 kalibrert (ISO 204.800 utvidet).

Med dobbelt så store piksler er støynivået redusert med 1,5 trinn, samtidig som den nye «Dual Native ISO»-funksjonen sikrer lav støyforekomst også opp i ISO-skalaen. Ved ca. ISO 800 setter et nytt trinn følsomhet inn og forlenger «gulvet» på ISO-kurven slik at ISO-verdiene først gir godt synlig støy ved ISO 6400 og over. Lumix GH5S har ISO-verdier opp til 204 800, der inntil 51 200 er kalibrert.Bildene i karusellen øverst på siden er fotografert i JPEG og ikke bearbeidet på annen måte enn at de er forminsket til web-størrelse og tekstet.

Autofokusen er også mer følsom enn tidligere. Den kan nå brukes helt ned til -5 EV både for video og stillbilder. Nytt er også opptak i 14-bits RAW med inntil 11 bilder i sekundet, 7 bps med kontinuerlig AF. 4K Photo (8 MP) klarer både 60 bps og 30 bps i ubegrenset lengde. Lumix GH5S har fått en joystick som på G9 for valg og justering av AF-punkt og AF-sone.

Lumix GH5S har ikke bildestabilisator på bildebrikken! Men ved videoopptak har kameraet elektronisk bildestabilisator som også fungerer sammen med objektiver med optisk bildestabilisator. Vi vet i skrivende stund ikke hvorfor den mekaniske bildestabilisatoren er tatt ut, men det kan ha med varmeutvikling med GH5S’ heftige videoegenskaper og lysfølsomhet.

Bare elektronisk bildestabilisator for video

Bortsett fra at bildestabilisatoren er borte, føles GH5S akkurat som GH5 å bruke. Siden kameraet primært er ment for videoproduksjon, der stativ ofte benyttes, og Panasonic har mange objektiver med optisk bildestabilisator, savnes ikke stabilisator på brikken nevneverdig. Den elektroniske bildestabilisatoren er også effektiv ved videoopptak. Men stillbildefotografen vil neppe bli fornøyd med en GH5S annet enn som reserveløsning. Dette er på alle måter et spesialkamera for videofotografer.

Selv ved ISO 25.600 er videoopptak nesten helt støyfrie.

Lumix GH5S har både vanlig 4K video (3840x2160) og C(inema)4K (4096x2160) med 60p eller 50p og 4:2:0 8 bits fargekomprimering. Ved 30/25/24p støttes 10-bits intern lagring med 4:2:2 komprimering. Kameraet har også variabel opptakshastighet med maks. 60 bps i 4K og 240 bps i Full HD (inntil 10x saktefilm). V-LogL er installert, og Hybrid Log Gamma ved 4k er på plass.

V-LogL kalles gjerne digitalt negativ med sine gode etterbehandlingsegenskaper og 12-trinns dynamikk. Med GH5S kan det også brukes på stillbilder, f.eks. time-lapse. Hybrid Log Gamma er tilpasset HDR-skjermer.

4:2:2 fargekomprimering gir dobbelt så mye fargeinformasjon som 4:2:0, og 10 bits lagring gir 64 ganger så mye informasjon som 8-bits. 

Kameraet har ingen andre begrensninger på opptakstid enn lagringsplassen, og kan lagre alle videoformater eksternt via HDMI med Apple Pro-Res koding. Internt på minnekort kan all video lagres med Long GOP/All Intra koding.

GH5S_BODY_top_K.jpgPanasonic Lumix GH5S er både hurtig og kompetent som stillbildekamera, men du er begrenset til 8–10 Megapiksler.

Reportasje og flerkameraproduksjon

Nytt er også direkte støtte for tidskoding (TC). Da brukes samme terminal som PC-synk-kontakten for studioblitz. Med TC kan GH5S inngå i direkte flerkamerasendinger. Batteriet er det samme som for GH5, men i GH5S er driftstiden forlenget til 440 stillbilder med LCD-skjermen. Mikrofoninngangen støtter nå også linjesignal. Lumix GH5S har også monitor/hodetelefonutgang. Nytt er også en avansert støyreduksjon med en dedikert mikrofon for støyfjerning.

