Fujifilm-X-T4_web
Fujifilm X-T4 er årets kamera.

EISA ÅRETS KAMERA 2020-2021:
Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 er et fremragende speilløst kamera med en 26-megapiksel X-Trans CMOS bildebrikke. Det kombinerer kompakte mål med svært høy bildekvalitet, imponerende hastighet (opp til 20 bps med full oppløsning) og profesjonelle videoegenskaper som 4K 60fps opptak. Blant kameraets viktigste nye egenskaper er en innebygd 5-akser bildestabilisator som kompenserer mellom 5 og 6,5 trinn avhengig av objektivet, og sikrer sylskarpe bilder selv med lange eksponeringstider. Skjermen kan nå svinge ut og til siden for enkle selfie-opptak. Fujifilm har klart laget det beste speilløse APS-C-kameraet til nå.

Nikon-Z-50_web
Nikon Z 50 er årets beste kjøp-kamera.

EISA BESTE-KJØP-KAMERA 2020-2021:
Nikon Z 50

Med konkurransedyktig pris og utmerket kvalitet er Nikon Z 50 EISA Beste-kjøp-kamera 2020-2021. Dette kompakte speilløse kameraet med APS-C (DX) bildebrikke er enkelt å bruke og perfekt for reiser, med et velbygd og værbeskyttet hus. Det leverer fin bildekvalitet med god dynamikk som bidrar til å hente inn detaljer både i høylys og dype skygger. Z 50 benytter den samme EXPEED 6-prosessoren som Nikons fullformat-modeller, som støtter 4K video-opptak ved 20fps, eller opp til 120fps i Full HD. Autofokusen er rask og nøyaktig, med en meget nyttig øye-følsom AF-funksjon som (takket være en firmware-oppdatering) også registrerer dyr.

Canon-EOS-1D-X-Mark-III_web
Canon EOS-1D X Mark III er årets profesjonelle kamera.

EISA PROFESJONELLE KAMERA 2020-2021: Canon EOS-1D X Mark III

Canon har gjort en kjempejobb med å fornye sitt profesjonelle speilrefleksflaggskip, utviklet for nyhetsbyråer, sportsfotografer og villmarksfoto. Canon EOS-1D X Mark III byr på banebrytende teknologi, inkludert et nyutviklet 191-punkters autofokussystem som dekker profesjonelle sportsfotografers behov for sylskarpe action-bilder. Videoegenskapene er også svært avanserte, med 5,5K opptak lagret internt i 12-bits RAW-format. Med avanserte kommunikasjonsmuligheter innebygd er EOS-1D X Mark III også skreddersydd for umiddelbar levering av bilder til medier gjennom nyhetsbyråer.

Canon-EOS-90D_web
Canon EOS 90D er årets APS-C-kamera.

EISA APS-C-KAMERA 2020-2021:
Canon EOS 90D

Med EOS 90D viser Canon at speilreflekskameraer er like aktuelle. Med sin 32,5-megapiksler bildebrikke setter kameraet ny oppløsningsrekord for APS-C, mens Canons Dual Pixel CMOS AF sikrer rask og presis fokusering med live view og video. Andre avanserte egenskaper inkluderer den lydløse elektroniske lukkeren med den ekstremt korte eksponeringstiden opp til 1/16.000 sekund. EOS 90D tar opp 4K video uten beskjæring, og støtter saktefilm opp til 120fps i Full HD. Den berøringsfølsomme skjermen, som kan vris og brettes ut til siden, runder av dette fremragende digitale speilreflekskameraet.

Nikon-D780_web
Nikon D780 er årets fullformat-kamera.

