Mens Fujifilm X-Pro3 begeistret oss da vi testet det i Fotomag 1-2020, var det likevel åpenbart at det ikke var et kamera laget spesielt for videofotografer.

Fujifilm X-T4 er et kamera for den som foretrekker å fotografere med en sentral søker, et avansert all-roundkamera for video og stillbilder, og ergonomisk tilpasset Fujifilm-objektiver fra kraftige vidvinkel til heftige telezoomer. Tilsynelatende akkurat de egenskapene som ikke preger X-Pro3, som på sin siden synes skreddersydd for gatefotografi med øyet «i hjørnet», der du glemmer skjermen og konsentrerer deg om langsom fotografering, gjerne med lyssterk fastoptikk.

X-T4_back_diagonal_variangleOpen_silver.jpg

Fujifilm X-T4 har en vribar skjerm og er på mange måter en hybrid mellom X-T3 og X-H1.

Men det er rent subjektivt. Teknisk har de to kameraene veldig mye til felles. Og med samme optikk, vil du neppe se forskjell. Derimot tviler vi på at fotografen som velger X-T4 tar den samme typen bilder som fotografen som velger X-Pro3.

Fujifilm sikter seg åpenbart mot helt ulike personligheter. Og strategien er smart. Begge kameraene skiller seg ut, og gir spesielt mye til sine respektive målgrupper. Teknisk er det ved siden av søkeren og den vribare skjermen, den innebygde bildestabilisatoren i X-T4 som skiller seg mest fra X-Pro3. Men også dte helt nytt og større batteri, som skal gi strøm til 500 bilder etter CIPAs tellemåte. I praksis en god del mer. Men også de 500 bildene er blant de aller beste speilløse kameraene, nesten oppe på nivå med Sonys fremste kameraer.

VG-XT4_diagonal.jpgVertikalgrepet VG-XT4 rommer ytterligere to batterier, og gir strøm til 1700 bilder sammen med kameraets normale batteri. 

Bildebrikken er den samme 26 Mp X-Trans CMOS-brikken som leveres i bl.a. X-Pro3 og X-T3, men har her fått forbedret ytelse, raskere autofokus og altså mekanisk bildestabilisering på bildebrikken. Bildestabiliseringen er 5-akset, og skal i følge Fujifilm kompensere inntil 6,5 lukkertrinn mot kamerabevegelse. Ved videoopptak trer også en elektronisk bildestabilisator inn som ytterligere bidrar til å begrense kamerabevegelser.

Fujifilm X-T4 har også fått en ny og kraftigere mekanisk lukker, som nå skal klare 300.000 eksponeringer og inntil 15 bilder i sekundet. Denne er enda mer stillegående enn i X-T3, og raskere. Raskeste mekaniske lukkertid er fortsatt 1/8000 sekund, mens raskeste elektroniske lukkertid er 1/32.000 sekund. Autofokusen skal være betydelig bedre til å spore bevegelsige motiver i høy hastighet, og kommer dessuten med forbedret evne til å spore ansikter og øyne.

X-T4_front1855lens_black.jpg

Fujifilm X-T4 topper X-T3 på videoegenskaper, og har fått støtte for det mer kompakte H.265 / HEVC-formatet, i tillegg til H.264 / MPEG-4 AVC. Det er en ny bryter for enkelt å veksle mellom stillbilde rog video, med separate innstillinger. X-T4 tar opp både 16:9 og 17:9-format video i 4K med inntil 60p, og nå dessuten Full HD høyhastighetsvideo med opptil 240 bilder/s med autofokus, dvs. 8-10x saktefilm.

Selv med forbedret bildestabilisator, større batteri og kraftigere lukkermekanisme er Fujifilm X-T4 med sine 607 gram mindre og lettere enn X-H1. I forhold til X-T3, som fortsatt vil bli solgt, er det litt større og veier ca. 68 gram mer.

Fujifilm X-T4 kommer i salg i april, og vil koste ca. 19.000 kroner for kamerahuset alene. Les mer om kameraet på Fujifilms nettsider.