Årets bildeprodukt ble Fotointeriør på aluminium. I pandemiåret har vi sett en klar tendens til at folk bruker egne bilder til å dekorere veggene i sine hjem, og aluminiumstrykk har seilt opp som et populært valg. Den matte bildeoverflaten gjør at refleksjoner ikke speiles, og man får et moderne uttrykk på det ferdige produktet. Bilder trykket på aluminium kan matche både varmen og skarpheten i hvilket som helst bilde, og den matte overflate som sørger for at det ikke blir gjenskinn. Aluminiumsplater skal gjøre bildene til stilige designobjekter, og gi særlig sort-hvitt-bilder en effekt som skal bli lagt merke til. Bildene blir også lette i vekt, og dermed enkle å henge på veggen. Pris: Fra 200,-.

Fagjuryen for Årets bildeprodukt: Marte Ottemo (Elektronikkbransjen), Odd Richard Valmot (Teknisk Ukeblad), Toralf Sandåker (Fotomag), og juryleder Stian Sønsteng (Elektronikkbransjen).

image00020.jpgMer enn 160 bransjefolk og journalister hadde samlet seg i Ingeniørenes hus i Oslo torsdag kveld for å overvære den årlige utdelingen av Årets julegave og Årets produkter (Foto: Toralf Sandåker)

Fagbladet Elektronikkbransjen har i samarbeid med eksperter fra detaljhandelen kåret årets produkt i 17 kategorier. Dette er 18. år på rad bransjebladet står for kåringen, der også årets julegave utpekes. Egne fagjuryer har vurdert produktenes egenskaper, om de tilfører markedet noe nytt, og forventet popularitet hos det norske folk. Det hører også med i kriteriene at produktene må ha kommet i salg i Norge etter 1. januar 2021, og være tilgjengelig i handelen frem mot jul.

39982678_SI10064_-90_HERO10_Black_QR_Buckle_master.jpgActionkameraet GoPro HERO10 er kåret til «Årets foto- og videoprodukt 2021/2022». 

Årets Foto- og videoprodukt 2021/2022 ble GoPro Hero10. Den nye GP2-brikken tar 5,3K-oppløsning med 60 bilder i sekundet, eller 4K-oppløsning med 120 bilder, en dobling fra forgjengeren. Hero10 tar også 23 megapikslers bilder, og gir bedre ytelse i svakt lys. Nå kommer også GoPros videostabilisering HyperSmooth 4.0 i alle modi. Kameraet kan gjøre opptak i 5,3K-kvalitet med 60 bilder per sekund eller ta 4K-videoer med 120 bps, og er vanntett ned til ti meter uten hus. Hero10 Black har stemmestyring som skal gjenkjenne 14 ulike kommandoer, og kameraet er fullt kompatibelt med tilbehøret til Hero9. GoPro-appen kan redigere, sikkerhetskopiere og legge til lydspor på videoene. Pris: 5.800,-

Galaxy_Z-Flip3_KV_5G_1P_Clean.jpgFoldetelefonen Samsung Galaxy Z Flip 3 er kåret til «Årets mobil 2021/2022». 

Etter flere år hvor smarttelefoner har hatt stort sett samme formfaktor uavhengig av produsent, kommer Samsung med noe helt annet. Telefonen tar halve størrelsen i lomma, men er en fullblods toppmodell når den brettes ut. Galaxy Z Flip 3 er Samsungs tredje generasjon av foldemobiler, og den første som kommer i bred distribusjon. Skjermen er på 6,7 tommer i åpen tilstand, mens frontskjermen er på 1,9 tommer og gir tilgang til de viktigste funksjonene når telefoner er lukket. Lengden i brettet tilstand er under ni centimeter, og den er 1,6 cm tykk. I front sitter et hovedkamera og et vidvinkelkamera, begge med 12 megapikslers oppløsning, mens frontkameraet er på 10 megapiksler. Z Flip 3 er vanntett og støtter 5G. Pris: 12.000,-.

QN65QN90A_product1.jpgSamsung Neo QLED QN90A er kåret til «Årets TV 2021/2022». 

Neo QLED QN90A er Samsungs toppmodell med 4K-oppløsning, og har fått den nye MiniLED-teknologien som mange har ventet på. Det er en videreutvikling av LCD-TV med direkte LED-baklys, hvor forskjellen ligger i selve baklysteknikken som er mer avansert og betraktelig mindre. Samsungs Quantum Matrix MiniLED lysdioder er skal ha bare bare 1/40 av størrelsen til konvensjonelle lysdioder, noe som gir plass til vesentlig flere lyskilder. Plassbesparelsen gjør at TVene skal ha langt bedre lyskontroll enn tidligere. Samsungs QN90A-serie kommer i størrelser fra 50 til 85-tommer, og har fått en ny bildeprosessor Samsung kaller Neo Quantum Processor. Selskapet har lenge satset på sin kombinasjon av kvanteprikker og LCD-teknologi under navnet QLED, og de beste LCD-skjermene fra selskapet får nå navnet Neo QLED. Prisene varierer fra 13.000 til 42.000,-.

Final Screenshot 07.jpgSpillet Flåklypa Grand Prix er kåret til «Årets spillprodukt 2021/2022». Dette ble også hovedvinneren av prisen «Årets julegave»

Flåklypa er en av Norges mest elskede filmer, og kommer nå i ny versjon som spill i familie-sjangeren for Nintendo Switch og PC. Spillet er basert på Kjell Aukrusts figurer og miljø, og Ivo Caprinos eventyrlige filmsuksess fra 1975. Som i originalspillet fra 2000, er det en blanding av interaktiv historiefortelling, morsomme minispill og racing i høy hastighet – denne gangen i full 3D. Hele spillet følger i utgangspunktet historien fra filmen slik du kjenner den. Sammen med Ludvig, Solan og Reodor må spilleren finne og vinne bildeler for å bygge den legendariske racerbilen Il Tempo Gigante. På spektakulære racerbaner i norske landskap kan spilleren konkurrere med Rudolf Blodstrupmoen og en rekke andre biler. Pris: fra 400,- (PC) Leveres til PC og Nintendo Switch.

Les mer om prisutdelingen i regi av fagbladet Elektronikkbransjen her.