EISA FULLFORMAT-KAMERA 2020-2021: Nikon D780

Nikon D780 er et fullformat speilreflekskamera med en 24-megapiksler CMOS-brikke. Kombinert med den raske EXPEED 6-bildeprosessoren leverer kameraet primær følsomhet opp til ISO 51.200, og åpner dermed for flere kreative fotomuligheter. Den vippbare LCD berøringsskjermen hjelper fotografer og videooperatører å få opptakene de ønsker, selv fra høye eller lave vinkler. Oppfølgeren til D750 har en lang rekke oppgraderinger som overlegen signalbehandling, bedre videoegenskaper (opp til 4K UHD 30fps med N-log), saktefilm og intervallfotografering. Dessuten sikrer det voldsomt forbedrede hybride AF-systemet rask autofokus og filming med LCD-skjermen.

Panasonic-Lumix-S1H_web
Panasonic Lumix DC-S1H er årets foto/video-kamera.

EISA FOTO/VIDEO-KAMERA 2020-2021: Panasonic Lumix DC-S1H

Utviklet med samme teknologiske arkitektur som Lumix S1 fullformatkamera er det hybride Lumix DC-S1H sterkt videoorientert med 6K opptak ved 24fps og 4K ved 60 fps. Kameraet byr på fremragende bildekvalitet, spesielt i svakt lys, og du kan ta opp i Log-modus for enkel fargekorrigering og utvidet dynamikk. Kameraet byr også på en attraktiv anamorf modus, et flott verktøy for å ta opp film i kinoformat. I tillegg har det en utmerket elektronisk søker, innebygd bildestabilisering og en nydelig berøringsskjerm i et robust og allsidig kamerahus.

Sony-A7R-IV_web
Sony Alpha 7R IV er årets avanserte fullformatkamera.

EISA AVANSERTE FULLFORMATKAMERA 2020-2021: Sony Alpha 7R IV

Sony Alpha R IV er det første speilløse fullformatkameraet som briljerer med utrolige 61 millioner piksler oppløsning. Det er også utstyrt med ett av markedets beste autofokussystemer, inkludert AI-drevet sanntids sporing og sanntids øye-AF. Takket være kameraets 5-aksers bildestabilisering er uskarpe bilder på grunn av kamerabevegelser nærmest ikke-eksisterende. Med sin skarpe elektroniske søker og ekstremt raske BIONZ X prosessor er dette kameraet et svært pålitelig og kapabelt redskap med fleksibilitet til å takle nesten enhver fotografisk oppgave med samme høye standard.

Fujifilm-Fujifilm-X100-V_web
Fujifilm X100 V er årets kompaktkamera.

EISA KOMPAKTKAMERA 2020-2021:
Fujifilm X100 V

Fujifilm X100V ser ut som sine forgjengere i X100-serien, men har faktisk et helt nytt design som ganske enkelt representerer det aller beste innen kompaktkameraer i dag. Det har samme bildebrikke og geniale hybride optisk/elektroniske søker som det sofistikerte speilløse Fujifilm X-Pro 3 systemkameraet, og ytelsen er også i samme klasse. Det briljerer med et nytt og forbedret 23mm f/2 objektiv, med en vippbar skjerm som ikke gjør kameraet større, samtidig som full værbeskyttelse er tilgjengelig. Alt dette i et bittelite kamera som får plass i en jakkelomme, ideelt for reise- og gatefoto.

Sony-ZV1_web
Sony Vlog Camera ZV-1 er årets vlogging-kamera

EISA VLOGGING-KAMERA 2020-2021:
Sony Vlog Camera ZV-1

Dette innovative kompaktkameraet er rettet mot innholdsskapere og vloggere, med sine flotte videoegenskaper som 4K opptak og S-log gamma. Den innebygde høykvalitetsmikrofonen kommer med vindbeskyttelse for utendørs opptak, men også eksterne mikrofoner kan benyttes via lydinngangen eller den smarte tilbehørsskoen. ZV-1 er også er meget bra stillbildekamera med et hurtig AF-system og allsidig flerveis vribar skjerm. Kjøper man det tilpassede grepet som har innebygd trådløs fjernkontroll og kan brukes som bordstativ, er ZV-1 et utmerket produksjonsverktøy som gjør det enkelt for vloggere å skape og dele innhold. 

shutterstock_1091902220_cmyk_sml

Les også: Årets EISA Maestro-vinnere

For trettende gang har EISA arrangert sin årlige internasjonale fotokonkurranse. EISA MAESTRO hadde i år ‘Movement’ som tema. Ordet kan ha flere tolkninger, noe også bidragene viser. Her kan du se årets vinnere.