Med gode lavlysegenskaper er også nattmodus på plass. Søkeren og skjermen kan stilles til nattmodus med rødfarget monokrom display som blender nattsynet mindre. Brukeren kan også forsterke liveview-bildet samtidig som bildefrekvensen i søkeren settes ned. Ved manuell fokus økes forstørrelsen på søker og skjerm fra 10x til 20x for enklere fokusering på små objekter, f.eks. stjerner. Søkerfrekvensen er normalt på 120 bps, og OLED-søkeren har 3,7 MP oppløsning med 0,76x forstørrelse (35mm-ekv.). SKjermen er en 3,2" RGBW LCD-skjerm som er vribar og har statisk berøringskontroll.

Brukerinformasjonen på skjermen kan tilpasses hva videofotografer trenger, med f.eks. «lukkervinkel» og rotasjon i stedet for lukkertid, og gain i dB i stedet for ISO. Nullverdien er ISO 400. Videre kan kameraet vise bølgeform og vectorscope på skjermen.

I likhet med GH5 er huset av megnesiumlegering godt beskyttet mot sprut, støv og frost. Det er to SD-minnekortplasser, begge støtter UHS II-kort og den raske V90-standarden. Lukkeren er testet for 200.000 opptak. Kameraet er litt lettere enn GH5 med 660 gram inkl. batteri, sannsynligvis fordi bildestabilisatormekanismen er tatt ut.

GH5S_BODY_back_K.jpg

Det er ikke mye forskjell å se fra Lumix GH5 på baksiden.

Oppsummering

Vårt førsteinntrykk av Panasonic Lumix GH5S kan deles i to:

På den ene siden er det et velkjent kamera med de aller fleste egenskapene fra GH5: Et meget solid hus i magnesiumlegering med god værbeskyttelse, en solid lukker som tåler bruk og med praktiske egenskaper som to meget hurtige minnekortplasser. Det har Panasonics unike 4K Photo-funksjon som gir 8 Mp stillbilder opp til 60 bilder per sekund fra videostrømmen, og den velprøvde DFD (Depths From Defocus) autofokus som samtidig gir kontinuerlig fokus.

Det er også en del av det best utbygde speilløse systemet så langt, med et stort antall tilpassede objektiver fra Panasonic, Olympus og uavhengige produsenter. Det har både HDMI og USB 3.1-kontakt for ekstern lagring og kablet opptak, samt direkte visning på ekstern skjerm. Her er også blåtann og Wi-Fi for trådløs fjernbetjening og overføring, og med ekstrautstyr som batterigrep eller XLR mikrofonadapter kan kameraet utvides både med mer kraft til lengre opptakssekvenser, nettstrømdrift og profesjonelle lydspor.

GH5S_H_ES12060_front_K.jpg

Men det er også mye som skiller, og som gjør Panasonic Lumix GH5S til et unikt kamera, spesielt for video: Den ultrafølsomme bildebrikken som gir samme bildevinkel uansett opptaksformat, de mange opptaksprofilene, med bl.a. V-LogL installert, som gir store muligheter for gradasjon og etterbehandling. Det har ubegrenset opptakstid, bare begrenset av strøm og lagringsplass, 4K og CInema 4K video med variabel bildefrekvens, opp til 60 bilder per sekund, som gir mulighet for saktefilm og hurtigfilm på 4K, Full HD video med variabel opptaksfrekvens og inntil 10x saktefilm. Det er også et kamera som tar 14 bit RAW-opptak med videoprofiler, også til time lapse, og det har en tidskodeterminal (TC) med medfølgende kabel for direkte sending med flerkameraopptak.

Panasonic Lumix GH5S er ikke en oppgradering av GH5, forskjellene er for store til å sammenligne dem. Men selv om videokvalitetene er formidable, har det mange spennende anvendelser til stillbilder, og er kanskje det ideelle enmanss reportasjekamera for foto- og videojournalister som leverer stoff til TV, nettaviser og dokumentarer. Bildeoppløsningen på 10,2 Mp holder i massevis for slik bruk, selv om den ikke er ideell for store formater på trykk eller print. Med videoegenskaper du aldri før har fått i et så kompakt og rimelig kamera, samt stillbildehastighet (8 megapiksler med 60 bps uten tidsbegrensning) gir nesten total frihet i å dekke hendelser med både levende bilder og stillbilder. En virkelig utfordring for den kreative fotograf. Og kanskje det ideelle utgangspunktet for å lære filmfotografering på et overkommelig budsjett.

Panasonic Lumix GH5S er ventet i salg i februar. Prisen blir ca. 28.000 NOK.

I Fotomag nr. 1 - 2018 kommer vi tilbake med en fyldigere test med mange bilde- og videoekesmpler. Utgis i februar.

 

[Saken er oppdatert 9. januar kl. 10:05]