I dag har Sony lansert den nye, kompakte Xperia 5 II, en ekte multimediemobil i kompakt format. Kortversjonen er at dette er en litt mindre og rimeligere utgave av Xperia 1 II, men det er ikke hele sannheten.

Mens Xperia 1 II har litt større skjerm med høyere oppløsning, og i Norge leveres med større internminne, er Xperia 5 II utrustet med en 6,1" OLED-skjerm med 21:9-oppløsning, og veier nesten 20g mindre. De har samme prosessorkraft, tåler like mye støv og vann, samme batteri, og de samme profesjonalle kamera-appene. Begge har 3,5mm minijack-utgang i tillegg til Wi-Fi og Bluetooth, rask USB 3.1 Type-C kontakt med hurtig lading, solid Gorilla glass, og støtter 5G-kommuniksjon. De er begge utrustet med Sonys lyd- og videoteknologi, som var med å gi Xperia 1 II EISA-prisen som årets multimediemobil

Xperia-5-II_design_specific_black_16.9.jpg

Som toppmodellen henter også Xperia 5 II kamerateknologi fra Sony Alpha-serien, med bl.a. tre 12 Mp Zeiss-objektiver bak; standardobjektivet (24mm f/1.7 vidvinkel*, 70mm f2.4 tele og 16mm f/2.2 ultravidvinkel), men Xperia 5 II har ikke som Xperia 1 II separat dybdekamera. Alle tre kameraer har fasefølsom autofokus, mens standard- og teleobjektivet også har optisk bildestabilisator. 

Kameraet har sanntids motivsporing både til video og stillbilder, med inntil 20 bilder per sekund stillbildeopptak i full oppløsning, og med kontinuerlig autofokus og eksponering. Utlesningshastigheten er så kort som 10ms, og Sony lover 3x raskere kamerafangst enn konkurrentene, med resultat at ‘rolling shutter’-effekten i praksis er borte. Med øye- og ansiktfokusering både for mennesker og dyr, også til video, er følgefokus med mobilopptak en realitet.

Xperia-5-II_fast_charge.jpg

Videofilmere vil sette pris på at Xperia 5 II som første kamera støtter 4K videoopptak med hele 120 bps langsomfilm med 10-bit HDR (høy dynamikk), som med 24 bps avspillingsfrekvens gir 5x langsomfilm. Stillbilder med Pro-appen støtter RAW-format, og Sony forteller at denne støtten vil være på plass fra leveringsdato. Hovedkameraet til Xperia 5 II har et 12 Mp f1.7 24mm-objektiv med dobbeltpiksel fase-AF og en Exmor RS mobil CMOS bildebrikke i 1/1,7"-format, eller ca. 10mm diagonalt mål, med en Bionz X mobil prosessor.

Sony Xperia 5 II kommer i løpet av høsten og vil koste ca. 9000 kroner. Les mer på Sonys egne nettsider.