Canon-EOS-R5_web
Canon EOS R5 er årets kamera-innovasjon

EISA KAMERA-INNOVASJON 2020-2021: Canon EOS R5

Som det første speilløse kameraet i stand til å ta opp 8K video var Canon EOS R5 den selvskrevne kandidaten til vår kamera-innovasjonspris i år. Denne eksepsjonelle stillbilde/video-hybriden er i stand til å ta opp 4K med oppsiktsvekkende 120 fps, og klarer 45 megapiksler stillbilder opp til 20 fps. Kameraet hevder også å ha verdens mest effektive bildestabilisator. Med en høyoppløst elektronisk søker, flerveis vribar skjerm og profesjonell betjening, sammen med et grep som gir profesjonell Wi-Fi- og Ethernet-tilkobling gjør Canon EOS R5 krav på å være den komplette allround-pakken for krevende fotografer og videofilmere.  

Canon-RF-70-200mm-F2
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM er årets objektiv.

EISA ÅRETS OBJEKTIV 2020-2021:
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM setter en ny standard for profesjonelle telezoom-objektiver, og er Canons beste hittil. Den helt nye konstruksjonen er skreddersydd til Canons speilløse RF-system, og leverer sammen med en ny optisk design imponerende bildekvalitet i et svært kompakt objektiv. Det er også godt beskyttet mot støv og sprut, og kan derfor benyttes under utfordrende forhold. I tillegg byr objektivet på en svært effektiv 5-trinns stabilisering. Alt i alt er dette uten tvil det beste objektivet EISA har testet i året som gikk.

Nikon-AF-S-Nikkor-120-300mm-F2
Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm F2.8E FL ED SR VR
er årets profesjonelle telezoom.

EISA PROFESJONELLE TELEZOOM-OBJEKTIV 2020-2021: Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm F2.8E FL ED SR VR

Denne kraftige telezoomen passer for profesjonell bruk under tøffe forhold. Den konstante store blenderåpningen gjennom hele zoom-området byr på fordeler i mange situasjoner, som portretter, innendørs- og utendørssport og naturfotografering. Selv ved største blender på f/2.8 leverer NIKKOR-objektivet eksepsjonell oppløsning på fullformat speilreflekskameraer med minimale fargebrytningsavvik, takket være Nikons nye kortbølgespektrum SR-glass. Håndteringen er også fremragende, med effektiv bildestabilisering og omfattende værbeskyttelse. Kompatibiliteten med Nikons 1,4x og 2x telekonvertere byr på ytterligere fleksibilitet.

Sigma-14-24mm-F2
Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art er årets vidvinkelzoom.

EISA VIDVINKELZOOM-OBJEKTIV 2020-2021: Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art

Denne lyssterke vidvinkelzoomen for fullformat speilløse kameraer leverer fremragende kvalitet til en svært konkurransedyktig pris. Det er tilgjengelig både for Sony E-mount og L-mount for Leica, Panasonic og Sigma-kameraer. Ved å optimalisere konstruksjonen for speilløse kameraer har Sigma laget et objektiv som er betydelig mindre og lettere enn sin speilrefleksmotsvarighet, samtidig som det byr på fantastisk optisk kvalitet. Det fremheves også av rask og stillegående autofokus, og er værbeskyttet for utendørsbruk. Resultatet er et suverent objektiv som er perfekt for en lang rekke motiver, som arkitektur, landskaper og astrofotografi.

Canon-RF-24-70mm-F2
Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM er årets standard-zoom.

