Fjoråret var et turbulent år for Huawei. Det begynte godt med en knallsterk lansering av P30 Pro tidlig på våren, men i mai ble forholdet mellom Kina og USA enda kjøligere, og en ny handelsblokade har skapt mange utfordringer – spesielt i forhold til Google. Mobiler som ble sluppet før sanksjonene dukket opp i mai skal få oppdateringer og fungere som før fremover, men med de nye modellene blir det mer problematisk.

Essensen er at de nyeste modellene - med Mate 30 Pro i spissen - ikke har tilgang til Google sin egen app-butikk, og kommer ikke installert med Google Maps, integrert Google-søk eller nettleseren Chrome. 

Huawei har allerede hatt en egen app-butikk ganske lenge, men hovedvekten av brukerne av AppGallery har stort sett vært fra Kina og andre deler av Asia. Det å implementere dette skikkelig her til lands er arbeid som tar mye tid og ressurser, og det er neppe noen vits i å rulle dette ut i Europa før ting er skikkelig på plass. 

Basistjenester som BankID skal straks være klart i Sverige, og da er forhåpentligvis skikkelige løsninger i Norge ikke altfor langt unna. Det er for tidlig å si noe sikkert om hvordan dette kommer til å fungere i fremtiden, men det jobbes intenst i kulissene, og en utfordrer til Apple og Googles duopol er ikke så dumt heller.

Breddeformat_6.jpg

Mate 30 Pro leverer allsidige bildefiler som pusher grensene et hakk lenger for hva mobilkameraene klarer. Det er nok å jobbe med her, og bildene er definitivt brukbare til mer enn bare knipsing. Dette begynner å bli alvorlig bra!

Design 

Den tidligere testede P30 Pro hadde en lett avrunding på skjermen som fungerte greit, men Mate 30 Pro drar dette mye lenger, og har en ganske ekstremt buet skjerm som bikker over mot det upraktiske. 

Huawei har heldigvis gjort en god jobb med å unngå feiltrykk, men selv om det ser stilig ut er denne skjermbøyen i bunn og grunn bare upraktisk. 

Volumknappene har også måttet vike for skjermbøyen, og selv om løsningen med å dobbelt-tappe på siden og så dra fingeren opp/ned for å justere volum fungerer greit når skjermen allerede er opplåst, er det lite som slår fysiske knapper som også kan brukes mens mobilen er i lomma eller uten at man behøver å se på skjermen.

Hoydeformat.jpg

Bedre kameraer og mer datakraft for hver generasjon mobiler gjør dette bare bedre og bedre, og Mate 30 Pro er definitivt den beste på dette – hvertfall i Android-verdenen.

I bruk

Som nevnt tidligere er ikke Mate 30 Pro til salgs i Norge, og vårt testeksemplar er en 4G-versjon fra Kina. Den kjører i bunn og grunn samme operativsystem som flere av de andre modellene til Huawei – EMUI 10 med Android 10 i bunn, men kommer helt uten Google Play Services, noe som byr på utfordringer her i landet. 

Her er det ingen Google App Store å finne, men heller Huawei sin egen (AppGallery), som foreløpig er ganske begrenset. I stedet for å legge mye arbeid i å teste Mate 30 Pro som mobiltelefon i daglig bruk, har vi heller valgt å konsentrere oss om kamera- og videoegenskapene, og benytter anledningen til å utfordre Huawei Mate 30 Pro mot et par «ordentlige» systemkameraer også – mellomformatkameraet Fujifilm GFX100 og APS-C-kameraet Fujifilm X-Pro3. Dette kommer vi tilbake til her på Fotomag.no.

Breddeformat_1.jpg

Sammen med meget effektiv stabilisering, supersmart bildeprosessering og blant annet en helt vanvittig nattmodus funker dette vanvittig bra. 

Stillbilder

Mate 30 Pro skilter med hele fire kameraer, og både vidvinkelen og ultravidvinkelen er på hele 40 Megapiksler. Et teleobjektiv tilsvarende 80mm har en bildebrikke på 8 MP bak seg, og det siste kameraet kan ikke fotograferes med direkte - det brukes kun for avstandsmåling, slik at mobilen klarer å simulere tynn dybdeskarphet enda mer presist. 

Bedre kameraer og mer datakraft for hver generasjon mobiler gjør dette bare bedre og bedre, og Mate 30 Pro er definitivt den beste på dette – hvertfall i Android-verdenen.

Bildebrikken på vidvinkelkameraet er også gedigen til mobil å være. Den måler 7,6 x 5,7 mm og er dermed ikke langt unna størrelsen som lenge har vært vanlig i de fleste kompaktkameraer (8,6 x 6,6 mm, såkalt 2/3 ″). Råfilene lar oss hente ut vesentlig bedre detaljer enn det mobilen leverer i de fiks ferdige JPG-filene, og har betydelig mindre fargestøy enn de fleste mobilkameraene vi har testet. Fremdeles må vi korrigere heftig for lystap i hjørnene, og fargebalansen trenger mye justering særlig i lite lys. 

Breddeformat_8.jpg

Selv om kamera-appen til Huawei anbefaler oss å bruke 10 MP fremfor 40, så er vi ikke helt enige i det. Vår erfaring med bildene mobilen skalerer ned til 10 MP er at de har en god porsjon mer fargestøy enn om vi setter kameraet på 40 MP, og forskjellen i filstørrelse (ca 8 vs 3 MB), er verdt det. 

Sammen med meget effektiv stabilisering, supersmart bildeprosessering og blant annet en helt vanvittig nattmodus funker dette vanvittig bra. Det er nesten så vi blir lei av å skrive det, men i øyeblikket er det ingen mobilkameraer som slår Huawei på stillbilder.

Video

Sammenliknet med andre mobiler er det lite å klage på her, men vi skulle ønsket oss bedre kontroll og mulighet for manuelle innstillinger. Med slike muligheter kunne man nok fått vesentlig bedre video fra mobilen, og selv om det finnes tredjeparts-apper som kan hjelpe på dette hadde det vært fint med bedre funksjonalitet uten å måtte lete nettet rundt etter det. 

Sony får det til rett ut av boksen med Cinema Pro-appen, og akkurat her har Huawei og de fleste andre betydelig forbedringspotensiale. Videoegenskapene er ellers meget bra, og man får 4K med 60 bps, både med flott detaljnivå og ekstremt effektiv stabilisering - foreløpig en sjelden kombinasjon. Som med stillbildene er det lite støy under dårlige lysforhold, og såkalt “rolling shutter” er godt kontrollert. Saktefilm er også på et nytt nivå, med opptil 960 bps i full HD, og vanvittige 7680 bps i 720p. 

Tbane1_Crop_RAW-40MP.jpg

Dette bildet er tatt i RAW-format ved 40 Mp, fremkalt og justert etter behag.

Oppsummering

Noen endelig karakter eller konklusjon kan vi ikke gi her, vi har tross alt prøvekjørt en mobil som ikke selges i Norge, og som heller ikke er ferdig tilpasset det norske markedet. Likevel er det ingen tvil om at innmaten er svært kraftig, og det kunne vært en super mobil med programvaren fra P30 Pro.

Her er det ypperste som finnes av kamerateknologi hos smartmobilene, og Huawei Mate 30 Pro har det beste mobilkameraet vi noensinne har testet. Vi håper denne teknologien finner veien inn i fremtidige modeller som også kommer i salg her i landet. Selv når vi er pirkete og virkelig studerer bildene nøye holder det godt følge med svært mange kompaktkameraer, og da begynner det å bli virkelig gøy med mobilfoto.