EISA STANDARDZOOM-OBJEKTIV 2020-2021: Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

For mange fotografer er et 24–70mm f/2.8-objektiv arbeidshesten de ikke kan leve uten. Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM kombinerer stor blenderåpning med innebygd 5-trinns bildestabilisator, og gir fremragende bildekvalitet over hele zoomområdet, med eksepsjonelt lite fortegning. Den myk og stillegående Nano USM-motoren sikrer rask og nøyaktig autofokus, og er perfekt for video så vel som stillbilder. RF 24-70mm F2.8L IS USM byr på robust, værsikret byggekvalitet sammen med fluorbelegg på front- og bak-elementer for å beskytte mot vann og smuss.

Tamron-70-180mm-F2
Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD er årets telezoom.

EISA TELEZOOM-OBJEKTIV 2020-2021: Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD

Dette Tamron-objektivet er en klassisk telezoom for Sony E-mount speilløse kameraer, men en stor lysåpning på f/2.8. Det leverer utmerket skarphet og kontrast over hele bildeflaten, selv ved største blenderåpning. Det utmerker seg også med værbeskyttet konstruksjon ved å bruke lette, men solide materialer. Den optiske designen benytter flere spesialelementer og belegninger, mens et flytende fokussystem sikrer kontrastrike og skarpe bilder, selv ved korte motivavstander. Med en svært stillegående og responsiv AF-mekanisme er dette objektivet et kupp i sin klasse, både for stillbilder og video.

Tamron-28-200mm-F_2
Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD er årets reisezoom.

EISA REISEZOOM-OBJEKTIV 2020-2021: Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD

Denne alt-i-ett-zoomen er den første i sin klasse som byr på rask f/2.8 blender ved vidvinkelenden, sammen med kompakt størrelse og lett vekt. Takket være en kombinasjon av spesialelementer og intelligent digital korrigering oppnår Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD imponerende optiske ytelser, med velkorrigerte, skarpe bilder. Kombinasjonen av stor blenderåpning, lar den gode nærgrensen på bare 19 cm mulighet til å ta nærbilder med fine, uskarpe bakgrunner. Autofokusen er rask, nøyaktig og stillegående, noe som er en stor fordel for både stillbilde- og videofotografer.

Sony-FE-200-600mm-F5
Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS er årets super-telezoom.

EISA SUPER TELEZOOM-OBJEKTIV 2020-2021: Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

Denne supertele-zoomen vil verdsettes av alle med forkjærlighet for natur- og sportsfotografering, men som ikke ønsker et tungt objektiv. Den er prisgunstig og lett for sin klasse, men leverer likevel høy skarphet selv ved største blenderåpning, noe som er svært viktig for et objektiv som ofte benyttes mellom 499mm og 600mm. Autofokusen er meget rask, og den store zoom-ringen beveger seg mykt fra 200mm til 600mm uten å endre objektivets lengde eller balanse, noe som gjør det behagelig i bruk. Rekkevidden kan utvides ytterligere med Sonys 1,4x og 2,0x telekonvertere, samtidig som full autofokus beholdes.

Sony-FE-20mm-F1
Sony FE 20mm F1.8 G er årets vidvinkelobjektiv.

EISA VIDVINKELOBJEKTIV 2020-2021:
Sony FE 20mm F1.8 G

Den kompakte og lette Sony FE 20mm F1.8 G er et eksepsjonelt objektiv som byr på virkelig skarpe bilder over hele bildeflaten, selv ved f/1.8. Den optiske konstruksjonen benytter avanserte asfæriske elementer og glass med ekstra lav dispersjon for å levere høy bildekvalitet fra hjørne til hjørne samtidig som fargebrytningsfeil undertrykkes. De 9 blenderlamellene lar fotografen skape nydelig myke bakgrunner. To XD-motorer garanterer svært hurtig, presis og stillegående fokusering, mens nærgrensen på 18cm (med manuellfokus) kan benyttes for oppsiktsvekkende nærbilder.

Nikon-Nikkor-Z-85mm-F1
Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S er årets portrettobjektiv.

EISA PORTRETTOBJEKTIV 2020-2021: Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S

Som en fantastisk tilvekst til Nikons Z-system er dette suverene portrettobjektivet med klassisk 85mm brennvidde, der det skiller seg ut i veldig sterk konkurranse. Som Nikons beste 85mm til har det bemerkelsesverdig ytelse ved f/1.8, med akkurat den rette graden av myke kanter og lysavfall som krevende portrettfotografer forventer, mens den optiske ytelsen er teknisk perfekt når blenderen minskes et par trinn. I tillegg er dette objektivet uten fortegning, gir rask AF-hastighet og er bygget etter høye standarder, inkludert værbeskyttelse, for bruk under alle forhold.

Canon-RF-600mm-800mm-F11-IS-STM_web
Canon RF 600mm & 800mm F11 IS STM er årets objektiv-innovasjon.

EISA OBJEKTIV-INNOVASJON 2020-2021: Canon RF 600mm & 800mm F11 IS STM

Den unike lave vekten til disse to innovative ultra-telefoto-objektivene skyldes en nyskapende design som kombinerer diffraktive optiske elementer med en liten, fast blenderåpning. Dessuten benytter de en uttrekkbar objektivsylinder som muliggjør en imponerende kort lengde når de ikke er i bruk. Som om ikke det er nok, fører den optiske bildestabiliseringen til at objektivene lett kan brukes håndholdt, uten behov for stativ. Til sammen byr dette på en kombinasjon av portabilitet, gunstig pris og telefoto-rekkevidde for Canons speilløse fullformatkameraer som tidligere bare var tilgjengelig for kameraer til mindre opptaksformater. Derfor aspirerer de til å bli populære for motiver som villmarksliv, sport og flyfotografering.

DJI-Mavic-Air-2_web
DJI Mavic AIR 2 er årets kameradrone.

EISA KAMERADRONE 2020-2021:
DJI Mavic AIR 2

DJI Mavic Air 2 er en kompakt drone som er svært enkel å operere og praktisk sammenleggbar for transport. Med sin ½" CMOS-brikke kan du med kameraet ta bilder med 48 megapiksler oppløsning, og i videomodus støtter dronen 4K ved 60 fps. Både stillbilder og videoer lagres praktisk på microSD-kort, og den imponerende slingrebøylen (gimbal) sikrer at verken bilder eller videoer blir uskarpe. Mavic Air 2 har mye å by på for kreative filmmakere, som HDR-panorama, 8K Hyperlapse-modus og SmartPhoto-modus med motivgjenkjenning som optimaliserer bildene etter situasjonen.  

DxO-Nik-Collection-3_web
Nik Collection 3 By DxO er årets fotoprogramvare.

EISA FOTOPROGRAMVARE 2020-2021:
Nik Collection 3 By DxO

Nik Collection 3 fra DxO er en suite kraftfulle plugin-moduler for Adobe Photoshop, Lightroom og DxO PhotoLab med en lang rekke effekter som raskt og enkelt kan påføres bilder, som fantastisk sorthvitt-konvertering, attraktive fargejusteringer og kreative funksjoner – samt nytt i denne versjonen, omfattende geometriske korrigeringer. En ny ikke-destruktiv modus lar deg eksportere bilder til TIFF og finpusse endringene, samtidig som originalbildene er trygge og justeringene kan gjøres om.

EIZO-CS2740_web
EIZO ColorEdge CS2740 er årets monitor.

EISA MONITOR 2020-2021:
EIZO ColorEdge CS2740

EIZO ColorEdge CS2740 er en 27-tommer-skjerm med 4K UHD oppløsning på 3840 x 2160 piksler, eller fire ganger oppløsningen til Full HD. Skjermens høye kvalitet er ideell for kreative oppgaver som foto- og videoredigering, og byr på stort fargeområde med levende og naturlig fargegjengivelse i Adobe RGB fargerom. Takket være den høye pikseltettheten gjengis bildene svært mykt og glatt. Sentrale egenskaper som fargekalibrering med ColorNavigator 7-programvaren, sammen med moderne og allsidige tilkoblingsmuligheter som USB-A, HDMI, DisplayPort og ikke minst USB Type-C-innganger.

Vil du se årets EISA-priser for mobile enheter? Klikk her.